hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás stílusosan – torkig volt a dolgozó a bánásmóddal

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász
4

Sándor rendszeresen, ellentételezés nélkül túlórázik, a fizetése felét zsebbe adja a munkáltató, a szabadsága tartamára nem kap díjazást, és állandóak a munkabérből történő, jogalap nélküli levonások is. Volt olyan időszak is – ahogyan az utólagosan tudomására jutott –, hogy csak napi 4 órára volt bejelentve, miközben ténylegesen napi 8 órában foglalkoztatták. Ezek mindegyike külön-külön is megalapozná az azonnali hatályú felmondást, de a bizonyítás nem egyszerű, ráadásul a munkáltató sem ma kezdte a trükközést.

Sándor 13 hónapja dolgozik a cégnél, így az azonnali hatályú felmondással a felmentési idő tartamára járó távolléti díjon túlmenően nem lenne előrébb. Ütős bizonyítékok hiányában az évekig húzódó túlmunka iránti pert is el kívánja kerülni, ráadásul talált egy új, ígéretesebbnek tűnő munkahelyet, így elhatározta, hogy felmondással él. Arra is gondolt azonban, hogy ennek csap egy kis felhajtást. Hadd emlékezzen rá a munkáltató és ez hátha erőt a kollégáknak is! Mielőtt lelepleznénk Sándort, nézzük meg, mire kell ügyelnie felmondás esetén.

A felmondásra vonatkozó szabályok

Mivel a munkaviszonya határozatlan idejű, a felmondást nem köteles indokolni, de mindenképpen írásba kell foglalnia. Lényeges, hogy a felmondásnak a munkáltatói jogkört gyakorló szerv vagy személy felé kell megtörténnie. A bírói gyakorlat hatályos közlésnek ismeri el, ha a munkáltató olyan szervénél (például a munkaügyi osztálynál) teszi meg, amelynek feladatkörébe tartozik a nyilatkozatnak a munkáltatói jogokat gyakorló tudomására hozatala.

Sándor nem lesz jogosult végkielégítésre, a felmondási ideje 30 nap, mely teljes tartamát köteles munkában tölteni, kivéve, ha attól a munkáltató eltekint és felmenti a munkavégzés alól.

Gyakori eset, hogy a munkavállaló nem tudja letölteni a felmondási idejét, mert az új munkahelyen kezdenie kellene. Ha nem sikerül megállapodni a munkáltatóval, és ennek ellenére a felmondási időt figyelmen kívül hagyja, munkaviszonyát jogellenesen szünteti meg. Ennek jogerős bírósági megállapítása esetén köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni, mely mellett a munkáltató e mértéket meghaladó kárának megtérítését is követelheti. Sándorra vár az új munkáltatója 30 napot, tehát ha le kellene dolgoznia a felmondási idejét, jogkövető munkavállaló módjára meg fogja tenni.

Sokkal nehezebb helyzetben lenne Sándor, ha a munkaviszonya határozott időtartamú lenne. Ekkor ugyanis indokolási kötelezettség terhelné. Az indokot nem képezheti bármi: csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy a körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ilyen elsősorban a munkavállaló magánéleti, személyi, családi körülményeiben bekövetkezett okok (például hozzátartozó ápolása), a munkavállaló egészségi állapotával kapcsolatosan felmerült okok. Ezen indokok valóságát és okszerűségét a munkavállaló köteles bizonyítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja milyen további szabályokat kell betartani az azonnali hatályú felmondásnál!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
adózóna.hu

Kedves Domokos Júlia!

Kérdése semmilyen tekintetben nem kapcsolódik munkajogi témában írt cikkünkhöz. Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Domokos julianna

Tisztelet Cím !

Szíves segítségüket kérném az alábbi kérdésben.

Építőipari vállalkozás generál kivitelezésben lakóház építésére vállalkozási szerződést kötött.

A lakóház készültségi foka: kulcsrakész állapot.

Az eredeti vállalkozási szerződésben nincs benne a beépített bútorok elkészítése. ( konyhabútor )

A megrendelő ezt utólag kérte.

A vevő és a megrendelő között szerződésmódosítás történt.

Kérdésem ebben az esetben is élhet a vállalkozás 5 % ÁFA tartalom kiszámlázásával?

Az ingatlanon nincs használatba vételi engedély.

Szíves segítségüket előre is köszönöm

Domokos Julianna

dudas.dr

Kedves "emeszter"! Sándor napi 8 óra tartamra szóló munkaszerződést kötött. A munkáltató azonban a hozzájárulása (és természetesen tudomása) nélkül részmunkaidőre jelentette át, melyet a munkavállaló azért nem vett észre, mert a munkabérét változatlanul megkapta készpénzben, bérjegyzéket pedig soha nem adott a munkáltató. Sajnos ez nem ritka eset bizonyos szektorokban, de ennél rosszabb is van: pl. amikor egyszer csak kijelentik az illetékes szervektől a munkavállalót(ha nem beteg a dolgozó vagy nincs munkaügyi ellenőrzés, jó ideig ki sem derül). Előbb-utóbb azonban rájön a munkavállaló, noha sajnos gyakran csak a munkabalesetek kapcsán. Szomorú, hogy a történet alapja nem a kreativitás, hanem a valóság. Szerencsére számos jogkövető munkáltató is van, akiknek hála a velük jogviszonyban álló munkavállalók el sem tudnak képzelni hasonló esetet. Üdvözlettel,Hajdu-Dudás Mária

emeszter

Úgy bűzlik ez, ahogy van.
Milyen munkaszerződést kötött Sándor, hogy egyszer 4-, egyszer pedig 8 órára volt bejelentve?
Hogyan ellenőrizte a havi bérét?

áááááá.....

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs