29 találat a(z) saját jogú nyugdíjas cimkére

Saját jogú nyugdíjas szochója Kérdés

Rokkantsági ellátás öregségi nyugdíjhoz hasonló? Kérdés

Nyugdíjas magánszemély átalányadója 2022-ben Kérdés

Átalányadó melletti járulékfizetés bevallása Kérdés

Adótörvénycsomag: várható változások a szochóban és a tb-járulékban – 2. rész Cikk

Cikksorozatunk első részében megvizsgáltuk, hogy a napokban az Országgyűlés elé került törvénycsomag a szociális hozzájárulási adóval és a tb-járulékkal kapcsolatban milyen módosításokat tartalmaz az átalányadózó egyéni vállalkozókkal, illetve az őstermelőkkel összefüggésben; a második rész pedig a nyugdíjasokkal, a tanulószerződésekkel, a szakirányú oktatással, és a duális képzésekkel kapcsolatos pontosításokat, illetve az egyéb módosításokat mutatja be.

Megbízásos nyugdíjas Kérdés

Szocho Kérdés

Saját jogú nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása július elseje után Cikk

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlásának lehetősége nem újkeletű, de az új Tbj. július elsejei hatályba lépésével ennek feltételrendszere is változik. Cikkünk az új Tbj. alapján megköthető megállapodásokat foglalja össze.

Ekhózó nyugdíjas – ellentmondás a fogalmakban Cikk

Ki minősül nyugdíjasnak? Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény fogalomrendszere elbizonytalaníthatja a jogalkalmazót.

Nyugdíjas társas vállalkozó járulékai Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonosa teljes jogú nyugdíjas (betöltötte a korhatárt) és egyéni vállalkozó is. Van-e járulékfizetési kötelezettsége, amennyiben nem vesz fel jövedelmet a kft.-ben? Ha év végén mégis venne fel jövedelmet, hogyan adózik utána? Az ügyvezetői teendőket is ő látja el, meg munkát is végez a kft.-ben.

EU-s tagállam saját jogú nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy dolgozó, aki saját jogú nyugdíjassá vált EU-s tagállamban (Romániában, az ottani törvények szerint) 62 évesen, erről határozatot kapott. Magyarországon él 30 éve, itt dolgozik, de nem töltötte be az itt érvényes nyugdíjkorhatárt (65). Saját jogú nyugdíjasnak minősül, EU-s szabályok szerint, tehát, ha dolgozik, akkor nem kell járulékot levonni a béréből, azaz nem minősül biztosítottnak. Jár-e neki egészségügyi ellátás? Mi a teendő ilyen esetben? Köszönöm a segítségüket.

Saját jogú nyugdíjas egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy személy, aki saját jogú nyugdíjas. Egy kft.-ben tulajdonosként, munkaviszonyban látja el mind az ügyvezetői, mind a személyes közreműködői feladatait. Bérezése jóval a minimálbér felett van. Egy másik kft.-ben, ahol szintén tulajdonos, de nem ügyvezető, semmilyen jövedelmet nem vesz fel, csak az osztalékot, Végezhet-e személyesen munkát a második kft.-ben úgy, hogy nem fizetik utána a 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Amennyiben fizetni kell, akkor kikerülhető-e ez azzal, ha nincs személyes közreműködés? Várom szíves válaszát. Köszönettel

Ki minősül nyugdíjasnak? Kérdés

2019. január 1-jétől a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) szerinti munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas személyre nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, és – a munkaviszonyára tekintettel – mentesül a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulék, valamint a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulék megfizetése alól. Ezzel egyidejűleg a kifizető (munkáltató) a munkaviszonyra tekintettel mentesül a saját jogú nyugdíjas személy részére kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításánál figyelembe vett jövedelem után a 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalékos mértékű szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség alól. Kérdésem a következő: Társaságunk napi 4 órás munkaviszonyban foglalkoztat egy nyugdíjast, aki rokkantsági ellátást kap. Ő a fentiek értelmében saját jogú nyugdíjasnak minősül, és mentesül a járulékfizetés alól, vagy csak a tényleges korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas minősül saját jogú nyugdíjasnak?

Saját jogú nyugdíjas – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A saját jogon nyugdíjas munkavállalót általános munkaviszony létesítésekor nem kell bejelenteni. Kérdésem: mi a szabály, ha egyszerűsített munkaviszonyt létesít a saját jogú nyugdíjas? Válaszát várva, köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs