420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Társas vállalkozás értelmezése Kérdés

Kedves Szakértő! Nagyon sok választ, jogszabályt elolvastam, próbáltam értelmezni, de lehet most sem tisztázottak előttem az alábbiak: kft. tulajdonosa, aki egyben ügyvezető és máshol nem biztosított, lehet bejelentve munkaviszonyban akár napi 2 órában is munkaviszonyban és a közterheket annak megfelelően fizetheti, arra a 2 órára. Ha ennyivel is le lehet tudni a járulékfizetést, akkor mi értelme van a társas vállalkozás megnevezésnek és miért fizet sok vállalkozó "emelt" járulékot? Legalább a minimálbér + annak másfélszerese. Jelen esetben adott egy kft. tulajdonosa, aki ügyvezető és máshol nem biztosított, valamint van egy alkalmazott a cégben. A kft. tulajdonosa katás egyéni vállalkozóként fizeti az 50 ezer forintot, a kft.-ben nem fizet semmit. Kérdésem, hogy mit kellene, vagy kellene-e egyáltalán a kft-ben bejelenteni és járulékot fizetni? Nagyon köszönöm a választ.

Munkabér gyes után Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy munkavállaló gyes idejére fizetés nélküli szabadságon volt 2017.09.30-ig. Kérte, hogy a munkába állítása részmunkaidőben történjen meg a gyes lejáratát követően 2017.10.01. naptól kezdődően napi 4 órában. A munkaszerződés módosítása közös megegyezéssel 2017.10.01-től hatályosan megtörtént. Ebben az esetben munkabére a gyes lejárata után csökken, mivel a részmunkaidőhöz arányosan alacsonyabb munkabér társul a jelenlegi bérezési szintet alapul véve hasonló munkakörben a szerződésmódosítás szerint. A felhalmozott szabadság kiadása is ezen a munkabér szinten történik meg, mivel 2017.10.01-től érvényes szerződés szerint a részmunkaidős bérre jogosult. Helyesen jár el a munkáltató?

Kft.-tag és ügyvezető Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék szakmai véleményt kérni: A kft.-ben kettő fő tag van és mindketten ügyvezetők. Ügyvezetői megbízatásuk határozatlan időre szól a társasági szerződés alapján, amely azonban nem rendelkezik arról, hogy milyen jogviszonyban látják el az ügyvezetői teendőket. Az egyik tag munkaviszonyban, heti 20 órában értékesítési vezető (FEOR 1333), bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 90 százalék. Az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban, havi 1 forintért látja el. A másik tag is munkaviszonyban, heti 20 órában dolgozik a cégben eladóként, bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 10 százalék. Az ügyvezetői teendőket díjazás nélkül végzi, azaz havi 0 forintért. Természetesen mindkét tag a T1041-en munkaviszony alapján be van jelentve. Jó ez így? Elég a garantált bérminimum felének a megfizetése, vagy nem szükséges legalább a havi minimálbér alkalmazása? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Téglásné Lippert Erika Nodytax Kft ügyvezetője

Nyugdíjazásnál a napi négy órát miként veszik figyelembe? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 évvel való nyugdíjba vonulásához 10 hónapom hiányzik, sajnos időközben beteg lettem, egészségkárosodásom 67 százalékos, ami mellett 4 órás munkát vállalhatok. Kérdésem, hogy ezt az időt egy vagy csak fél nap jogosultsági időnek veszik figyelembe esetemben? Válaszát előre is köszönöm.

Részmunkaidős foglalkoztatás – nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Örök dilemma a kollégák között, hogy a részmunkaidős foglalkoztatást, például akinek heti 20 órás munkaviszonya van, nyugdíjas évek szempontjából egész évnek (365 nap) vagy csak fél évnek számítják. Illetve a nyugdíj összegét ennek megfelelően hogyan állapítják meg? Köszönöm szíves válaszukat.

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e foglalkoztatni részmunkadős munkaviszonyban? II. Kérdés

Először is szeretném megköszönni válaszát, amelyet 09. 19-én megkaptam. A gondom még az, hogy egyszemélyes tulajdonú a kft. Munkaszerződés kell a munkaviszonyhoz, de ki írja alá, vagy az ügyvédnek kell módosítani az alapító okiratot, hogy ezentúl nem társas vállalkozás tagjaként végzi a munkáját, ha nem munkavisszonyban? Tulajdonosként év végén kivehet osztalékot ez után? Bocsánat, hogy ezek a kérdések most merültek fel bennem. Előre is köszönöm a segítséget: Kutasi Gabriella

Öregségi nyugdíjjal rendelkező ügyvezetőt lehet-e munkaviszonyban foglalkoztatni? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a jelenleg öregségi nyugdíjjal társas vállalkozás tagjaként működő ügyvezetőt, aki után most fizetjük a 7110 forintot, lehet-e részmunkaidős munkaviszonyban foglalkoztatni? Ha igen, mik a feltételei, és akkor meg kell-e fizetni a 7110 forintot? Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Katás bt.-ben a beltag dolgozik, a kültag a képviselő II. Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Köszönöm szépen a válaszát! Tehát akkor, ha nem kisadózó a kültag-képviselő, akkor csak munkaviszonyban lehet. Máshol nincs bejelentett állása. Itt akkor a garantált bérminimum vagy a minálbér alapján kell bejelenteni? (Munkát nem végez, mert a beltag dolgozik.) Elegendő esetleg csak napi 1 vagy 2 órás munkaviszonyra bejelenteni (hiszen még annyit sem dolgozik), vagy mivel nincs máshol bejelentett állása, mindenképpen 8 órás munkaviszonyra kell jelenteni? Köszönöm szépen a kiegészítést!

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat? Kérdés

Kérdésem, hogy az időszakos foglalkozás-egészségügyi vizsgálat munkakörhöz kötött, vagy minden foglalkoztatottra köteles a munkáltató elvégeztetni? További kérdésem, hogy egy dolgozó két munkahelyen dolgozik rész-rész munkaidőben. Kötelező-e mindkét munkahelynek elvégeztetni ugyanarra a személyre az időszakos foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, vagy elegendő, ha az egyik munkahely elvégezteti?

Így adjuk ki a részmunkaidő szabadságát – példákkal Cikk

Lassan véget ér az év fő szabadságszezonja, melynek hatósági ellenőrzése ősszel kezdődik. Néhány hónapon belül azonban újabb szabadságos időszak következik, célszerű ezért áttekinteni példák segítségével néhány gyakran felmerülő kérdést, ilyen például a részmunkaidő szabadságának kiszámolása, nyilvántartása, illetve kiadása.

Részmunkaidős ügyvezető kapcsolt munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a segítségét az alábbiakban. Lehetőség van-e arra, hogy egy kft. kétórás munkaviszonyban foglalkoztasson egy ügyvezetőt, aki emellett értékesítési és logisztikai feladatokat is végezne? Válaszát előre is köszönöm.

Cégautó-használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft az ügyvezetőjét kétórás munkaviszonyban foglalkoztatja. Adható-e számára – a cégautóadó megfizetése mellett – korlátlan gépkocsihasználat? Adható-e céges autó a kft. értékesítő tevékenységet folytató munkavállalójának, aki ugyancsak kétórás munkaviszonyban van foglalkoztatva? Ha igen, milyen feltételekkel? Kell-e valamilyen nyilvántartást (például útnyilvántartást) vezetni az ügyvezető által, illetve az értékesítő munkavállaló által használt autóra? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk részére szeretnénk mobilitási célú albérlet-támogatást adni. Információk a dolgozóról: Munkaviszonya 2013.10.24-én jött létre, ezt a későbbiekben megszakította csed, gyed. 2017 június végén állt újra munkába heti 20 órás munkaidőben, majd 2017. aug. 3-ától heti 40 órás munkaidőben. Jár-e neki támogatás, ha igen akkor mikortól, valamint milyen mértékben? Válaszát köszönjük.

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 70/A §-a szerint munkavédelmi képviselőt kell választani azoknál a cégeknél, ahol munkavállalók létszáma legalább húsz fő. Azt szeretném kérdezni, hogy a létszámot hogy kell meghatározni? Ez egy év végi statisztikai állományi létszám? Beletartoznak a részmunkaidősök, hogy kell őket figyelembe venni? A megbízási jogviszonyosokat is bele kell számolni? Köszönettel: Mónika

Gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló 4 órás munkaviszonyból, 70 000 forint brutto bérrel ment el szülési szabadságra 2011-ben. 2013 májusában és 2016 májusában megszületett a 2. és 3. gyermek is. A vállalkozásnál a dolgozói létszám nőtt, megemelkedtek a bérek, a munkáltató a gyeden lévő dolgozónak 2015-ben megemelte a bérét és az óraszámát, teljes munkaidős lett. Azonban idéntől csökkent a létszám és a munka, így visszakerült 4 órába a gyeden lévő Anyuka. Közös megegyezéssel aláírta a két fél a munkaszerződés-módosítást. Még nem akar visszajönni dolgozni, de szeretnénk tudni, hogy milyen törvényes eljárást kell alkalmazni a munkáltatónak, akkor, ha a dolgozó újra munkába állna? Például 4 órás állásban gondolná a munkáltató visszavenni, akkor miként kell kiszámolni a bruttó munkabérét? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel, Hné Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs