139 találat a(z) számvitel cimkére

Külföldi napidíj Kérdés

Tőketartalékba helyett támogatás kivezetése Kérdés

Báli részvétel díjának elszámolása Kérdés

Ingatlan felértékelése Kérdés

Jutalom – melyik évi kiva alapját érinti Kérdés

Megjelent! Gépjárművek adózása, számvitele Cikk

Egy vállalkozás élete manapság nehezen képzelhető el gépjármű nélkül, ez általában nélkülözhetetlen eszköze a cég működésének. A tulajdonosok, a vállalkozás vezetői szerint az ügyvezetés, a vállalkozás ügyeinek gyors és hatékony intézése, a kapcsolattartás az üzleti partnerekkel – különösen a nemzetközi piacon is működő, vagy oda készülő társaságok esetében – elképzelhetetlen egy megbízható, a cég adottságainak leginkább megfelelő személygépkocsi nélkül.

Csoportos életbiztosítás Kérdés

Quad áfája Kérdés

Megrendelőhöz kijáró számviteli munkatárs lehet-e kiküldetésben, téríthetők-e a költségei? Cikk

Cégünk számviteli szolgáltatást végez vállalkozási szerződés keretében, egy könyvelő-bérszámfejtő iroda részére, kvázi alvállalkozóként – írja kérdezőnk, így folytatva: Ennek keretében egy munkavállalónk ezen feladatokat a fővállalkozó telephelyén végzi el, a fővállalkozó szoftverével, szoftverbiztonsági okokból. A fővállalkozó telephelye, ahol a szolgáltatásunkat végezzük, másik városban van. Cégünk munkavállalója a saját személygépkocsijával jár ki a fővállalkozó telephelyére a munka elvégzése céljából. Az elvégzendő munka mennyisége okán a munkaidejének körülbelül 95 százalékát ott tölti. Munkavállalónk munkaszerződése szerint a munkavégzésének helye ugyanakkor a cégünk székhelye. Munkatársunknak van egy 4 éves gyermeke, aki óvodába jár. Kérdéseink: 1. Milyen jogcímen adható a munkatársunknak költségtérítés a saját személygépkocsi használata okán a fővállalkozóhoz történő kijárással összefüggésben? 2. Lehet-e a munkavállaló kvázi folyamatosan kiküldetésben? Itt arra gondolva, hogy gyakorlatilag minden munkanap ki kell mennie a fővállalkozóhoz. 3. Milyen mértékű költségtérítés adható? 4. Indulhat-e a munkavállaló otthonról a fővállalkozóhoz a saját személygépkocsival, vagy a csak a cégünk székhelyéről, mint a munkaszerződés szerinti munkahelyéről indulhat-e ki a fővállalkozóhoz? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Sikerdíj kifizetése Kérdés

Követelés megszűnésének hatása a társaságiadó-alapra Cikk

A követelés a kiegyenlítés és a behajthatatlanná válás mellett számos más okból is megszűnhet. Kétrészes cikkünkben a követelések értékeléséhez, kivezetéséhez kapcsolódó gazdasági események és a társaságiadó-alap kapcsolatát mutatjuk be.

Tárgyi eszköz vásárlása, lízing Kérdés

Koronavírus-tesztek elszámolása különböző adóalanyoknál Cikk

A járvány negyedik hulláma során ismét előtérbe kerülhet a koronavírus-tesztek alkalmazása, amely gyakran a munkáltatói juttatások között szerepel. Jelen írásunkban áttekintjük, hogy a tesztelést milyen költségként kell elszámolnia a számviteli törvény alanyának, amely a munkavállalóknak, illetve a vezető tisztségviselőknek (vagy adott esetben a felügyelő bizottsági tagoknak) is biztosíthatja az említett juttatást, illetve arra is kitérünk, hogy az említett tesztek elszámolása kisvállalatiadóalany-juttató esetén milyen módon befolyásolja, illetve befolyásolja-e egyáltalán a kiva alapját.

Épületre szerelt zászlótartó kiadásának elszámolása Kérdés

Követelésrészesedés Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs