14 találat a(z) személyes adatok cimkére

Döntött az EU Bírósága: a jogellenesen kezelt adatot hivatalból is töröltetheti a felügyeleti hatóság Cikk

Jogszerűen kötelezte az adatkezelőt a személyes adatok törlésére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – állapította meg az Európai Unió Bírósága (EUB) egy magyarországi ügyet érintő előzetes döntéshozatali eljárásban (C-46/23.) Cikkünkben bemutatjuk az ügy tanulságait.

Két ujjlenyomat a személyi igazolványba: döntött az Európai Unió Bírósága Cikk

Az, hogy a személyazonosító igazolványokba két ujjnyomatot kötelező beilleszteni összeegyeztethető a magánélet tiszteletben tartásához, illetve a személyes adatok védelméhez fűződő alapvető joggal. Mivel azonban az intézkedést előíró rendeletet téves jogalap megválasztásával fogadták el, a Bíróság e rendeletet érvénytelennek nyilvánítja, fenntartja azonban annak joghatásait legkésőbb 2026. december 31-éig annak érdekében, hogy az európai jogalkotó a megfelelő jogalap alapján új rendeletet fogadhasson el, olvasható az Európai Unió Bírósága ítéletében.

Magyar adatvédelmi ügyben döntött az Európai Unió Bírósága Cikk

A személyes adatok védelme: a tagállami felügyeleti hatóság elrendelheti a jogellenesen kezelt adatok törlését, még az érintett előzetes kérelme hiányában is, olvasható az Európai Unió Bírósága C-46/23. számú ügyben hozott ítéletéből. Az ilyen törlés az e személytől gyűjtött, és a más forrásból származó adatokra is kiterjedhet.

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Cikk

Van olyan törvény, rendelet, ami előírja a közös képviselő számára, hogy a társasházban kiadott lakások bérlőinek – ott lakóknak – személyes adatait köteles nyilvántartani? Olvasói kérdésre Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Kérdés

Milyen egészségügyi adatainkat találhatjuk meg a NEAK, illetve az EESZT rendszerében? Cikk

Augusztusban az egészségbiztosítás kapcsán megkezdtünk egy cikksorozatot. Ezen sorozatunk befejező cikkeként az alábbiakban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében magtalálható betegadatainkról, ahhoz való hozzáférésről, és a hozzáférés megtiltásról aduk tájékoztatást.

Még mindig sok az adatvédelmi hiányosság a hazai webshopoknál Cikk

1995-ben az Európai Unió elfogadta az Adatvédelmi irányelvet (Directive 95/46/EC), amely a személyes adatok Európai Unión belüli feldolgozását szabályozza. Ez az irányelv sokáig nem volt kötelező, törvényi érvényű, olvasható a usernet.hu közleményében.

Az adatvédelmet is tartsák szem előtt a munkahelyek újranyitásakor! Cikk

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések enyhítésével párhuzamosan a cégek és üzletek az újranyitást tervezik, vagy már meg is kezdték. Az újranyitással járó adatvédelmi kötelezettségekre a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda hívja fel a figyelmet.

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat Cikk

Évek óta működteti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), melyhez ebben az évben már a magánszolgáltatók is kötelesek csatlakozni. Érdemes tehát bemutatni a rendszer működését, illetve annak előnyeit valamint hátrányait is.

Így hathat a biztosítási ágazatra a digitalizáció Cikk

A biztosítási ágazat szereplői tisztában vannak azzal, hogy a szektort alaposan felforgatja a digitális átalakulás. Az átállás után azonban továbbra is az ügyfél- és kockázatkezelést helyezik majd a középpontba, de a digitális trendeket figyelembe véve, az ügyfélélmények fejlesztését és a más iparágakkal való együttműködésre törekszenek a jövőben. A Deloitte által készített jövőkutató-tanulmány szerint 2025-ben három típusú működési modell fogja uralni a biztosítási piacot.

Növekvő adatvédelmi bírságok: célkeresztben az egészségügy Cikk

Másfél éve vált alkalmazhatóvá az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR), mégsem veszik ezt a vállalkozások kellően komolyan. Ennek következtében a tagállamokban növekvő mértékű bírságokkal találkozunk. Míg kezdetben a bírságok mértéke néhány kirívó esetet leszámítva alacsony volt, ma már jellemzően több tízmillió forintnak megfelelő összegre rúgnak az „egyszerű” vállalkozásokra kiszabott büntetések. Különösképpen bírságnövelő tényező, amikor a jogsértő vállalkozás „érzékeny” adatok kezelése során hibázik. Lássuk a legfrissebb döntéseket (a bírságokat forintban kifejezve, kerekítve mutatjuk)!

Rizikós lesz tanúskodni, felhasználhatják személyes adatainkat - törvénymódosítás Cikk

Januártól hiába kéri a tanú saját adatainak zártan kezelését, ugyanis ha az eljáró hatóság úgy dönt, figyelmen kívül hagyhatja a kérést. Milyen veszélyeket rejt magában a törvénymódosítás?

A pozitív adóslista korlátozza az állampolgárok jogait Cikk

A teljes körű adósnyilvántartás kialakítása szükségtelenül, aránytalanul, elsősorban üzleti érdekeknek engedve korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot - közölte álláspontját Jóri András adatvédelmi biztos.

Jogos kérdés: az APEH és a személyes adatok Cikk

Az Alkotmánybíróság (AB) másfél hónapja úgy határozott, hogy sem a társas vállalkozások 4 százalékosos különadója, sem az adóhatósági becslés nem alkotmányellenes, ezért nem kell megsemmisíteni azokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink