64 találat a(z) szakmai gyakorlat cimkére

Nyári szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyetemmel együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek keretében évente, nyáron 1-2 egyetemista hallgatót fogadunk szakmai gyakorlatra. A hallgatók 4 hét gyakorlatra jönnek. Kérdésem, hogy kell-e cégünknek hallgatói munkaszerződést kötni az egyetemista hallgatókkal, illetve kell-e díjazást fizetnünk számukra. Köszönöm válaszát!

Együttműködési megállapodás Kérdés

Egy kft. együttműködési megállapodást köt egy egyetemmel, hogy szakmai gyakorlatot biztosít egy hallgatójuknak 6 hétre. Ezen időszakra 90 000 forint díjazásban részesül a hallgató. Kérdésem: 1. Milyen bejelentési kötelezettség van a NAV felé? 2. Milyen adókat és járulékokat kell fizetni a hallgató után a cégnek?

Kötelező szakmai gyakorlat felsőoktatási intézménynél Kérdés

Milyen kötelezettségei vannak a foglalkoztatónak a felsőoktatási képzésben részt vevő tanulók kötelező szakmai gyakorlatával kapcsolatban? Kell-e adni valamilyen juttatást, be kell-e jelenteni a NAV-nak, illetve milyen közterheket kell megfizetni a foglalkoztatás után most, 2015-ben? Köszönöm: Vné

Szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. keretében működő akkreditált gyógyszertár vagyunk. 2014-ben a Semmelweis Egyetem másod- és ötödéves gyógyszerész hallgatói nálunk töltötték a kötelező szakmai gyakorlatukat hallgatói munkaszerződés alapján. Szakképzési hozzájárulási kötelezettségünket csökkenthetjük-e? Ha igen, milyen összegű normatívával, és a 1408A bevallás -01-02-es lapjának mely sorában kell a csökkentő tételt szerepeltetni? Köszönettel: PHARMADOR 2000 Kft. Nyárfás Istvánné

Szakképzési hozzájárulásként elismerhető szakmai gyakorlat Cikk

Meghatározott esetekben elismerhető szakképzési hozzájárulásként a szakmai gyakorlat szervezése – hívja fel a figyelmet a NAV közleménye.

Szakmai gyakorlati képzés Kérdés

Társaságunk együttműködési megállapodás alapján tanuló szakmai gyakorlati képzését vállalta 160 óra határozott időtartamra. A tanulónak 19 793 forint/hó pénzbeli juttatást utaltunk a számlájára. A jövedelem az szja-törvény szerint adómentes, járulékot nem vontunk, szociális hozzájárulási adót nem fizettünk utána. T1041-s bejelentő lapon nem jelentettük, mert nem biztosított. Kérdésem az, hogy a 1408-as bevallásban jelenteni kell-e? Köszönöm.

Adómentes és adóköteles diákjövedelmek Cikk

A tanulók, diákok megélhetését a családi források mellett számos adómentes juttatás biztosítja, a képzési költségek előteremtését pedig sok diák munkavállalással oldja meg. Összeszedtük a személyi jövedelemadóról szóló törvény idevágó rendelkezéseit.

Szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egy felsőfokú képzéshez kötelező, 6 hetet meghaladó szakmai gyakorlat (heti bér a minimálbér 15 százaléka) esetén, ha jól tudom, a minimálbér alatt adó- és járulékmentes a kifizetett összeg. Az Mt. szerint jár a szabadság is, de a gyakorlat végén milyen igazolást adunk ki neki? Mt. szerint munkaviszony, de tb szerint nem jogviszony, hisz nincs járulékfizetés, akkor nem is kell neki kiállítani tb-kiskönyvet? Az szja-bevallásban fel kell-e majd tüntetnie a tanulónak az így megszerzett jövedelmet, ha az nem szja-köteles? Válaszát előre is köszönöm!

Szakmai gyakorlat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ha egy szakközépiskolai vagy szakmunkás tanulót szakmai gyakorlat címén együtműködési megállapodással foglalkoztatunk, és a jövedelme a minimálbért nem haladja meg, milyen bejelentési és fizetési kötelezettség terheli a céget? A szakmai gyakorlat címén történő foglalkoztatás idejére vonatkozólag van-e megkötés?

Szakképzési hozzájárulás: amikor a cég nem adja, hanem kapja Cikk

Ha egy cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás összege kevesebb, mint az általa szakmai gyakorlatra fogadott diákok után igénybe vehető kedvezmény, hogyan érvényesítheti a különbözetet? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla szakértőnk válaszolt.

Szakképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy középiskolás és egy főiskolás diák szakmai gyakorlatát biztosítja. A középiskolás diák nyári szakmai gyakorlatát, a főiskolás diák 6 havi gyakorlatát. Kérdésem az, hogy a kötelezően fizetett juttatásokat mindkét esetben hová kell könyvelni, valamint az, hogy a szakképzési hozzájárulás összegéből milyen módon alkalmazható ezek után csökkentő tétel? Mivel a vállalkozás kis létszámú, abban az esetben, ha a cég által fizetendő szakképzési hozzájárulás havi összege kevesebb, mint a tanulók után igénybe vehető kedvezmény, akkor hogyan lehet érvényesíteni azt? Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Szakmai gyakorlatos hallgató bejelentése Kérdés

Hallgatói munkaszerződés alapján szakmai gyakorlatot végző hallgatót – a gyakorlat ideje meghaladja a 6 hetet, havi díjazása kevesebb mint a minimálbér (így nem minősül biztosítottnak) – jelenteni kell a gyakorlóhelynek a 1408-as bevallásban? Köszönettel: PHARMADOR 2000 Kft. Nyárfás Istvánné

Szakmai gyakorlatos tanuló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. január 1-jétől adómentesen fizethető bér, szakmai gyakorlaton részt vevő tanuló részére. Szeretnék tájékoztatást kapni ennek gyakorlati alkalmazhatóságáról: milyen esetekben lehetséges ez (milyen kritériumoknak kell megfeleljen a szakképző intézet és a foglalkoztató? Van-e jövedelem maximum/minimum? Milyen napi munkaidőben foglalkoztathatóak a diákok? Tényleg semmilyen adó/hozzájárulás/járulék nem terheli sem a munkáltatót, sem pedig a foglalkoztatott diákot? Milyen szerződést kell kössön egymással az iskola és a szakmai gyakorlati helyet biztosító munkáltató, esetünkben egy cukrászda? Szakértő válaszát előre köszönöm: Bozsik István

Járuékfizetés: felsőoktatási intézmény hallgató szakmai gyakorlata Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket kérem főiskolai tanuló szakmai gyakorlatának ügyében. Cégünknél jelentkezett egy főiskolás hallgató, hogy szakmai gyakorlatát szeretné nálunk végezni. A felsőoktatási szakmai gyakornok foglalkoztatása számomra nem teljesen világos, különböző állásfoglalásokat találok, ezért kérem az Önök segítségét. Tehát, ha foglalkoztatunk egy hallgatót befogadó nyilatkozattal (együttműködési megállapodás gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzés – ez az iskola által kibocsátott szerződés neve), akkor be kell-e őt jelenteni, és hogyan? 6 hónap alatt 960 órát kell dolgoznia. Kötelesek vagyunk fizetni a mindenkori minimálbér heti lebontására vetített 15 százalékát, de milyen járulékokat kell utána fizetni? Eltérő véleményeket olvasok, és az iskola is azt állítja, hogy nem, én pedig azt a következtetést vontam le, hogy az szja-n kívül kell fizetni minden mást. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel Asbóth Istvánné

Kevesebb lesz a járuléka, ha ezekre figyel Cikk

Bővül az olyan esetek köre, amikor nem kell járulékot fizetni. Milyen árfolyamon kell átszámítani a járulékfizetéshez a külföldi pénznemben szerzett jövedelmeket? Mi a járulékalap tanulószerződésnél? Összefoglaltuk a T/12792. számon benyújtott adócsomag járulékjavaslatait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

AM áfába belépés

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close