72 találat a(z) szabadság kiadása cimkére

Mit tehet, és mit nem a munkáltató, ha nem tudja kiadni a szabadságot? Cikk

Fokozódik a munkaerőhiány, melynek következtében egyre nehezebbé válik a munkavállalók szabadságának kiadása. Fontos azonban tudni, hogy a munkavállalói szabadság nem évül el, így azt előbb-utóbb mindenképpen ki kell adni, vagy azt pénzben kell megváltani. Az alábbiakban összeszedtük a szabadságkiadási akadályokkal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, és bemutatjuk, mire van jogszerű lehetőség, illetve mit tilt a jog.

Ki kérheti sok évnyi bennmaradt szabadságának kiadását, kifizetését? Cikk

Az abai polgármester 28 évre visszamenőleg kéri kifizetni a ki nem vett szabadságát a 24.hu-n nemrég megjelent cikk szerint. Vajon van erre lehetőség ilyen hosszú időre visszamenőleg? Miért speciális a polgármester esete a hagyományos munkaviszonyhoz képest? Hogyan rendelkezik hasonló esetről a 15/2017. számú munkaügyi elvi határozat?

Munkavállalói felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Munkavállalói felmondás esetén a munkáltató megtagadhatja az arra az évre arányosan járó szabadság kivételét valamilyen indokkal? Például szakemberhiányra hivatkozva, mert nem találnak addig másik embert, aki a munkát elvégezné. Érdemes úgy beadni a felmondási nyilatkozatot, hogy abban benne álljon a szabadságnapok kivételére irányuló kérelem, vagy ez feleslegesen kerülne a felmondónyilatkozatba, mert törvényileg köteles kiadni az arányosan járó szabadságot? Köszönöm!

Szabadság kiadása utólag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kistelepülésen élő munkavállalónk közölte, hogy nem indulnak buszok (vonat nincs a közelben), így a hét utolsó 2 munkanapján nem tudott bejönni dolgozni. Mi ezt elfogadtuk elháríthatatlan körülménynek, mivel az Mt. 146. § nem hivatkozik az Mt. 55. § (1) j)-re, így ezt igazolt, de fizetetlen távollétnek rögzítjük és így le fogjuk vele dolgoztatni a kieső 2 napot. Esetleg utólag megállapodhatunk vele, hogy mindez szabadságnak minősüljön (és akkor nem dolgoztatjuk le vele)? Köszönettel.

Két hét egybefüggő szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az év közben belépő dolgozók esetében, akinek több szabadsága van mint 10 nap, abban az esetben is érvényes az a szabadság kiadására vonatkozó szabály, hogy egyszer egybefüggő két hetet kell kiadni (beleszámítva a hétvégéket is)? Válaszukat előre is köszönöm!

2017. évi szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabadságok kiadásának ügyében kérném segítségét. A 2017. évre pótszabadságok (életkor utáni ami 1-10 napig terjed) következő évre való átvitele törvényes-e? Törvényesen hány nap szabadság vihető át 2018-ra? Ehhez milyen dokumentumokra van szükség (pl. munkavállaló részéről kérvény, illetve erre a kérvényre munkáltatóval kötött megállapodás stb.)? Az átvitt szabadságnapok meddig használhatóak fel 2018-ban. Cégünk kollektív szerződéssel nem rendelkezik. Köszönettel.

A szabadságot az esedékesség évében ki kell adni! Cikk

A munka- és pihenőidő szabályai közül a szabadság kiadásának, nyilvántartásának szabályai kiemelt jelentőséggel bírnak. Számos vállalkozás azonban nem veszi komolyan a törvényi rendelkezéseket, aminek következtében megoldhatatlan problémák keletkezhetnek. Ha például a szabadság meghatározott időtartamon túl halmozódik, kiadása gyakorlati akadályba fog ütközni.

Munkavállaló szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy az egyik munkavállalónknak rengeteg szabadsága van. Mi,mint munkáltató szabadságra akarjuk küldeni, de ő mégis aznap megjelenik az irodában és dolgozik. Milyen indokkal tudjuk szabadságra küldeni, hogy a szabadnapjai fogyjanak? Előre is köszönöm a válaszukat!

Elveszik a ki nem vett szabadság? Cikk

Hogyan járjon el a munkáltató, ha megállapodott a munkavállalókkal az előző év végén, hogy átviszik a következő évre az életkor szerinti szabadságnapokat, és azokat március 31-éig kiveszik a dolgozók, de erre nem került sor? Ilyen esetben elvesznek a szabadságnapok a határidő után? Mit tehet a munkáltató, ha a dolgozók nem vették ki a szabadságnapokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Felmondási idő alatt szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak a munkáltató felmondott. 2016. évre nem adták ki neki a törvényesen járó szabadságát. A munkavállaló azt szeretné, hogy a még ki nem adott szabadságát (a 2017. évi időarányosat is) igénybe vegye, és a munkaviszonya a felmondási idő lejárta, plusz a szabadságos napok száma alapján szűnjön meg, tehát nem a felmondási idő végével. Jogos a munkavállaló kérése, hiszen ez a munkáltatónak többletköltséget nem jelent? Válaszukat megköszönöm, Szűcs Irén

A munkáltató nem adta ki a szabadságot... Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató nem tudta az adott évben kiadni a törvényi előírásoknak megfelelően a szabadságot. Maradt még jó pár napja a munkavállalónak még úgy is, hogy megállapodtak az életkor szerinti szabadságok átviteléről, és az áthúzódó kiadás sem fogyasztja teljesen el. Ezzel vétett – feltételezésünk szerint – a jogszabályi előírásoknak. Azonban a kérdésünk az, hogy mi ilyenkor a teendő? Hogyan kell eljárni? Milyen lehetőség van, ha ezt a munkavállaló sem sérelmezi? Átvihetőek/át kell-e vinni ettől függetlenül? Esetleg elvesznek a szabadságos napok? (Gyakran előfordul, hogy kis családi vállalkozásoknál nem jut idő a szabadságolásra. A konkrét esetben valóban nem volt megoldott a szabadság kiadása, mivel ebben az esetben a partnercéggel való kapcsolat megszűnéséhez vezetett volna a szabadságolás. Ebből kifolyólag sem ellenezte a szabadság kiadásának elmaradását a munkavállaló.) Kollektív szerződés pedig nincs. Segítő válaszukat előre is köszönöm.

Szabadság kiadása kötelezően a tárgyévet követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél írásban elrendelték a megmaradt szabadságok átvitelét a következő évre (2017.03.31-ig, nem csak január 6-ig), a már szabadságon lévő dolgozókat behívták. Tudomásom szerint ezt kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén megtehetik, viszont nincs kollektív szerződésünk, melyben ez ki lenne kötve. Az ő értelmezésükben nem kell hozzá kollektív szerződés, elég ha fennáll a "kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működést közvetlenül és súlyosan érintő ok". A cég fél éve felszámolás alatt áll. Igaza van a munkáltatónak? Ha mégsem, egy esetleges jogorvoslat esetén lehet esélye a munkavállalóknak? Köszönettel, Egy munkavállaló

Szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk jelenleg gyeden van (csed 2015. 03. 16-08. 16. gyed 2015. 08. 17-2017. 03. 15.), a gyed mellett visszajött dolgozni (2016. 09. 01-től). A kérdésem, hogy a korábban ki nem vett, illetve a csed, gyed alatti időszakra járó szabadságát mikor kell kiadni részére? Amikor 2016-ban munkába állt, vagy majd amikor a gyes lejár 2018-ban? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva

Szabadság kiadása következő évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk úgy rendelkezett, hogy jövő évben csak január 3-án kezdődik a munka a cégnél, így a 2-át kötelezően szabadságnak kell kivenni. Kérdésem az, hogy a cég megtilthatja-e a dolgozójának, hogy az előző évi szabadsága terhére vegye ki ezt a napot? A szabadság kivétele folyamatosan történik, december 20-ától kötelező leállás van. Válaszát előre is köszönöm!

Szigorú ellenőrzés jön, figyeljen a szabadságkiadás nyilvántartására! Cikk

Minden évben fokozott figyelmet fordítanak a munkaügyi ellenőrök a szabadságkiadás szabályainak betartására. Idén ráadásul – a hatóság által közzétett ellenőrzési terv szerint – célellenőrzés is várható, melynek indokát az adja, hogy a hazai vállalkozások kiemelt arányban sértik meg a munka- és pihenőidőre vonatkozó hatályos rendelkezéseket. Ugyan ezen vizsgálatok ütemezett ideje 2016 októbere, illetve novembere, célszerű azokra felkészülni, hiszen utólag már nem lehet rendbe tenni a munkaügyi nyilvántartásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close