Számviteli elszámolás: minden költség indokolt, ami annak tűnik?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő
1

Akár válságban van – a kontinens, az ország, az ágazat vagy – a cég, akár nincs, a költséggazdálkodás jelentősége nem kérdőjelezhető meg: amennyit e terület használni tud, ugyanannyit árthat is, ha a vezetőség olyan költségkalkulációkra támaszkodik, amelyek matematikai pontosságuk ellenére is hamis képet adnak a helyzetről.

A megfelelő költségkalkuláció – és ez különösen igaz az általános költségeket érintően – nélkülözhetetlen az árazáshoz, termékpolitikai döntésekhez. A gyártás során a közvetlen költségekkel is elszaladhat a ló – például nem megfelelően kezelt alapanyag minőségi hibája miatt vagy a termelés szervezését érintő okokból. Azonban általában az üzemi, vállalati általános költségek azok, amelyek felesleges költségek, nehezen feltárható veszteségforrások olvasztótégelyei, afféle „mindent bele” típusú pénztemetők is lehetnek.

Olyan költségfelosztási módszerre van tehát szükség, amely „lefüleli" a feleslegesen felmerülő költségeket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a részletekért!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
realterdik

Elnézést, de számomra nem érthető a cikk. Ha pl veszteség történik dolgozói, vagy egyéb hibából, akkor miért lenne az anyagköltségen ez a veszteség? Belső bizonylattal és jegyzőkönyvvel át kell sorolni ezt az értéket az egyéb ráfordítások közé. Így nem is terhelheti az egy egységre jutó közvetlen költséget ez a veszteség (kivéve, ha nem a számviteli törvénynek megfelelően járunk el és ez a művelet kimarad).
Az sem világos, hogy ezt a veszteséget egyébként is ki kellene tudni gazdálkodni a cégnek: "Természetesen a termékek árrésének a cég valamennyi ráfordítására fedezetet kell adniuk, függetlenül attól, hogy azok a termeléshez közvetlenül kapcsolódnak-e vagy sem, felmerülésük jogos-e, vagy valamilyen „rendellenesség” következményei." Egy ilyen eseményre nem lehet kalkulációkor készülni, tehát ha nincs elég árrés, akkor ígyis-ugyis veszteséges a cég.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31