423 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője a társasági szerződés szerint munkaviszonyban látja el a feladatát. A munkaviszony lehet-e részmunkaidő, akár heti 1 óra? Más biztosítási jogviszony nincs. Köszönettel.

Részmunkaidőben ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részmunkaidőben (heti 20 óra) foglalkoztatott munkavállaló esetében, akinek a bruttó jövedelme 110 ezer forint, alkalmazható-e az ekho szerinti adózás, ha a végzett tevékenysége alapján lehetséges lenne annak választása? A problémát annak értelmezése jelenti, hogy a munkáltató az adott hónap első napján érvényes minimálbért meghaladó részre veheti csak figyelembe a munkavállalója ekhós nyilatkozatát. Ebben az esetben a munkabér nem éri el ezt az összeget. Vagy esetleg ebben az esetben arányosítani lehet a minimálbért, s annak 50 százaléka feletti részre már alkalmazható ez ekhós adószámítás? (A munkavállaló máshonnan semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.) Köszönettel: Juhász Katalin

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Helytelen bruttó bér alkalmazása Kérdés

Ügyfelem részmunkaidős dolgozójának bruttó bére 2016-ban egész évben nem érte el a garantált bérminimum jogszabályban előírt összegét. Ezt a tényt 2017. február elején tárta fel. Hogyan tudja ezt orvosolni törvényesen? Hiába adok be 12 hónapon keresztül önellenőrzést 2016-ra, az szerintem nem oldja meg a helyzetet. Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Szochokedvezmény arányosítása Kérdés

Az Önök weboldalán találtam egy szochokedvezmény kalkulátort. Nem találtam sehol algoritmust a kedvezmény kiszámítására. Egy 60 000 Ft/140 000 Ft heti 15 órát dolgozó alkalmazottra vonatkozóan levezetnék nekem példával a kedvezmény számítását? 55 év feletti dolgozóra vonatkozik a kérdés, 40 óra/hét a teljes munkaidő a cégnél. Köszönettel, CsK

Cafeteria részmunkaidősnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egész évben dolgozó, 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatottnak adható a 100 000 Ft készpénz cafeteria, vagy csökkenteni kell a munkaidő arányában? Válaszát előre is köszönöm!

Rokkantsági ellátást kap a leendő dolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértők! Mosogatónak szeretnénk alkalmazni egy leendő munkavállalót. Érthető, hogy nem veszíti el az ellátását, ha a minimálbér heti 20 órában arányos részét fogja keresni. A kérdés az, hogy mint munkáltatónak mit kell vizsgálnom az alkalmazását megelőzően a munkakör betöltésére vonatkozóan? Elég-e, ha az üzemorvos alkalmasnak találja a munkakör betöltésére? Illetve korlátozza-e a foglalkoztathatóságát, kell-e vizsgálnom a rokkantsági ellátást megállapító határozatot, mely szerint D (18%) kategóriába tartozó az állapota, és azt írják, hogy rehabilitációja nem javasolt, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható?

Ausztria és Magyarország – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar állampolgár itthon részmunkaidőben volt foglalkoztatott. Munkáját el tudja látni online is, ezért több mint fél évvel ezelőtt Ausztriában is vállalt munkát ausztriai munkáltatónál úgy, hogy odaköltözött. A munkavállalás sikeres volt, így a két jogviszony most múlt fél éve, hogy párhuzamosan fennáll. Személyi jövedelemadó-fizetés szempontjából és járulékfizetési szempontból mindkét jogviszonyban a saját ország szabályai szerint, az adott jogviszonyra vonatkozóan megtörtént a járulékfizetés és az adóelőleg levonása. Maradhat-e ez így, vagy kell a magánszemély valamely munkáltatójának mentesíteni a jövedelmet a járulékok, illetve az szja alól, illetve a magánszemély vált-e így illetőséget, s ennek okán a magyar kifizetőnek be kell-e Ausztriában jelentkeznie a hatóságoknál mint kifizető? Köszönettel:

Ügyvezető munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem saját egyszemélyes kft.-ben lehet-e 2 órás munkaviszonyban, ha máshol 6 órában dolgozik? Így a saját cégében csak 2 óra után fizetne járulékot. Válaszukat köszönöm.

Részidőben foglalkoztatott alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 90 nap/év korlátozás tárgykörében érdeklődöm, hogy amennyiben nem 8 órában foglalkoztatjuk az alkalmi munkavállalót, hanem például 4 órában, az akkor is egy napnak számít-e, vagy arányosan alakul a maximálisan igénybe vehető alkalmi munka személyenként? Amennyiben az alkalmi munkavállaló személye beválik a vállalkozásnál, és a 90 nap elteltével munkaviszonyt létesítenénk, kihathat-e ez visszamenőleg az alkalmi munkavállalói jogviszonyra? Köszönettel.

Ügyvezető jogviszonyának változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy kétszemélyes kft. ügyvezetője – aki egyben tag is – társas vállalkozóként biztosított. Az ügyvezetést és egyéb feladatait ezentúl munkaviszonyban látná el, mivel jelenleg nincs túl sok megrendelés, részmunkaidőben. Kérdésként merült fel, hogy szükséges-e a társasági szerződés módosítása és cégbírósági letétbe helyezése vagy elég egy taggyűlési határozatot hozni? Természetesen munkaszerződés, munkaköri leírás lenne. Jogszabályi hivatkozást nem találtam, hogy szükséges lenne cégbírósági bejegyzés, hiszen ez a nyilvános cégbírósági adatok közt nem is szerepel. Jogszabállyal alátámasztott válaszát előre is köszönöm.

Gyes alatt lehet-e másik munkáltatónál munkát vállalni? Cikk

Az anyuka jelenleg gyesen van, van főállású munkahelye, ahol állományban van, ahonnan gyesre ment. A gyes mellett egy másik munkáltató foglalkoztatni szeretné heti 15 órában, munkaviszonyban. Meg kell-e szüntetni a meglévő 8 órás munkaviszonyát a korábbi céggel, vagy vállalhat mellette részmunkaidős állást? Kell-e közölni a régi munkahelyen, hogy elvállalt egy részmunkaidős állást? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Kft.-tag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja rendelkezik heti 36 órát elérő munkaviszonnyal, viszont a másik csak napi négy órában foglalkoztatott. Kötelező mindkét tagnak heti 36 elérő munkaviszonnyal rendelkezni? Köszönettel.

Gyesen lévő anyuka munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a szakértői véleményét kérni. Anyuka jelenleg gyesen van, van főállású munkahelye, ahol állományban van, ahonnan gyesre ment. A gyes mellett egy másik munkáltató foglalkoztatni szeretné heti 15 órában, munkaviszonyban. Meg kell-e szüntetni a meglévő 8 órás munkaviszonyát a korábbi céggel, vagy vállalhat mellette részmunkaidős állást? Kell-e közölni a régi munkahelyen, hogy elvállalt egy részmunkaidős állást? Köszönjük szépen a segítségét!

Ügyvezetők munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amelyben 5 tulajdonos van (testvérek), közülük kettő jelenleg még nappali tagozatos felsőoktatásban hallgató. A kérdésem az, hogy a többi tulajdonos dolgozhat-e kétórás munkaviszonyban a kft.-ben? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs