64 találat a(z) szülő cimkére

Üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segitségét. Adott egy ingatlannal rendelkezö kft., a jegyzett tőke 6 millió forint, a saját tőke 64 millió forint. Egy házaspár a tulajdonos, és az üzletrészüket szeretnék elajándékozni a gyereküknek 100 százalékban. A kérdésem: illeték az nincs, de szja és eho keletkezik-e a szülőknél a saját tőke/jegyzett tőke különbözetére? A gyereknél pedig ha kiveszi a cégből a piaci értéken 100 millió forintos ingatlant, aminek a könyv szerinti értéke 60 millió forint, akkor mi után adózik? Köszönöm.

A munkába álló kismama szabadságát így kell kiszámítani Cikk

A munkáltatók számára néha fejtörést okoz a szülési vagy fizetés nélküli szabadságát megszakító, illetve annak lejárta után ismételten munkába álló kismamát megillető szabadság mértékének a kiszámítása. A felhalmozódott szabadság kiadása is vethet fel érdekes kérdéseket.

Evás bt. ingatlant ad bérbe – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt-ben anya 90 százalék, az apa 10 százalék tulajdonjoggal rendelkezik. Közös gyermeküknek/magánszemély a bt. tulajdonában lévő ingatlant szeretnék kiadni. Jól gondolom, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül, így dupla mértékű evát kell fizetniük? Köszönettel

Szochokedvezmény apuka után feltett kérdésem kiegészítése Kérdés

Szochokedvezmény apuka után feltett kérésemre adott választ nem értem, ezért kiegészítem: Kedves dr.Radics Zsuzsa! Köszönöm válaszát de sajnos pont a számomra lényeges dolog nem világos, tehát a kormányzati igazolás az anya nevére szól, ezzel az igazolással az apa vagy apa jogán is igénybeveheti-e a kedvezményt az apa munkáltatója vagy sem? ma, 17:45

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két társas vállalkozás ha: az "A" Kft.-ben a férj és édesapja 50-50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik és a "B" Bt.-ben a feleség és testvére 50-50 százalék tulajdonrésszel rendelkezik? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a szülő gyermeke meghal, és az elhunytnak nincs felesége, gyermeke, akkor ki lesz az örökös, ha az elhunytnak még a szülőn kivűl van két testvére? Lehet-e a testvér az örökös? Köszönettel.

Adósságrendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár a házukra felvett hitelét adósságrendező céggel megállapodva fizetné ki. Mivel nekik nincs rá pénzügyi keretük, ezért helyettük a felnőtt fiúk a saját bankszámlájáról egyenesen az adósságrendező cégnek utalná át helyettük az összeget. A kérdés az, hogy ezzel a tranzakcióval a szülőknek keletkezik-e bármilyen kötelezettségük, bevallást kell-e benyújtaniuk stb.? Válaszukat előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy A nevű kft., amelyben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok. Mind a két fél ügyvezető is a saját cégükben. Van egy B nevű kft., ahol a két tulajdonos a házaspár két fia 50-50 százalékban. A két fiú ügyvezető a saját kft.-jében. A két fiú munkaviszonyban dolgozik a szülei kft.-jében (az A nevű kft.-ben). Kérdés: a két kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a szüleinél lakik még, így a közüzemi számlák az apa nevére szólnak. A vállalkozás székhelye a szülői ház, ami az egyéni vállalkozó lakcíme is egyben. Ebben az esetben lehet-e és ha igen, milyen megoldással fűtésre, áramra, telefonra elszámolnia költséget a vállalkozó fiatalnak? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kapcsolt vállalkozások megitélése bizonytalanságot okoz számomra, ezért kérem segítségét: "A" Kft. tulajdonosai Férj-feleség 50-50%-ban (a továbbiakban szülők), "B" Evás Kft. egyszemélyes tulajdonosa:a szülők gyerekének férje, "C" Katás egyéni vállalkozó egyezik a B Kft. tulajdonosával, "D" Katás egyéni vállalkozó a szülők gyereke. Szerződéses kapcsolat egyirányú, mindegyik vállalkozás "A" Kft.-vel van szerződésben.("A" és "B" között, "A" és "C" között és "A" és "D" között van szerződéses kapcsolat.) Kérdés, mely kapcsolat kapcsolt ezek közül és melyeket kell az Art. szerint bejelenteni a NAV-nak? Előre is köszönettel !

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy magyar kft.-nek öt tulajdonosa van "A" 44%, "B" 44%, "A" fia 6%, "B" 1. fia 3%, "B" 2. fia 3%, "A" fia 50%-ban, "B" 1. fia 25%-ban, "B" 2. fia 25%-ban tulajdonos egy romániai cégben. A két cég között üzleti kapcsolat van. A szavazatok aránya megegyezik a tulajdonosi aránnyal. A magyar cégben "A" fia és "B" 1. fia ügyvezetők, a román cégben "B" 2. fia ügyvezető. Társasági adó szempontjából kapcsoltnak minősülnek-e, be kell-e jelenteni?

Kapcsoltság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbi kérdésben. Adva van egy kft. ("A"), melynek kettő tulajdonosa van, 50-50 százalékos részesedéssel, mindkettő ügyvezetője is a társaságnak, továbbá egy egyéni vállalkozó ("B"). Az "A" egyik tagja az édesanyja, a másik az élettársa "B"-nek. "B" szerződéses kapcsolat alapján számlákat bocsát ki "A" részére. Kérdésem "A" és "B" kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Egyéni vállalkozás átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó szeretné a gyerekének átadni a vállalkozást, már most is alkalmazottként a gyermek irányítja a működést, de mivel a vállalkozó idős, szeretné hivatalosan is átadni a vállalkozást. Milyen lehetőségek vannak erre, amelyek leginkább adókímélőek? Lehetséges-e, hogy az egyéni vállakozás átalakul egyéni céggé, közben a gyerek alakít egy kft.-t (a cég működése indokolná az egyéni vállakozás felváltását kft.-vel), és utána az egyéni cég beolvadna a kft.-be? Hogyan tud a szülő kiválni a kft.-ből? Várom válaszukat.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy bt.. két tagja "fiú" 50% (beltag), "anya" 50 % (kültag). Szerződéses jogviszony jön létre egy olyan kft.-vel, ahol a fiú nem bejegyzett élettársának az édesanyja 100 százalékos tulajdonos és ügyvezető. A kapcsolt vállalkozás létrejön akkor is, ha többségi befolyás jön létre közvetlen vagy közvetett módon. A közeli hozzátartozók szavazati arányát össze kell számítani (így a fiúét és az édesanyjáét biztosan). A Ptk. szerint közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér. Jól értelmezem-e, hogy a két vállalkozás nem kapcsolt vállalkozás, mert a bt. fiú tagja, és a kft. hölgy tulajdonosa nem minősül közeli hozzátartozónak? Nem változik akkor sem a helyzet, ha a bt. fiú tagja házasságot létesít az élettársával, hiszen a kft. hölgy tagja (a fiú anyósa) a Ptk. szerint "csak" hozzátartozója és nem közeli hozzátartozója lesz. És többségi befolyás vizsgálatakor csak a közeli hozzátartozók szavazati arányait kell összeszámítani?

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hazautazás költségtérítésével kapcsolatban szeretném kérdezni, hogyan kell elbírálni, hogy mely munkavállalónak jár hazautazási költségtérítés. Két esetre nézve szeretném segítségét kérni: 1.) Munkavállaló, már évek óta tartózkodási helyén él életvitelszerűen feleségével és gyermekével, de megtartotta állandó lakcímét, amely 380 km-es távolságra van munkahelyétől, és időnként hazajár szülőlátogatásra. Ez a munkavállaló jogosan kéri-e, hogy részére hazautazás költségtérítést fizessünk, akár havonta négyszer? Ilyen elgondolásból soha nem fog kijelentkezni állandó lakcíméről. 2.) Munkavállaló állandó lakcímére szintén csak szülőlátogatásra utazik haza, de az ő esetében még nincs saját családja, neki jár-e hazautazás költségtérítése? Segítségét ez úton is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közbeszerzés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa rendezetlen tétel

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3