29 találat a(z) rendkívüli felmondás cimkére

Munkavállaló igazolatlan távolmaradása Kérdés

Egészségügyi dolgozó Kérdés

Lehúzza a rolót az Európa Kupa elődöntőjébe jutott vízilabdaklub Cikk

Fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető Egri Vízilabda Kft. – írta a vlv.hu szakportál hétfőn.

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Nem engedték el a temetésre, felmondott. Jogosan? Cikk

A munkáltató az őt az Mt. 166. § (1) bekezdés alapján terhelő teljes kárfelelősség alapján helytállni tartozik azért, ha a munkavállaló a kitűzött időpontban nem tud részt venni az édesanyja temetésén – mondta ki a Kúria.

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal Cikk

Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.

Felmondási ok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnercégünknél problémaként jelentkezik, hogy egyes munkavállalók (irodai alkalmazottak) a céges tulajdonban lévő munkaeszközként biztosított asztali számítógépen munkaidőben privát cselekedeteket végeznek (közösségi oldalak, saját albérletkeresés stb.). Nem is az intolerancia, de az ilyen esetek elszaporodása és rendszeressége okozza a problémát, miközben a feladatok ellátása határidőre nem biztosított. Kérdésem az lenne, hogy erre alapozva fel lehet-e mondani a munkaviszonyt rendkívüli felmondással (a munkaszerződésben szerepel, hogy a céges eszközt magáncélokra egyáltalán nem lehet használni), vagy ha nem, akkor milyen módszerrel lehetne gátat szabni ennek a magatartásnak?

Azonnali hatályú felmondás, ha a pincér saját zsebre dolgozik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóhelyen az a gyakorlat, hogy a pincérek a borravalót a közös kasszába gyűjtik, melyet szétosztanak műszak végén egyenlő részben. Egyik kollégánál többször felmerült, hogy a kapott borravalót zsebre vágta és nem tette a közös kasszába. Emiatt a többi dolgozó is egyre bizalmatlanabb vele szemben, a csapatszellemet egyértelműen mérgezi. Azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben rendkívüli felmondással élhet-e a munkáltató?

Könyvelési szerződés vs. beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen a következő kérdésben. Szerződő felek könyvelési megbízási szerződést kötöttek egymással. A szerződés nem tartalmazza a beszámoló elkészítését, csak a könyvelési feladatok ellátását, adóbevallások elkészítését. Köteles-e a szolgáltató fél a beszámolót is elkészíteni ebben az esetben? Különösen lényeges körülmény, hogy a megbízó fél jelentős megbízásidíj-tartozást halmozott fel, és emiatt beállt a rendkívüli felmondásra okot adó körülmény állapota. Továbbá köteles-e beszámolót készíteni a könyvelő olyan esetben, amikor a megbízó fél olyan lényeges dokumentumot nem ad át könyvelésre, mint a fordulónapi készletleltár? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S.G.

Becsülte a vízóraállást – jogos a rendkívüli felmondás Cikk

Lényeges kötelezettségszegés, ha a vízóraleolvasó a vízmérők megtekintése nélkül becsült mérőállást rögzít vagy nem győződik meg a pontos mérőállásról – mondta ki a Kúria.

Viszály az egyházi főiskolán – rendkívüli felmondás a rektornak Cikk

Egy a napokban született Kúriai határozat megállapította: megalapozott a munkáltató rendkívüli felmondása, ha a rektor mint munkavállaló az egyházzal mint fenntartóval, valamint a főiskola egyes oktatóival szemben elfogadhatatlan magatartást tanúsít. A döntés azt is kimondta, hogy a főiskolát fenntartó egyház a munkáltatói jogkört oly módon is gyakorolhatja, hogy a rektorral kapcsolatban azt az Egyházi Tanács vezetőjére delegálja, a főiskolai munkavállalóknál pedig a fenntartóhoz vonja.

Rendkívüli felmondás elérhetetlen dolgozónak Cikk

Beteg volt, majd munkáltatója nem érte el a dolgozót. Megszüntethető-e munkaviszonya rendkívüli felmondással? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Rendkívüli felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2016.03.05-től folyamatosan keresőképtelen volt, táppénzben részesült 2017.03.04-ig. Társaságunk nem kifizetőhely, így a táppénzt az OEP folyósította. Dolgozónk a táppénzes papírjait közvetlenül az egészségpénztárnak postázta, és nekünk nem adott le másolatot belőle.Távollétét nem igazolta. Megpróbáltuk felszólítani erre, de telefonon nem tudtuk elérni, a tértivevényes levél visszajött a lakcíméről "nem kereste" jelzéssel. Háziorvosától azt az információt kaptuk, hogy 2017.03.04-ig volt táppénzes állományban, és nem indult rehabilitációs eljárás. Munkahelyén nem jelentkezett azóta sem. Kérdésem az lenne, hogy azonnali hatállyal rendkívüli felmondással megszüntethető-e a munkaviszonya? Mi a teendő, ha nem tudjuk közölni vele a felmondást? Milyen fizetési kötelezettség terhel bennünket a szabadságmegváltáson kívül? Köszönöm, és várom mielőbbi válaszukat, mert sürgős lenne.

Közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetésről határozott a Kúria Cikk

„Szétverjük a fejedet” – helyezte kilátásba gyenge teljesítmény esetén kollégájának egy munkavállaló. A fenyegetés felmondáshoz, majd munkaügyi perhez vezetett, ami a Kúriánál kötött ki.

Rendkívüli felmondás indoklása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék tanácsot kérni munkavállaló részéről benyújtandó rendkívüli felmondással kapcsolatban. Lehet megfelelő indoklása ennek a formának az, hogy egy vezető beosztású kollégával megromlott a kapcsolat, és állandó veszekedések, feszült helyzet alakult ki? Ebben a légkörben nem tudok már a feladataimra koncentrálni, és így hibát is könnyebben vétek, amit viszont nem szeretnék. Az egészségi állapotom is megromlott, jelenleg betegszabadságom vagyok, de ezt nem kívánom huzamosabb ideig fenntartani. A rendkívüli felmondással a felmondási időm letöltését szeretném elkerülni, de nem szeretnék jogellenes munkaviszony-megszüntetést kezdeményezni. Várom válaszukat, hogy mi lehet a megfelelő indoklása a munkavállaló részéről történő rendkívüli felmondásnak. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs