63 találat a(z) rendezvény cimkére

Vendéglátás áfa Kérdés

Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 5%-os kedvezményes adómérték 2018. január 1-jétől [Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés]? 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás-t végzünk. Rendszerint rendezvényeken (véleményünk szerint ez a tevékenység a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik) (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban (parázson, tárcsán) sütött ételeket árulunk. Mellette italokat is felszolgálunk. Kérdéseim: 1) A helyben elkészített ételeket a kínálópultból választja ki a vendég, ezt mit szervírozzuk neki tányérra, evőeszközt, szalvétát biztosítunk, majd a stand előtt található asztalokon, székeken ülve fogyaszthatják el. Ebben az esetben él az 5%-os áfa lehetősége? 2) Az 1)-es pontban lévő eset kiegészül azzal, hogy az ügyfél italt is rendel hozzá, mondjuk az egyik kólás cég termékét. Ebben az esetben az étel 5% az ital meg 27%? 3) Az 1)-es eset azzal egészül ki, hogy az étel mellé helyben készült, vízből, citromléből, és gyümölcsökből álló limonádét rendelnek, ebben az esetben 5% az áfa a teljes szolgáltatásra? 4) Előfordul, hogy cégek családi napjaira települünk ki, ott szintén helyben készül minden étel és szintén van leülési lehetőség, itt is evőeszközöket, széket és asztalt biztosítunk, ez a szolgáltatás 5%-os áfás? Ital itt is biztosított.

Céges rendezvényeken adott juttatás adója és áfája Cikk

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital milyen kiadásnak számít, mennyi közterhet kell fizetni utánuk, levonható-e az áfa? Olvasói kérdésekre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Jegyértékesítő portál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfél jegyértékesítő portált működtet. A szervező a jegyértékesítő rendelkezésére bocsátja a jegyeket, amit a jegyértékesítő nettó 3 százalékkal olcsóbban kap meg, effektíve ez a 3 százalékos árrés a haszna. A 27 százalékos áfás rendezvényeknél nincs is gond. Minden esetben ráírják a számlára, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz. Viszont vannak olyan rendezvények, amelyekről 18 százalékos áfás számlát állít ki a szervező az áfatörvény alapján, mivel megfelelnek a hivatkozott rendeletnek. Ha a jegyértékesítő ugyanezt a rendezvényre szóló jegyet továbbértékesíti közvetített szolgáltatás keretében, akkor jogosult-e 18 százalékos áfával továbbszámlázni vagy 27 százalékos kulcsot kell alkalmaznia? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

Belföldi rendezvény EU-n belüli továbbszámlázása Kérdés

Egy nemzetközi cégcsoport Magyarországi tagjaként idén ránk jutott a cégcsoport ifjú tehetségeinek szóló rendezvény megszervezése itt, Magyarországon. (Minden számlát mi fogadunk be és fizetünk ki.) A rendezvénnyel kapcsolatban felmerülő költségek: – szállás – étel, ital – meeting room bérlés – esti hajókázás. A rendezvény költségeit arányosan minden országnak (EU-s) továbbszámlázhatjuk. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: 1.) A továbbszámlázáskor a kimenő számláinkon milyen áfamérték kell, hogy szerepeljen? 2.) Ha a fenti szolgáltatásokat továbbszámlázzuk, akkor a bejövő számláim után az egyes meghatározott juttatások utáni 43,66 százalékos adóteher felmerül vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm.

Rendezvényköltség elszámolása a civil szervezetnél Cikk

Kell-e a rendezvényt szervező egyesületnek a reprezentációs költség után szja-t és eho-t fizetnie? – kérdezte olvasónk. Magos Zoltánné adószakértő válaszolt.

Szakmai rendezvényhez rendezvényszervező cég igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk profiljába beletartozik a tudományos, szakmai konferenciák, előadások rendezése, szervezése. Egyes rendezvényeinkhez (nem fizetős rendezvényről van szó) étel- és italfogyasztás is tartozik, amelyhez rendezvényszervező cég szolgáltatását is igénybe szoktuk venni. A rendezvényszervező cég a számláján külön soron tünteti fel az étel- és italfogyasztás és a rendezvényszervezés (a vendéglátáshoz felhasznált bútorok, terítők, tálalóeszközök, a felszolgálók óradíja, kiszállítás stb.) tételeit. Helyesen járunk el akkor, ha csak a szűk értelemben vett üzleti vendéglátást (az elfogyasztott étel és ital számla szerinti értékét) tekintjük és könyveljük üzleti vendéglátásként, és csak ezen összeg után fizetjük meg a reprezentációs adóterheket (szja, eho)? Netán a számlán szereplő járulékos költségeket (tehát a bútorok és eszközök biztosítása, a felszolgálók óradíja...) is reprezentációnak kell könyvelnünk, és ugyanolyan adóteher illeti, mint az étel- és italfogyasztást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Menetrend-módosítás és forgalomkorlátozás lesz rendezvények miatt Cikk

Több budapesti tömegközlekedési járat menetrendje is módosul a hétvégén rendezvények miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Így helyezhető ki rendezvényre a pénztárgép Cikk

Mi a teendő a pénztárgéppel, ha az azt használó vendéglátóhely az étterem üzemeltetése mellett kitelepülne egy rendezvényre is? Magos Zoltánné adószakértő válaszol.

Ezekre a helyszínekre mennek a NAV ellenőrei Cikk

A következő napokban a NAV munkatársai rendezvényeken és más helyszíneken ellenőrzik, hogy szabályos-e a foglalkoztatás, a számla- és nyugtaadás.

Pénztárgép használatára kötelezett-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérném, a következőkben: kft. bolti kiskert folytat (lakberendezés) és természetesen a boltban pénztárgépet használ. Kitelepülnének rendezvényekre egyszer-egyszer, de az üzlet nyitva lenne ezeken a napokon is. A kérdésem az lenne, hogy kötelező-e új pénztárgépet beszerezni a rendezvényekre, vagy nyugtázhatnak is? Nagyon sürgős lenne a válasz! Köszönöm!

Itt számítsanak adóellenőrre! Cikk

Pénztárgéphasználatot, számla és nyugtaadás, alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek forgalmazási szabályainak betartását ellenőrzi országszerte a legfrissebb adótraffipax szerint a napokban a NAV.

Pénztárgépes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy pénztárgéphasználatra kötelezett cég a saját népszerűsítésének érdekében olyan rendezvényt szervez, melyre az esetleg érdeklődő lakosságot is várják, és a rendezvény regisztrációköteles, mely díjhoz kötött, akkor ezt a regisztrációs díjat elegendő, ha pénztárgépbe történő beütéssel bizonylatolják? Vagy mindenképpen számla kiállítására lennének e tekintetben kötelesek? A díjban benne foglaltatik egy üdítő is. Ennek van jelentősége ebből szempontból? Válaszát előre is köszönöm.

Városnapi rendezvény, támogatói jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik város nonprofit kft.-je rendezi meg a város napját. Lesznek támogatói szerződések a cégek által felajánlott támogatásokhoz. Az lenne a kérdésem, hogy a lakossági támogatások felajánlását hogyan lehet megoldani? Ha mondjuk 500 vagy 1000 forintos címletű támogatójegyeket készítene egyedileg a nonprofit kft. és azokat sorszámozná, az szabályos? A támogatói jegyek bevételéhez milyen bizonylatot kell kiállítani? Nyugtatömböt lehet rá alkalmazni vagy bevételi pénztárbizonylaton vegyék át a pénzt? Az ilyen bevétel áfamentes ugye? Válaszát előre is köszönöm! HS

Rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogyha egy cég jubileumi vagy más hasonló ünnepséget tart és ebből az alkalomból lufikat vásárol/ugrálóvárat bérel, más szórakoztató elemeket helyez el, melyeket részben a lakosság is látogathat, akkor elszámolhatóak-e ezen költségek, illetve levonható-e ezekből az áfa? Van-e bármilyen közteher jellegű költség ezzel kapcsolatban, mely a céget terheli? Étel és ital fogyasztását a vállalkozás nem biztosítja. Van különbség a kérdésre adott válaszában akkor, ha a rendezvényt a lakosság nem, csak a cég dolgozói/meghívott vendégei és családtagjai látogathatják? Válaszát köszönöm!

Nyugta és számla vásárokon, fesztiválokon: ezekre figyeljen! Cikk

A nyári időszakban sok kereskedő és vendéglős kitelepül alkalmi rendezvényekre, sőt van, aki kifejezetten csak ilyen keretek között működik, értékesít. A számla- vagy nyugtaadás ilyenkor is kötelező. Az online pénztárgép kötelező használata ezen alkalmi rendezvényeken, vásárokon a tevékenység statisztikai besorolásának függvénye. A NAV néhány fontos szabályra hívja fel a figyelmet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close