817 találat a(z) osztalék cimkére

Osztalékká vált osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tavaly cégünk osztalékelőleget fizetett tagjainak. Az előleg teljes összege osztalékká vált, de szja-t nem kell fizetnünk, mivel azt már az előleg fizetésekor levontuk, befizettük. Kérdésünk: hogyan kell az osztalékká vált összeget szerepeltetni a 08-as bevalláson? Egyáltalán szerepeltetni kell?

Elengedett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az „A” belföldi gazdasági társaság 100 százalékban tulajdonosa a „B” belföldi gazdasági társaságnak. 2018. májusban az „A” társaság jóváhagyott a „B” társaság részére osztalékot, amit a „B” társaságban elő is írtak bevételként 2018-ban, majd a társaságiadó-alap csökkentésre került ezzel az összeggel a társasági adótörvény 7. § (1) g) pont 1. alapján. Egyéb okból nem a teljes jóváhagyott osztalék került kifizetésre, hanem egy része még 2018-ban elengedésre került. Jól értelmezzük-e a jogszabályt (társasági adótörvény 29/Q § (3) alapján), hogy ezzel az elengedett követeléssel a „B” társaságban nem kell emelni az adóalapot (az osztalékot fizetőnél ez a tétel bevétel, de csökkenteni lehet vele a társasági adó alapját a tao-törvény 29/Q § (3) alapján)? Illetve lehet-e probléma abból, hogy ugyanabban az évben jóváhagyják az osztalékot, majd néhány hónappal később elengedik azt? Köszönette.

Katás bt. osztalékelőleget/osztalékot kap Kérdés

Katás, bevételi nyilvántartásos bt. osztalékelőleget és osztalékot kap. Melyiket kell a katabevallásban bevallani? Osztalékelőleget (pénzforgalmi szemlélet), vagy csak az osztalékot (mert esetlegesen lehet visszafizetési kötelezettség is)? Köszönöm a választ.

Osztalék, árfolyamnyereség: a szochofizetés felső határa Cikk

Mikor, mennyi jövedelem után kell megfizetni 2019-ben a szociális hozzájárulási adót egyes juttatások (egyebek mellett vállalkozásból kivont jövedelem, értékpapír-kölcsönzésből, árfolyamnyereségből származó jövedelem, osztalék és vállalkozói osztalékalap) esetén?

Svájci állampolgár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy svájci állampolgár, aki a svájci szabályok szerint öregségi nyugdíjasnak számít, Magyarországon céget (kft.-t) alapított. Az ügyvezetést tagi jogviszonyban látja el, magyar adóazonosító jellel rendelkezik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen havi adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik? Vonatkoznak-e rá, a minimálbér utáni kötelező járulék terhek fizetése? Amennyiben az ügyvezetést munkaviszony kereteiben látná el, úgy milyen adó- és járulékfizetés terhelné? Amennyiben a vállalkozásból osztalékot venne fel, úgy ebben az esetben milyen adókötelezettséggel kell számolni?

5 milliárd forint osztalékot fizet Mészáros Lőrinc cége Cikk

Az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Mészáros Építőipari Holding Zrt. közgyűlése 5,12 milliárd forint összegű osztalék kifizetéséről döntött az anyavállalat részére – tájékoztatta a befektetőket az Opus.

Nyugdíjas munkavállaló tulajdonos osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég kivásként adózik. Egyik tulajdonosa nyugdíjasként munkaviszonyban áll a céggel. Osztalékot szeretne kivenni, de nem világos, hogy az osztalék utáni szochót hogyan kell esetében megfizetni. A cég a kiva miatt egyáltalán nem fizet szochót, és mint nyugdíjasnak, a munkavállalónak sem kell szochót fizetnie. Ebben az esetben hogyan működik a szochohatár? Válaszát előre is köszönöm.

Osztalék szochója 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 29. § (2) bekezdése értelmében a természetes személy nyilatkozhat arról, hogy az 1. § (1)-(3) bekezdése és 1. § (5) bekezdés a)-d) pontja szerinti jövedelmeinek összege várhatóan eléri az adófizetési felső határt. Ha például 2019 áprilisában kerülne sor az osztalék kifizetésére, és a magánszemély a fentebb említett nyilatkozatot adná le a kifizető részére, de a munkabérének bruttó összege majd csak a 2019. májusi munkabérrel haladja meg a 149 ezer forint 24-ét, akkor sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni az osztalék után? Vagy csak abban az esetben nem kell, ha már meghaladta a határt? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Kivás cégek egyes ügyletei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás cég alábbi ügyleteinek adójogi megítélésével kapcsolatban kérek Öntől segítséget: 1. Ha egy kivás cég a Tao törvény alá tartozó vállalkozásától osztalékot kap, akkor azt kiva adóalap-csökkentőként kell elszámolnia? 2. Ha egy kivás cég Tao alá tartozó vállalkozásának osztalék fizet, akkor azt kiva adóalap-növelőként kell elszámolnia? 3. Ha egy cég egy másik cégnek végleges pénzeszközt ad át, akkor keletkezik-e a nyújtó vagy a kapó cégnek bármilyen adófizetési kötelezettsége, és ha igen, akkor milyen jogcímen? Kérem, írja meg az alábbi relációk vonatkozásában van-e eltérés az adófizetési kötelezettségekben? Egy kivás cég adhat-e taós cégnek Tao törvény szerinti nyilatkozatot, hogy a végleges pénzeszköz átadás vállalkozás érdekében elismert ráfordításnak minősüljön a taós cégnél? Fordított helyzetben hogyan kell eljárni? a) Kivás cég ad kivás cégnek, b) Kivás cég ad taós cégnek, c) Taós cég ad kivás cégnek, d) Taós cég ad taós cégnek. 4. Van-e valamilyen plusz jogszabályi kötelezettség (például 1 évig nem lehet elidegeníteni) azon új beszerzésű tárgyi eszközökre, amelyekre tekintettel a cég csökkentette a kiva alapját? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Osztalék után fizetendő szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egyéni vállalkozó 2019-ben csak 3 millió 200 ezer forint kivétet realizál, de az osztaléka 10 millió forint, akkor a szocho 19,5 százalékot a 3 576 000-3 200 000=376 000 forintra eső összeg után fizeti vagy a teljes osztalék után?

Osztalék utáni szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az osztalék után fizetendő szocho számítását befolyásolja-e, – ha a társas vállalkozó munkabérben részesül, de a fizetendő szochóból kedvezményt vesz igénybe, illetve – ha nem fizet egyéni járulékokat, mert sokgyermekes? Köszönettel: Kovács Mihályné

Kiva adózás – osztalék, végleges pénzeszköz átadás Kérdés

- Ebben az évben egy kivás cégnek ingatlaneladásból nyeresége képződik. Ha a 2018-as évet lezárjuk és osztalékba helyezzük a nyereséget, akkor a jóváhagyott osztalék kivaalap lesz, és 13 százalékkal adózik? - Osztalékelőleget tud kivenni? Ha igen, akkor mi alapján? Osztalékelőleg szintén kivaalap? Ha évközben vesz fel osztalék-előleget, akkor az adott negyedévben meg kell fizetni a kivát? - Ha visszatér a cég jövő évben (2020. évben) a társasági adó hatálya alá, akkor jövő májusban a jóváhagyott osztalék után ettől függetlenül a kivát kell megfizetnie? - Ha a kivás cég véglegesen szeretne átadni pénzeszközt egy társasági adó hatálya alá tartozó cégnek, akkor hogyan adózik ezután a kivás cég, illetve a társasági adó hatálya alá tartozó cég?

Katás bt. nyeresége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság évek óta kata adózás hatálya alatt működik, az évek folyamán nyeresége halmozódott fel. Kérdésem a következő: a kata adózás alatt az osztalék kifizetés és előírás szabálya működik vagy évente a felhalmozódott nyereséget a kata megfizetése miatt kivehették volna a tagok? Amennyiben kivehették volna, akkor mindkét tag, vagy csak az, amelyik nevéhez a kata megfizetése kapcsolódik? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalék adói 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az osztalékfizetés 2019. évi szabályaival kapcsolatos. Pontosítani szeretném a szochofizetési szabályokat. Jól értem-e, hogy amennyiben a magánszemély munkabére például 300 000 forint/hó, vagyis eléri az éves felső határt, akkor bármekkora osztalékot vesz ki – akár több milliót –, azt már nem terheli szocho? Válaszát előre is köszönöm.

Ennyi osztalékot fizetne a Magyar Telekom Cikk

A Magyar Telekom Nyrt. igazgatósága 2018-ra összesen 26 milliárd 68 millió forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, ami megegyezik az előző évivel – derül ki társaság április 9-re összehívott éves rendes közgyűlésére készített, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn este közzétett közgyűlési előterjesztésekből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close