38 találat a(z) szülési szabadság cimkére

Csed és szülési szabadság: azonos időtartam, eltérő jogosultság Cikk

Egy, gyermeket váró munkavállaló úgy gondolta, kiveszi a szülési szabadságát, majd utána csecsemőgondozási díjat (csedet) igényel. Lehetséges ez? Munkáltatói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Munkavállaló vagy hozzátartozója halála: munkajogi kérdések Cikk

A munkajogi szabályok kevésbé támogatják a gyászoló munkavállalót, az egyes esetekre biztosított néhány nap nem elegendő a fájdalom feldolgozásához. Ennek ellenére érdemes tisztában lenni ezekkel a lehetőségekkel is. A munkavállaló halála érdekes munkajogi kérdéseket vet fel.

Szülési szabadság Kérdés

Vezető állású munkavállaló jogai szülés előtt és után Cikk

A vezető állású munkavállalókra eltérő szabályok vonatkoznak több területen is, a munka törvénykönyve külön rendelkezik róluk. Amennyiben egy vezető állású munkavállaló gyermeket vállal, akkor is sok területen más elbírálás alá esik, mint egy nem vezető állású munkavállaló. Ezeket a jogokat, eltérő szabályokat vesszük most végig cikkünkben.

Visszatérés gyedről a munkába: ezek a munkáltatói, illetve munkavállalói kötelezettségek Cikk

A szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a munkába való visszatérés során sok bizonytalansággal találkozik a munkavállaló. Nem tudja, van-e lehetősége visszatérni a munkahelyére, mit mikor kell jeleznie, milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak. A munkáltatónak is számos jogszabálynak meg kell felelnie a munkavállaló visszatérése során. A cikkben a két fél, a munkavállaló és a munkáltató kötelezettségeit nézzük végig.

Felmondási idő közlése Kérdés

Ellátási alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kismama, aki jelenleg gyedben részesül mellette fennál a jogviszonya munkahelyével, de fizetés nélküli szabadságon van. Egyéni vállalkozást indítana kata adózással, amelynek adója a munkavégzési kötelme nélkül 50 000 forint lenne. Mely jövedelmek képzik az ellátás alapját amennyiben megszületne a 2 babája még a gyes folyósítása alatt, de még szülési szabadságon lenne?

Kata – szülési szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik katásom terhes és hamarosan el szeretne menni szülési szabadságra. Milyen bejelentési kötelezettségem van, ha az elkövetkezendő években nem szeretne dolgozni?

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei Cikk

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

Szülési szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. alkalmazottja szeptember elején fog szülni. Ha jól értelmezem, akkor az alkalmazott 168 napra fizetés nélküli (szülési) szabadságot kap és ezen időszak alatt kapja a csecsemőgondozási díjat. A dolgozó úgy döntött, hogy a 2019. évi szabadságot teljes egészében kiveszi szeptemberig. Kérdésem az, hogy a szülést megelőzően a munkáltató részéről van-e kötelező juttatás, amit a munkavállalónak biztosítani kell, valamint azt, hogy a szeptemberben születendő gyermekre való tekintettel jár a +2 nap szabadság? Ezt a 2 napot a kismama a szülést megelőzően igénybe veheti-e? Köszönöm a válaszát.

Így kell kiszámolni a gyes után visszatérők szabadságát Cikk

Egy munkáltató a kétgyermekes, a szülési szabadságáról visszatérő anyuka szabadságáról érdeklődött. Hány nap szabadság jár a részére az idei évi időarányos szabadságával együtt? Születési ideje: 1983. 04. 27. Munkaviszony kezdete: 2014. 02. 01. Keresőképtelen: 2014. 09. 01-jétől. Első gyermek születése: 2014. 09. 06. Második gyermek születése: 2017. 05. 20. 2019. 04. 01-jétől már a szabadságát tölti. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Tevékenység folytatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Társaságunk végzettséget igénylő tevékenységet folytat úgy, hogy az egyik alkalmazott (aki egyben az ügyvezető felesége) által van rá engedélyünk (például: könyvelés). A hölgy jelenleg gyermeket vár. Kérdés, hogy amíg ő szülési szabadságon lesz, addig ezt a tevékenységet folytathatjuk? Vagy addig szüneteltetnünk kell? Másik kérdés, hogy amíg szülési szabadságon lesz, csedet ne veszítse el elláthatja cégünk könyvelését, vagy azt sem?

Egyszerűsített foglalkoztatás szülési szabadság alatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyik alkalmazottja szülési szabadságon van. Ugyanezen munkáltató a szülési szabadság ideje alatt alkalmi munkavállalóként foglalkoztathatja-e ezen munkavállalóját? Köszönettel: Bognárné

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyugdíjbiztosító szolgálati idő adategyeztetést kezdeményezett a magánszeméllyel. A nyugdíjbiztosító megküldött anyagában nem szerepel a 30 napot meghaladó táppénzes állomány (veszélyeztetett terhesség), valamint a szülési szabadság, gyed, gyes időszaka. A szóbanforgó időszak 1992. évtől 1996. évig tartott. Helyes így, vagy tegyen észrevételt? köszönettel Papp Éva

Szabadság kifizetése munkaidő-változás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló határozatlan idejű munkaszerződéssel dolgozik cégünknél. Munkaideje heti 40 óra. 2016 óta szülési szabadságon van, szeptembertől tervezi a visszatérést, heti 30 órás munkaidőben, a bére természetesen ennek megfelelően időarányosan kevesebb lesz. Kérdésem, hogy a szülési szabadság ideje alatt keletkezett szabadságát melyik bérrel kell kiadni számára, illetve megtehetjük-e azt, hogy ezt a szabadságot nem egyszerre, hanem az év fennmaradó részére elosztva adjuk ki neki (a dolgozó kérésére, mivel tanulmányai miatt a vizsgák előtt szeretne hosszabb ideig szabadságon lenni)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkáltatói biztosítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gyógyszertár szolgáltatási díj, online számla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tarlós bérlet lezárása miatti könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close