126 találat a(z) számvitel cimkére

Így is rendezhető a tagi kölcsön Cikk

Mind többen szeretnék visszakapni a cégüknek adott tagi kölcsönt, elsősorban azért, hogy tisztán álljanak az adóellenőrök előtt. A pénzügyi rendezés egyik lehetséges módjáról feltett olvasói kérdésre szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Átalakulással kapcsolatos adózási kérdések Kérdés

„A Zrt” a tevékenységi köreinek szétválasztása miatt a következő képen alakult át:-a vagyon egy részével kivált és létrehozta „C Kft”-t, „C Kft” a továbbiakban gyakorolja az „A Zrt” korábbi egyik tevékenységét.-a vagyon egy másik felével kivált és beolvadt a már működő „B Kft”-be. „B Kft” a továbbiakban gyakorolja az „A Zrt” korábbi – a „C Kft” tevékenységétől eltérő - tevékenységét.-a megmaradó vagyonnal tovább működik az „A Zrt” és gyakorolja a korábbi „C Kft” és „B Kft” tevékenységétől eltérő tevékenységét.Az átalakulásra 2013.03.31-én került sor. „A Zrt” és „B Kft” változatlan adószámmal működik tovább. Mind az „A Zrt”, mind a „B Kft” – és az átalakulás után újonnan létrejött „C Kft” - 100 %-os tulajdonosa egyaránt ugyanaz a jogi személy.A Tao 5 § (5) bekezdése és a Gt. alapján a fennmaradó társaságot egyszerre kell jogelődnek és jogutódnak is tekinteni.Kérdések:1. A benyújtott 1301, 1308 és 1365-ös bevallásokon a bevallás típusnál nem lett bejelölve az átalakulás ténye (A – kód) Az „A Zrt”, a „B Kft” és a „C Kft” esetében kellett-e volna jelölni és ha igen, akkor hogy, az átalakulás tényét?2. Amennyiben az „A Zrt”-nél és a „B Kft”-nél be kellett volna írni a bevallás típusnál az „A” kódot, a 1308-as bevallásnál a szakképzési hozzájárulás esetében a program csak elszámoló bevallást fogad el (1308A-01-02 30 a mező). Ebben az esetben viszont – mivel mind a két társaság tovább működik - a 2013-as évre 2 db elszámoló bevallás lesz felkönyvelve a folyószámlára? Rendben van így?3. Mivel megszűnő társaság nincs, ezért 71-es bevallás nem került benyújtásra. Sajnos a 13251-es bevallások csak 6 hónappal később lettek beadva, mint kellett volna. Ennek milyen szankciója lehet?4. A Tao tv. 17 § (8) bekezdés alapján az „A Zrt”, a „B Kft” és a „C Kft” mikor használhatja először fel a 17 § (7) bekezdés pontja szerinti, az „A Zrt” átalakulása során rá jutó veszteséget? (Már 2013-ban vagy esetleg csak 2014-ben?) (Csatoltam egy erről szóló NAV tájékoztatót)5. A 17 § (7) bekezdésében szereplő „vagyonmérleg szerinti részesedésen” a jogutód társaságoknak átadott vagyon mérlegében szereplő mérleg főösszeg, és az átalakuló társaság vagyonmérlegében szereplő mérleg főösszeg hányadosát kell érteni? A segítséget előre is köszönöm!

Kuponos értékesités Kérdés

Pszichológus kuponos értékesités keretében értékesiti szolgáltatását: a kuponok ellenértéke, amit a vevők utalnak, a közvetitő cég számlájára folyik be. A közvetitő cég a befolyt vételár 50 százalékát közvetitői jutalékként kiszámlázza a szolgáltató pszichológusnak, a fennmaradó összeg a szolgáltatót illeti, amelyet a közvetitő cég a szolgáltatónak átutal. Úgy gondolom,hogy ez az elszámolás számviteli, illetve adóügyi szempontból nem helyes. Hogyan kellene szabályosan eljárni? Tisztelettel várom válaszát.

Szőlője van? Így számolhatja el Cikk

Hogyan kell elszámolni a befejezetlen beruházásként nyilvántartott, de már nem termő szőlőültetvényt? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Támogatások elszámolása Kérdés

A területalapú támogatást, a szerkezet átalakítással kapcsolatos támogatást, a gázolaj támogatást hogyan könyveljük? Hova kell előírni és hova könyvelnem, mikor folyósítják a pénzt? Ha megvan a területalapú határozata, de azt két részletbe folyósítják, például 2012. évi területalapúról megjön a határozat, melynek összege 30 millió forint, de azt 2012 novemberében, illetve 2013 januárjában folyósítják, akkor hogyan könyvelem? Előre is köszönöm a válaszukat!

PMT-nek megfelelés Kérdés

Mi a számviteli szolgáltatást nyújtó könyvelő iroda feladata a 2007. évi CXXXVI. tv. (PMT) rendelkezéseinek megfelelése érdekében? Ezen belül mi az ügyvezető feladata? A vonatkozó szabályzatot meg kell-e küldeni valamely hivatalnak? A kijelölt személyt melyik hivatalnak kell bejelenteni?

Egy kis könyvelési kreativitás Cikk

A számvitelnek is, mint mindennek, nem ártana a kor igényeihez igazodnia. A könyvelői tevékenység egyik fontos feladatrésze az egyezetés, hiszen bármilyen precízen is igyekszünk könyvelési munkánkat ellátni – lássuk be – azért becsúszhatnak malőrök. Miért ne alakítsuk ki a főkönyvi könyvelési rendszerünket úgy, hogy az már első ránézésre is mutathasson egyezőséget, vagy egyezőtlenséget, és ami még fontosabb: azonnali információt számunkra.

Módosult a számvitel és társasági adó is: mi rejtőzik még a „távolléti díj” törvény mögött? Szakértői Kommentár

Még egy esélyt kapnak a kapcsolt vállalkozások elszámoló áraik korrigálására. Mikor törölhető a könyvviteli szolgáltató a nyilvántartásból? Szigorított sporttámogatási szabályok pontosítása. Összefoglaltuk a társasági adó és a számvitel legutóbbi módosításait.

Kereskedelmi hitel kamatának számlázása Kérdés

T. Szakértő!Egy mezőgazdasági vállalkozás halasztott fizetéssel vásárol anygokat a beszállítójától, amely 30 napon túli fizetési haladékra kamatot számít fel. A halasztott fizetési megállapodás és a fizetendő kamat már a megrendelésben szerepel. A kamat mint pénzügyi tétel számlázása álláspontom szerint alapvetően nem szükséges, azonban ha a szállító azt mégis feltünteti a termékértékesítésről kiállított számláján, hogyan lehet azt helyesen, a számviteli illetve ÁFA tv. szerint megtenni? A számla végösszegét, illetve az ÁFA alapját érinrti-e Önök szerint a kereskedelmi hitel fizetendő kamata? Az eset a fordítottja a skontonak, amelyet az Szvi és ÁFa tv. egyértelműen szabályoz. Köszönettel:Varga Kálmán

Számviteli törvényből katába Kérdés

KATA-ba januárban átlépő Kkt -nak milyen teendői vannak azon kívül, hogy be kell nyújtani a 1229 és a 1271EVA bevallásokat. Mit jelent, hogy úgy kell eljárni, mint megszűnéskor?

Behajtatlannak minősülő követelés elengedése a számvitelben Kérdés

Tao.tv. 8.§ /l/ h. pontja szerint nem kell az adózás előtti eredményt megnövelni. Magánszemélynek nem minősülő belföldi személynek engedi el, amellyel nem áll kapcsolt vállalkozásban.

Társaságiadó-alap utólagos igénybevétele Kérdés

2012-ben a Kft. önrevízió útján igénybe vette a Legfelsőbb Bíróság által jóváhagyott adóalap-csökkentésként elszámolható iparűzési adó "kedvezményt". Nav önrevízió könyvelése megtörtént 2012-ben,bankszámlára vissza is kaptuk a jóváírandó összeget.Szeretném megkérdezni,hogy számvitelileg nekem ezt 2012-ben hogy kell rendeznem?köszönöm. N.Gyöngyi

A válság számviteli hatása: adókockázat vagy adótervezés? Cikk

Az év végi zárás egyik feladata a mérlegtételek közötti átsorolások elvégzése. A válság okán olyan, korábban kevéssé szükséges átsorolási kötelezettség is felmerülhet, amelyre lehet, hogy nem is gondolnánk, például az időlegesen nem használt tárgyi eszközök átsorolása, amely ha elmarad, akár adóeltérést, adóbírságot is eredményezhet.

Lakatos Istvánné, Adózóna-szakértő Cikk

Lakatos Istvánné mérlegképes könyvelő, fő területei nemzetközi számvitel, céges átalakulás, konszolidálás.

Több munkáltató által létesített munkaviszony Kérdés

Több munkáltató által létesített munkaviszony (2012.évi I.Tv. 195.§) esetén az egyik munkáltató miként tudja elszámolni a másik munkáltató felé a munkavállalónak a bérét? Azaz számlát állít ki? Ha igen áfásan? (stb) Ez számvitelileg milyen bevétele lesz az egyik társaságnak, és milyen költsége a másiknak?Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close