hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Speciális szabályok a katások biztosításának szüneteléséről

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
2

Nemcsak a különleges adószabályok, hanem a biztosítotti jogviszonyra vonatkozó rendelkezések miatt is speciális a katások helyzete, mutatjuk, miért.

A kisadózókról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 10. paragrafusának (1a) bekezdése szerint szünetel a főállású kisadózó biztosítása abban a hónapban, amelyben a főállású kisadózó után az adót a 8. paragrafus (9) bekezdésének d) pontja alapján (tehát a vállalkozási tevékenység szüneteltetése miatt) nem kell megfizetni, kivéve, ha a főállású kisadózó az adott hónapban a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó tevékenységet végez, és erre tekintettel megfizeti a tételes adót.

A jogszabály azért tűnik ellentmondásosnak, mert az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 18. paragrafusának (3) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy a szünetelés bejelentését követően, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miként írhatja felül ezt a katatörvény említett szakasza!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

aniko.abaine

KAtá- s egyéni vállalkouókŕnt èrdeklődöm, hogy adott év januárjában kiállítozz szàmla, amely előző év decembeti teljesítménye alapján lett kiállítva elóző évre könyvelhető' e vagy csak a kifizezés évéte? Ez pont a 12 milliós ébed bevétel fölötti ârbevétel miatt lènyeges számomrs.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31