123 találat a(z) szünetelés cimkére

Biztosítás szünetelésének bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy mely esetekben kell a T1041-es nyomtatványon bejelenteni a biztosítás szünetelését? A kitöltési útmutató a munkavállaló igazolatlan hiányzását és az egyéni vállalkozás szüneteltetését hozza példának, de lehet-e más eset is, amely indokolja a nyomtatvány ezen részének használatát? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz elszámolása szünetelő áfaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy általános szabályok szerint adózó áfaalany. Vannak tárgyi eszközei kimagasló értékben. Készlete nincs. Áprilisban kettő hónapra, tudjuk előre az időtartamot, szüneteltetni szeretné a vállalkozását, ez idő alatt az eszközöket egyáltalán nem fogja használni. A záróbevallások elkészítése során az áfabevallásban kell-e szerepeltetni a tárgyi eszközöket a megszűnés szabályai szerint? El kell-e vele számolni? A figyelési időszakoknak megfelelően a jelenlegi nettó érték után meg kell-e állapítani és vissza kell-e fizetni az általános forgalmi adót? A vállalkozás júniustól tovább fog működni... Köszönettel: Balogné Csóti Anikó

Egyéni vállalkozó, kft.-tag, ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó vagyok, a vállalkozásomat 2018-ban szüneteltetem. Tulajdonos és ügyvezető vagyok egy számviteli szolgáltató kft.-ben, ahol az ügyvezetői és a könyvelői munkámat összesen napi 2 órás munkaviszonyban ellátom. A kérdésem az volna, hogy helyes-e ez a gyakorlat, vagy a minimális járulékot meg kell-e fizetnem a kft.-ben?

Egyéni vállalkozók: közeleg a bevallási határidő Cikk

Az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell benyújtaniuk 2017-ről szóló szja-bevallásukat és befizetniük az adót. Ez az evások és katások határideje is – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményében.

Egyéni cég alapítása Kérdés

Egy egyéni vállalkozó szeretne egyéni cég lenni, és a kata adózást választani. Egyéni cégként a korlátolt felelősséget választaná. Van az egyéni cég alapításának, működésének, esetleges megszűnésének valami rejtett adózási kockázata? Kissé idegennek tűnik, hogy míg a kft.-k nem választhatják a katát, addig egy egyéni cég megteheti ezt korlátolt felelősség mellett is. Jól látom, hogy ilyen esetben ötvözhető a kata adózás által kínált lehetőség, illetve a korlátolt felelősség (szemben az egyéni vállalkozás korlátlan felelősségével)? Az alapításnak van valami speciális előírása (okiratkészítés, cégbejegyzés stb. kívül)? Például: előtte az egyéni vállalkozásnak x hónapig működnie kell? Én nem találtam ilyen előírást. Ha a katát választja, kikerül a számviteli, tao törvény alól, akkor neki mint egyéni cégnek is csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie? Az egyéni vállalkozás szüneteltethető, de az egyéni cég nem? Köszönöm

Két évvel ezelőtt szünetelés megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom, hogy arra az egyéni vállalkozóra, aki 2016-ban kezdte vállalkozása szüneteltetését még az 5 éves korlát vonatkozik, azaz 2021-ig szüneteltetheti a tevékenységét?

Szünetelés után Kérdés

Egyéni vállalkozó újraindítja vállalkozását év közben. Szünetelés előtt áfás volt, most az újraindításkor választhatja-e az alanyi adómentességet?

Őstermelő biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású egyéni vállalkozó tevékenységét 2018. január 8. napjától szünetelteti, legfeljebb 2. évig. E tevékenysége mellett mezőgazdasági őstermelői tevékenységet is folytatott. Mivel a vállalkozásában a biztosítási idő szünetel, mezőgazdasági őstermelőként válhat-e biztosítottá, mint nem kezdő, mert ezen tevékenységét 2016 óta folytatja. Helyesen járok-e el, ha bejelentem T1041-es nyomtatványon 2018. 01. 09. napjától mint főfoglalkozású mezőgazdasági őstermelőt, és az előző évben e tevékenységből megszerzett jövedelem 20 százalék után negyedéves bevallás, illetve befizetés mellett szerzek biztosítást, szolgálati időt? Ebben az esetben vonatkozik-e a kötelező minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettség? A szünetelést éven belül hányszor élesztheti fel a vállalkozó? A 2 éves szünetelési maximum korlát ilyen esetben honnan számolandó? Köszönettel!

Kata-tartozás Kérdés

A törvény szerint azok, akiknek december 31-én 100 ezer forintot meghaladó adótartozásuk van, azt kizárják a katából. Kérdésem, hogy azok az egyéni vállalkozók, akik decembertől szünetelnek, s 100 ezer forintnál nagyobb adótartozással rendelkeznek, amikor tavasszal "újraélednek", akkor maradhatnak-e katások?

Lehet, hogy decemberben vissza kell fizetnie nyugdíját? Szünetelő ellátás Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására van mód. Saját jogú nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az úgynevezett „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek kaphatnak. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyeknek korhatár előtti ellátást folyósíthatnak.

Családi kedvezmény passzív hallgatói jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyetemista gyermek hallgatói jogviszony úgynevezett passzív (szünetelő), akkor a családi adókedvezmény szempontjából beszámítható-e eltartottként? Az iskola által kiadott igazoláson az szerepel, hogy a gyermek hallgatói jogviszonya 2017.09.01-2018.01.31. közötti időszakban passzív (szünetelő), és a nevezett hallgatói jogviszonya megszűnésének becsült időpontja 2021.01.30. A gyermek jövedelemmel nem rendelkezik. Véleményem szerint ha a hallgatói jogviszony csak szünetel, akkor beszámítható a gyermek eltartottként, mivel a hallgatói jogviszonya nem szűnt meg. Azért nagyon fontos, mert három gyermeknél nagyon nem mindegy, hogy 2 vagy 3 eltartottat veszek figyelembe a kedvezmény igénylésénél. Várom válaszát a fenti kérdésben.

Szünetelés alatti bevétel elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó 4 éve szünetelteti a vállalkozási tevékenységét. A szünetelés megkezdésének időpontja előtt felhalmozott sok adó- és járuléktartozást. Megpróbálta az adóhivatal több esetben a végrehajtást, de eredménytelenül. 2017-ben elévülés miatt a folyószámlát rendezte az adóhivatal, és eltörölte az tartozások jelentős részét. Azt kérdezem, hogy ebben az esetben a régen költségként elszámolt szakképzési hozzájárulást, szochót (amit ugyancsak töröltek) bevételként el kell számolni a 2017. évi adóbevallásban?

Katás egyéni vállalkozó – iparűzési adó szüneteléskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy mikor, és mennyi iparűzési adót (2 százalékos kulcs) kell fizetnie annak az egyéni vállalkozónak, aki 2017.02.01-2017.05.01-ig szünetelt? Kérném szépen az algoritmus megadását is. Milyen bevallási kötelezettsége van, és milyen határidővel? Köszönöm.

Ezzel jár, ha a nyugdíjas jövedelme meghaladja a kereseti korlátot Cikk

Mi a teendője a nyugdíjasnak, illetve a foglalkoztatójának, ha a korhatárt be nem töltött személy nyugdíjjárulék-köteles jövedelme meghaladja az úgynevezett kereseti korlátot? Mik a következmények? Ismertetjük.

Építőipar – ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég ideiglenes iparűzési adójának megállapításához kérnék segítséget. A szerződés alapján a munka megkezdése és a teljesítésigazolás kiadása közötti időtartam nem haladja meg a 180 napot, így ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégnek az adott önkormányzatnál. Amennyiben a kivitelezés valamilyen okból hosszabb ideig szünetel (30 napot meghaladóan) építési naplóban rögzítve van a szünetelés ténye, akkor is a teljes időtartamra kell bevallani és megfizetni az ideiglenes iparűzési adót? Ez idő alatt egy másik településen végez munkát a cég, ahol akár szintén keletkezhet ideiglenes adófizetési kötelezettsége. Amennyiben egy hasonló hosszú időtartamú építkezésen a fent említett cég alvállalkozót is igénybe vesz, és ebben az időtartamban a megbízó cég nem végez ténylegesen munkát, de a szerződés szerint a munkát megkezdte, teljesítésigazolás még nem áll rendelkezésre, mert az alvállalkozó által végzett folyamatok is ennek a szerződésnek a részét képezik, akkor mindkét szóban forgó cég adófizetésre kötelezett az építkezés helyén illetékes önkormányzatnál? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1