hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogos kérdés: az APEH és a személyes adatok

  • adozona.hu

Az Alkotmánybíróság (AB) másfél hónapja úgy határozott, hogy sem a társas vállalkozások 4 százalékosos különadója, sem az adóhatósági becslés nem alkotmányellenes, ezért nem kell megsemmisíteni azokat.

Az AB-hez fordulók egyrészt azt kifogásolták, hogy különadó nem teszi lehetővé a korábban megszerzett társasági adókedvezmények érvényesítését, ezáltal sérti a jogbiztonságot és a szerzett jogok védelmének az elvét - ismerteti az előzményeket az Ernst&Young hírlevele. Az indítványozók szerint a különadó egy viszonylag szűk alanyi körre nézve arányaiban nagyobb adófizetési kötelezettséget vezetett be, ezért sérült az egyenlő közteherviselés elve is. Azt is kifogásolták, hogy az új adónem
bevezetése túl gyors volt és nem volt megfelelő felkészülési idő biztosítva az érintettek számára.

Az alkotmánybírák nem vitatták, hogy a különadó bevezetésével az állam jogalkotói ígéretét megváltoztatta és szűkítette a korábban megszerzett társasági adókedvezmények érvényesíthetőségének lehetőségét. Az AB szerint azonban hosszú távú kedvezmények esetében az államnak joga van mérlegelni a körülményeket, és a költségvetés állapotára tekintettel lehetősége volt a kedvezmények csökkentésére. Az AB határozatábankimondta, hogy a különadó a vagyoni viszonyokra visszavezethető adóteher-viselési képességgel függ össze, ezért összhangban van az Alkotmánnyal.

Az AB szerint egy új jogszabályhoz való felkészülésre 45 nap kell, melynek a különadóról szóló jogszabály megfelelt. A 2008. május 27-i határozatában az AB azt is megállapította, hogy nem ütközik alkotmányos elvekbe a vagyonvizsgálatoknál alkalmazott adóbecslés. A becslési eljárást korábban kifogásolók szerint a vagyonnyilatkozat-tétel sérti a magántitokhoz valójogot. Az Alkotmánybíróság rámutatott arra, hogy a becslés nem jelent automatikus vagyonnyilatkozat-tételt, és az adóhatóságnak joga van személyes adatokra rákérdezni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink