37 találat a(z) számviteli bizonylat cimkére

Online számlázás Kérdés

Tartós bérlet Kérdés

Telekadó továbbszámlázása Kérdés

Számlaadat-szolgáltatás adómentes ingatlan-bérbeadásról: felülírhatja a NAV a törvényt? Cikk

A napokban jelent meg a NAV honlapján a „Gyakran ismételt kérdések a számlaadat-szolgáltatással, számlázással kapcsolatban” című tájékoztató, amely úgy tűnik, hogy rendezi azt (az Adózónán is hosszan tárgyalt) a bizonytalanságot, hogy az adómentes ingatlan-bérbeadásról kibocsátott számláról kell-e adatszolgáltatást teljesíteni vagy sem.

Számviteli bizonylat Kérdés

Fókuszban a számlaadat-szolgáltatás Cikk

A gyakorlati élet továbbra is számtalan problémát vet fel a számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől alkalmazandó szabályokkal összefüggésben. Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Adószámos bérbeadó számla-lejelentési kötelezettsége Kérdés

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges Kérdés

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től Kérdés

Adatszolgáltatási kötelezettség 2020. 07. 01. Kérdés

Számviteli bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vásároltunk az egyik magyarországi elektronikai szaküzletben egy porszívót, amit interneten bankkártyával fizettük ki. Viszont kb. két hét után felhívtak minket, hogy nincs nekik raktáron és visszautalják a pénzt, ez meg is történt. A kérdésem ebben az esetben: jogosan kérem tőlük a számlát és a sztornó számlát vagy sem? Én úgy gondolom, mivel pénzmozgás történt, a könyvelésbe kell hozzá bizonylat. Telefonon azt állítják, mivel nem történt szállítás, így ők nem tudnak számlát kiállítani cégünk részére. Ilyen esetben mi tehetünk? Köszönöm.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj 2 Kérdés

Kedves Adózóna, Surányi Imréné! Köszönöm válaszát, melyet kérek pontosítani! (https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_6_Civil_kozhasznu_tarsasag_tamogata_ldy) Alap cél szerint támogatást kíván adni magánszemélyeknek (egyetemi hallgatók, tanárok, oktatás, fejlesztés, innováció, kutatás, kongresszus, utazási stb. költségek, publikáció). A közhasznú civil társaság magánszemély részére milyen támogatást adhat, és annak mi az elszámolási menete? Találtam egy szakmai cikket, mely szerint a közhasznú civil társaságokra is vonatkozik az szja-törvény 1sz. melléket 3. pontjában foglaltak. https://www.nonprofit.hu/tudastar/mik-kozhasznu-szervezet-szolgaltatasait-igenybe-vevok-szemelyi-jovedelemado-kedvezmenyei Ezen túl kikértem egy jogász véleményét is az ügyben. Mivel a közhasznú tevékenységet a Ptk. definiálja véleménye szerint vonatkozik rájuk is a hivatkozott paragrafus? Tehát a kérdésem továbbra is: közhasznú civil társaság adhat-e adómentesen ösztöndíjat, adhat-e támogatást adómentesen? Támogatás adásának mi a számviteli bizonylata? A támogatottnak hogyan kell elszámolnia a kapott összegről? Köszönöm szépen válaszát.

Kötbér továbbhárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk (mint szolgáltatást igénybe vevő) ez év elején felmondta X telekommunikációs szolgáltatóval korábban megkötött telefon- és internetszolgáltatási szerződését, és Y szolgáltatóval kötött szerződést. Mivel a szerződés megszüntetésére az X szolgáltatótól vásárolt telefonkészülékre vállalt hűségidő lejárati időpontját megelőzően került sor, ezért az X szolgáltató kötbér megfizetésére kötelezte cégünket. A kötbér összegéről X szolgáltató - helyesen - nem számlát, hanem ún. kötbérértesítőt (számviteli bizonylatot) állított ki, és küldött meg részünkre. A kötbér nem tartozik az áfatörvény hatálya alá, ezért sem számla kiállítása nem, sem áfa felszámítása nem szükséges. Y szolgáltató a megkötött szerződésben vállalta, hogy átutalja a kötbér összegét cégünk bankszámlájára az általunk Y szolgáltató nevére kiállított és megküldött számla alapján, hogy ebből rendezni tudjuk az X szolgáltató felé fennálló kötbér jellegű tartozásunkat. Helyesen értelmezzük, hogy a kötbér továbbhárítása már az áfatörvény hatálya alá tartozó ellenértéknek minősül, ezért megfelelően járunk el, ha a kötbér „továbbhárítása” érdekében számlát állítunk ki Y szolgáltató felé a kötbér 27 százalékos áfávalval növelt összegéről? Vagy cégünknek is egy számviteli bizonylatot kellene kiállítania a kötbér összegéről áfa nélkül? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sz. Bea

Saját rezsis beruházás számviteli bizonylata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég a saját telephelyén önkiszolgáló autómosó építését végzi. A technológiát és a tetőszerkezetet, valamint ezek beépítését külső kivitelező cég végzi, míg a kőműves, közműves, padlófűtéses munkákat saját embereivel, valamint az ehhez szükséges anyagbeszerzést saját rezsis beruházásként végzi. A tevékenység építésiengedély-köteles, így a külső cég fordított áfával számlázta a technológiát, a tetőszerkezetet és a beépítési-szerelési munkákat. A beruházás során felmerült anyagköltségek áfája visszaigénylésre került. A kérdésem az hogy a beruházás aktiválásakor a számviteli bizonylat, mely az áfa adóalapját igazolja, tartalmazza a saját vásárlású anyagköltséget, igénybe vett szolgáltatást, bérköltséget és járulékokat és a külsős cég által benyújtott számlát is? Szakértői válaszát előre is köszönöm.

Biztosítási díj számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég könyvelését végezzük. Rengeteg járművel rendelkeznek, ezekre természetesen biztosítási szerződéseket is kötnek, casco-t, kötelezőt. Nagyon sok problémánk van a biztosítók által meg nem küldött számviteli bizonylatok miatt. Az a kérdésem, hogy van arra konkrét leírás, hogy a könyvelés csak ezen számviteli bizonylat alapján történhet? Adott esetben elfogadhatjuk bizonylatként a csekket, amin látszik a rendszám, a kötvény száma, az időszak, a biztosító neve, címe? Átutalásos kifizetésnél pedig a közleményben hivatkozott szerződésszám elegendő a költség elszámolásához? A bizonylatok beszerzésével sok időt elvesztegetünk sajnos, áfát pedig nem érint, mert a biztosítási tevékenység adómentes.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti adó

Nagy Norbert

adószakértő

Egyházi szervezet számlakibocsátása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close