30 találat a(z) számviteli politika cimkére

Ingatlanértékesítés euróban és forintban: nem mindegy milyen árfolyamot használunk Cikk

Olvasónk ingatlant értékesített és a vevő a vételár előlegét forintban, a vételár többi részét euróban egyenlítette ki. Mi a helyes, ha az adásvételi szerződésben rögzített euróárfolyamon könyvelik az ügyletet, vagy a teljesítés szerinti MNB-árfolyamon? Az áfabevallásban milyen árfolyamot kell alkalmazni: a szerződés szerinti rögzített árfolyamot, vagy a teljesítéskori MNB-árfolyamot? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A számviteli politikába mit fontos beépíteni amiatt, hogy 2019. évtől leányvállalat lettünk?

Rendelje meg most kedvezménnyel a Számviteli iratminták és szabályzatok csomagunkat! Cikk

Aktualizálja számviteli szabályzatait a csomagban található 63 letölthető és szerkeszthető szabályzat és iratminta segítségével! Miért fontos, hogy szabályzatai mindig megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak? Mert a számviteli törvény alapján összeállítandó szabályzatban foglaltaktól eltérő eljárás és a közzétett beszámolóban a lényegesnek minősülő információ nem vagy téves szerepeltetése miatt az adózó szankcionálható. Kerülje el a kockázatot, legyenek szabályzatai naprakészek!

Piaci értékre helyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy: – Az ingatlanszakértői értékelés alapján meghatározott, az ingatlan piaci értéke és könyv szerinti értéke közötti különbözet könyveléséhez (T:1 Ingatlanok értékhelyesbítése – K: 4 értékelési tartalék) szükséges-e a könyvvizsgálói véleményt is bekérni? – Ha a társaság könyvvizsgálatra nem kötelezett, elvégezheti-e ezt maga a könyvelő is, ha bejegyzett könyvvizsgáló? – Ha a piaci érték magasabb a könyv szerinti értéknél, ez elegendő indok-e az értékcsökkenési leírás leállítására? – Kötelező-e a továbbiakban minden beszámoló összeállítása során újabb vagyonértékelést készíttetni, vagy elegendő arról egy nyilatkozat, hogy nem következett be jelentős változás? – Mivel csak egy ingatlan értékelését érintően kívánja a társaság a végrehajtani, s ez számviteli politikát érintő változás is, mit kell minimálisan rögzíteni, s a kiegészítő mellékletben be kell-e ezt a változást mutatni akkor, a ha társaság csak egyszerűsített éves beszámoló készítésre kötelezett? Válaszukat előre is köszönöm.

Helyes árfolyam használata Kérdés

Társaságunk az MNB-árfolyam használatát a NAV-hoz bejelentette. A számlázó programunk mindig előző este rögzíti az aznapi árfolyamot és következő napon ezt használja. Utána már sajnos nem frissül ez az árfolyam. Kérdésünk, hogy helyes-e ez így? A pontos kérdés az, hogy ha egy számla kelte mondjuk 11.12., a teljesítés 11.06., akkor nekem feltétlenül a 11.06-i árfolyamot kell használnom? Vagy maradhat a rögzített 11.05 -i árfolyam? Természetesen számviteli politikánkban mindez rögzítve van.

Tárgyi eszközre aktiválás után kapott kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Módosítani kell az aktivált tárgyi eszköz értékét az utólagosan kapott engedménnyel, vagy a számviteli politikában kell határozni róla? Ugyanaz az eljárás, ha számlát kapunk, mintha csak bankban jelenik meg?

Értékhelyesbítés Kérdés

Dönthet-e úgy a társaság a számviteli politika módosításával, hogy nem él tovább az értékhelyesbítés lehetőségével? Természetesen a kiegészítő mellékletben ennek a változásnak a hatását számszerűen bemutatja. Nagy értékű ingatlanról van szó.

GDPR-ról kérdés Kérdés

Kérem szíves tájékoztatásukat, mivel a jogszabályban nem találtam, hogy társasházak esetén kell-e a GDPR-szabályzat, ugyanis itt is kezelik a tulajdonosok adatait (lakás adat, személyes adat stb). A társasház kettős könyvvitelt vezet, és szeretném tudni kell-e számára számviteli politika és pénzmosási szabályzat, mert pénzkezelés is van a társasháznál! Mitől kezdődően kell a mérleget benyújtani a bírói hivatal részére a társasháznak?

Értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli politikában kötelező meghatározni az értékcsökkenés elszámolásának gyakoriságát? Válaszát előre is köszönöm!

Számviteli törvény Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy a számviteli politikába konkrétan bele kell írni, hogy a tárgyi eszközöket hány százalékos kulccsal számlázzuk? A számviteli törvény szerint, illetve adókulcsok szerint? Válaszukat köszönöm

Maradványérték módosítása Kérdés

Munkáltatóm 5 évvel ezelőtt vásárolt teherautóinak hasznos időtartamát 5 évben és 500 ezer forint maradványértéken határozta meg. Fuvarozással foglalkozik, és többségében ez a reális használati idő. De van 2-3 olyan autó, amit ezalatt az 5 év alatt kevesebbet használtak, és további 3 évig kívánja még használni őket, ha rendkívüli esemény nem történik velük. Jó lenne ezekre is még értékcsökkenést elszámolni oly módon, hogy módosítom a maradványértéket, persze ezt a számviteli politikában rögzítenénk. Megtehetem ezt? Előre is köszönöm a fáradozásukat. Köszönettel: Rózsika

Számviteli politika minta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mintaszabályzatokat kerestem itt, az Adózónán, de sajnos nem találtam. A számviteli politika összeállításában lenne segítségre szükségem. Tudnának javasolni (esetleg küldeni részemre) egy 2017. évi mintaszabályzatot, ami mentén elindulhatok? Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: L.K.

Kedvezményes devizaárfolyam Kérdés

A cég által nyitott bankál nyilvántartott kedvezményes számlához kapcsolódó devizaárfolyamot (deviza ügyletekhez) használhatja-e? Ha a számviteli politikájában leszabályozza, hogy az adott bank kedvezményes deviza középárfolyamot használja?

Számviteli politika aktualizálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli politikát mikor, milyen dátummal kellett aktualizálni a 2015. július 4-én hatályba lépett számviteli törvény változásaival kapcsolatban, amelyeket 2016. január 1-jétől kell alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm!

Eurós beszámoló két tizedesjegy pontossággal (Sztv.) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvvizsgálónk az eurós beszámolónkat – amit két tizedesjegy pontossággal készítettük – euróra kerekítve kéri. Mivel az alapitó okiratban is két tizedesjegy pontossággal lett meghatározva (és a számviteli politikában is) a jegyzett tőke, a könyvelőprogramban használunk centeket, igy számunkra evidens volt a kerekitések elkerülése miatt is a két tizedesjegy használata a beszámolóban is. Kérdésem, hogy törvényileg elfogadható-e a két tizedesjegyű beszámoló vagy euróra kerekítve kell a beszámolót elkészíteni? Mire lehet hivatkozni ez esetben? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

FEOR-változás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close