hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A pozitív adóslista korlátozza az állampolgárok jogait

  • dr. Marosi Andrea

A teljes körű adósnyilvántartás kialakítása szükségtelenül, aránytalanul, elsősorban üzleti érdekeknek engedve korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot - közölte álláspontját Jóri András adatvédelmi biztos.

A biztos közleményében felidézte: a kormány korábban beterjesztette az Országgyűlésnek a teljes körű hitelinformációs rendszer felállításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint valamennyi hitelfelvevő, vagyis sokmillió állampolgár hiteladósságának adatai egy központi nyilvántartásba kerülnének. A központi hitelinformációs rendszer jelenleg is működik Magyarországon, de magánszemélyek vonatkozásában csak adósnyilvántartásként: főszabály szerint csak a minimálbér összegét meghaladóan és legalább kilencven napon át tartozók adatait tartalmazza - tette hozzá Jóri András. Felhívta a figyelmet arra: a törvényjavaslat szerint ezzel a ma már létező nyilvántartással szemben nyilvántartanák azokat is, akik nem járulnak hozzá hiteladataik átadásához; azokat, akik kötelezettségeiknek időben, szerződéses vállalásaiknak megfelelően tesznek eleget. 
    
Az adatvédelmi biztos az új nyilvántartással kapcsolatban korábban már többször is kifejtette, hogy a teljes körű hitelinformációs rendszer létrehozására irányuló kezdeményezés a pénzügyi válságot ürügyként használva, alkotmányos cél híján, elsősorban üzleti érdekekből, szükségtelenül és aránytalan módon korlátozná az állampolgárok - köztük a megbízható adósok - alkotmányos jogait. Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága a törvényjavaslatot a biztos érvelése nyomán nem találta általános vitára alkalmasnak. Jóri András szerint a pénzügyi szféra az eredeti célt most úgy akarja elérni, hogy a teljes hitelinformációs rendszert "önkéntes" módon valósítaná meg. A több piaci szereplő által kezdeményezett modellben a banki ügyfelek által kötendő hitelszerződésekbe olyan hozzájáruló passzus kerülne, amely felhatalmazná a bankokat, hogy a jó adósok adatait is továbbítsák egy központi rendszerbe - tette hozzá. 
    
Az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja, hogy egy gazdasági érdekcsoport az erre rendelt Országgyűlés fórumát megkerülve önkényesen korlátozná az állampolgárok, köztük a jó adósok alkotmányos jogait. "A hasonló, formális önkéntességre alapozott, de valójában a gazdasági kényszer miatt nem önkéntes jogkorlátozást eredményező megoldások ellen a korábbi adatvédelmi biztosok már 1998-tól határozottan felléptek, kiemelve azt, hogy az üzletág szabályozása nem alapulhat a pénzügyi szervezetek által önkényesen meghatározott szerződési feltételeken, hanem csak törvényen" - szögezte le Jóri András. Az adatvédelmi biztos felhívta a hitelinformációs rendszerek üzemeltetőit, valamint az ilyen rendszerek számára adatokat szolgáltatni kívánó vállalkozásokat, hogy a rendszer melletti érveikkel az országgyűlési képviselőket győzzék meg. Hozzátette: ha a szektor egyes szereplői mégis a formális "önkéntes" hozzájáruláson alapuló rendszerek létrehozása mellett döntenek, az adatvédelmi biztos vizsgálni fogja a hozzájárulás valós önkéntességét. Jóri András felhívta továbbá minden adatkezelő figyelmét a kezelt adatok banktitok-jellegéből adódó, valamint a büntető törvénykönyvnek a személyes adattal visszaélés tényállásának közelmúltbeli módosításából adódó fokozott jogi kockázatokra.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close