285 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Online pénztárgép 4719 Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás fenti teor alatt végzi tevékenységét. Üzletükben nincs online pénztárgép, de gépi számlát adnak minden vásárlónak. (Így elméletük szerint nincs nyugtát pótló számla.) Amennyiben magánszemély vásárol, le kell e adni a készpénzes és bankkártyás vásárlásokról a PTSZLAH nyomtatványt? Eljárhat-e így a vállalkozás, vagy kötelező az online pénztárgép bekötése?

Webáruház készpénzes számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autógumi értékesítésével foglalkozó webáruház általában a vásárlásról utánvétes számlát állít ki. Előfordul, hogy a vevő személyesen veszi át az árut és készpénzben fizet, készpénzes számlát kap róla. Kérdésem, hogy kellene-e online pénztárgépet használnia? Kell-e a készpénzes számlákat PTGSZLA nyomtatványon jelentenie?

Onlinepénztárgép-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ajándéktárgyak készítésével foglalkozik. Eddig csak piacokon és rendezvényeken árusította termékeit, majd az interneten saját oldalán kezdte meg az árusítást. Most viszont több, hasonló foglalkozású vállalkozóval együtt bérel helyiséget, ahol mindenki a saját termékét árusítja. Ez utóbbi esetben már kötelező a nyugta helyett az online pénztárgép használata? Ha nyugta helyett számlát állít ki, akkor kötelező a havi adatszolgáltatás a NAV felé ezekről a bizonylatokról? A jogszabály azt írja, hogy ez az adatszolgáltatás csak azokra a számlákra vonatkozik, melyeket a nyugta helyett adtak ki. Ha a számlát a vevő kérte, akkor ezekre a számlákra az adatszolgáltatás nem vonatkozik. Ha az értékesítésről számlák készülnek, hogyan lehet elkülöníteni a kért és nem kért számlákat? Hogyan lehet igazolni azt, hogy az adatszolgáltatásból azért maradt ki egy számla, mert azt a vevő kérte? (Gondolom itt csak az a vélelem dominál, hogy a magánszemély vevő nem kér számlát, míg egy adóalany kérni szokott.) Válaszát előre is köszönöm!

Online pénztárgép Kérdés

Online pénztárgép Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozik. Bérelt üzletében online pénztárgépet üzemeltet. Van piaci árusítás is. Ezen értékesítéseknél adhat-e egyszerű kézi nyugtát a vásárlóknak? (Vagy számla kell és pt szlah?)

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozik. Ott online pénztárgépet üzemelt. Van piaci árusítás is. Ezen értékesítéseknél adhat-e nyugtát a vásárlóknak?

Készpénzes számla végösszegének beütése a pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Adott egy kft., ami kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytat és a számlázáshoz számítógépes programot használ. Jelenleg a blokkok mellett a készpénzes számlák alapján történt értékesítéssel kapcsolatos bevételeket is rögzíti a pénztárgépben. Ezt a gyakorlatot folytatva 2018. 07. 01-jétől kezdődően a nagyobb értékű vásárlásokról az online pénztárgépek és a számlázórendszer is fog „jelenteni” a NAV-nak. Ezek az összesített forgalmak nem fognak egyezni a társaság bevallásával. Jól gondoljuk, hogy a számlázóprogramok jövő évi NAV-hoz történő bekötését követően nem tartható fenn ez a gyakorlat? Mi lehet a helyes megoldás? Köszönettel: István

Webshop Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás 4791 '08 Csomagküldő, internetes kiskereskedelmet jelölt meg tevékenységeként (más tevékenysége nincs is bejelentve). Nem kizárólag a webshop oldalon keresztül fogad rendeléseket, hanem internetes hirdetéseken keresztül is (pl. apróhirdetések). Előfordul ezáltal, hogy ha lehetősége engedi, találkozik a vevőjével egy megbeszélt helyen, ahol átadja a megvásárolt terméket, és készpénzfizetési számlát ad a vásárlónak. Megteheti-e ezt a vállalkozó ezzel a tevékenységével? Online pénztárgép használata nem igazán lehetséges így! Szükséges tárgyhót követő 15-éig ezekről a számlákról jelentést küldeni a NAV felé?

Online pénztárgépben készpénzmozgás kezelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nemrégiben megjelent a NAV-nak egy tájékoztatása az online pénztárgépek kezelésével kapcsolatosan (http://www.nav.gov.hu/nav/tudjon_rola/5_1_legfontosabb_teen20170918.html). Este bolt- és pénztárzáráskor a készpénzt kiveszik a kasszából és berakják a boltban lévő széfbe. Szeretném megkérdezni, hogy ezt a mozgást kell-e, s ha kell, akkor hogyan kell rögzíteni a pénztárgépben? Másnap nyitáskor a "nyitó készpénz"-hez milyen összeget kell rögzíteni? Csak a váltópénz összegét, ami a pénztárgép alatti kasszában található, vagy hozzá kell adni azt is, amit előző este a széfbe helyeztek? Ha csak a váltópénzt kell rögzíteni nyitó összegnek, akkor kell-e a pénztárgépben valahogy jelölni, hogy a hét végén az adott heti készpénzes bevételt befizetik a bankszámlára? Ha csak a váltópénzt kell nyitó összegnek rögzíteni, akkor hogyan kell rögzíteni az olyan tételt, amikor egy szállítói számlát fizetek ki, de a számla összege magasabb, mint az adott napi készpénzes bevétel, és ezért az előző napi bevételből is fizetek ki? Hogyan kell (ha kell) javítani azt az eseményt, ha a nyugtát készpénzesre ütik a kasszában, de a vevő mégis bankkártyával fizet? S hogyan kell kezelni ennek a fordítottját (bankkártyás tételnek ütik, de mégis készpénzben fizetik ki)? Hogyan kell szerepeltetni a pénztárgépben, ha a vevő vásárlási utalvánnyal fizet? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Így lát bele a NAV a tranzakciókba Cikk

Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

Online pénztárgép – nyugtatömb Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Online pénztárgép használatára kötelezett adózónak rendelkeznie kell-e nyugtatömbbel, ha számlatömbbel rendelkezik, és a pénztárgép meghibásodása esetén számlát állít ki a bevételekről? Melyik jogszabályhely írja elő, hogy nyugtatömbbel kell rendelkeznie ilyen esetekben? Illetve létezik-e kizárás, hogy ezen esetekben számla nem állítható ki. Köszönöm szépen a tanácsát előre is.

Online pénztárgép napi bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: kettős könyvvitelt vezető kft. vendéglátó tevékenységet folytat, bankkártya-, szépkártya-elfogadóhely, a napi vendéglátó tevékenység árbevételét az online pénztárgépben illetve a bevételi pénztárbizonylaton hogyan kezeli helyesen? Az online pénztárgépben beütésre kerülnek a készpénzes fizetések, külön a bankkártyás értékesítések, külön a szép kártyások, ha megfelelően kezelik a pénztárgépet akkor a nap végén külön-külön látszanak az összegek. A bevételi pénztár bizonylatra mint napi árbevétel mi kerül, a tényleges készpénzbevétel vagy a teljes napi bankkártyást, szép kártyást is tartalmazó összeg? Kettős könyvelésben hogyan kell helyesen könyvelni? Köszönöm a segítséget.

Online pénztárgép – készpénzes kiadások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves – esetleg összefoglaló – válaszát az alábbi, online pénztárgépek működésével kapcsolatban: 1. Megteheti-e a vállalkozó, hogy a napi bevételét az online pénztárgép kasszájából a házipénztárba átteszi, illetve a cég bankszámlájára befizeti? 2. Ha az előző kérdésre igen a válasz, akkor milyen számviteli bizonylatot kell kiállítani? Ennek a bizonylatnak szigorú számadásúnak kell lennie? 3. Eszközölhet-e egyéb, más módon kifizetéseket a vállalkozó az online pénztárgép kasszájából (például számlákat, munkabért stb.)? Ha igen, akkor milyen számviteli bizonylatot kell erről a gazdasági eseményről fizetni? 4. Ha a vevő számlát kér a készpénzes vásárlásáról, akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? 5. Ha a vevő kártyával fizet, akkor akkor annak összegét be kell-e ütni az online pénztárgépbe? Hogyan kerülhető el a bevétel duplikációja? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Itt számítsanak adóellenőrzésre! Cikk

Újabb adóellenőrzési helyszíneket tett közzé adótraffipax rovatában a NAV.

Akadálymentesített online pénztárgépet szorgalmaz az ombudsman Cikk

Az online pénztárgépek akadálymentesítését szorgalmazza vakok és gyengénlátók számára az alapvető jogok biztosa – közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel.

Tállai: az adótraffipax hírére javul az adózói morál Cikk

Márciustól május végéig mintegy 120 előre bejelentett helyszínen végzett ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az adótraffipax nemcsak a nyugtaadás gyakoriságát és a könyvelt bevételt, de a bejelentett alkalmazottak számát is növelte – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője az MTI-t.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs