Adómentes ingatlan-bérbeadás: de mi lesz a számlaadat-szolgáltatással?

  • dr. Kelemen László
6

Az adatszolgáltatással kapcsolatos szabályok módosulásával egyre több kérdés merül fel, amely az ingatlan-bérbeadási tevékenység vonatkozásában kiállított számlákkal összefüggésben felmerülő kötelezettségére kérdez rá. Cikkünk ezért az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó főbb szabályokat majd az adatszolgáltatással érintett ügyleteket veszi górcső alá.

A kibocsátott számlák online adatszolgáltatási kötelezettsége

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 10. számú mellékletének 2020. július 1-jétől hatályba lépő előírásai értelmében 2020. július 1-jétől az áthárított áfa összegére tekintet nélkül számlaadat-szolgáltatásra lesz köteles minden belföldön nyilvántartásba vett adózó, aki:

♦ áfaalany,

♦ belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére,

♦ belföldön teljesít termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, és

♦ erről számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot bocsát ki.

Online adatszolgáltatás szabályai 2020. július 1-jétől – videó!
Megjelent az Adózóna az online számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől hatályba lépő változásokról szóló webinárium teljes anyagának videófelvétele! A webinárium résztvevőinek lehetősége volt kérdéseket intézni előadónkhoz, melyeket szakértőnk az előadást követően válaszolt meg. A videó a résztvevők által feltett kérdéseket és szakértői válaszokat is tartalmazza.
Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.

Fontos hangsúlyozni, hogy az áfatörvény definíciója (5. §) alapján nemcsak az áfakörbe tartozó vállalkozások minősülnek adóalanynak, hanem azok is, akik az áfatörvény szerint adófizetésre nem kötelezettek. Így például adóalany a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet folytató vállalkozás és az alanyi adómentes státuszú adózó is. Az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjed a belföldön gazdasági tevékenységet végző külföldi vállalkozásokra is. Ez az adózói kör azonban csak azon ügyleteiről köteles adatot szolgáltatni, amelyek az áfatörvény területi hatálya alá tartoznak. Ahogy a számlakibocsátónál, a vevőnél sincs jelentősége, hogy áfakörbe tartozik-e, hanem attól függ az adatszolgáltatási kötelezettség, hogy a vevő az adott ügyletben belföldön nyilvántartásba vett adóalanyként jár-e el. Ennek tisztázása minden esetben a számlakibocsátó feladata lesz. Ehhez kapcsolódó változás, hogy a 2020. június 30-át követően teljesített ügyletekről kibocsátott számlán a belföldi vevő adószámát (egyenes adózás esetén az első 8 számjegyét, fordított adózás esetén a teljes adószámot) is kötelező feltüntetni, értékhatártól és az adózási módtól függetlenül.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megismerje az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó áfaszabályokat, illetve az erre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség előírásait!

A témával összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
NobilisPéter

A szekértő cikk 2.2-es pontnak ellentmond a NAV által kiküldött tájékoztató szövege:
"Vagyis nem kell adatot szolgáltatni például az adómentes ingatlan-bérbeadásról kibocsátott bizonylatokról még akkor sem, ha a
bérbeadó a bizonylatoláshoz számlanyomtatványt vagy számlázó programot használ."
forrás: NAV "tajekoztato_az_online_szamlaadat-szolgaltatas_szabalyainak_valtozasarol" - 2020.06.11.

Ruszin Zsolt

Kiváló cikk, csak a szerző nem értette, hogy a NAV közlemény miről is szól...

A NAV ugyanis a múlt héten meghirdette, hogy létezik az áfa mentes bérleti díj számla, amely mégsem számla, "így" nem kell adatot se szolgáltatni róla. Bizony!

A témát a Pénzügyminisztérium kissé benézte, ezért most a sok-sok bérbeadót mégis kivennék az online számla-adatszolgáltatás alól. Mindezt a "törvény én vagyok" elv mentén.

Vicces, ugye?

adózóna.hu

Kedves Olvasóink!
Kérjük, hogy kérdéseiket a kérdés-válasz oldalunkon (https://adozona.hu/KerdesValasz) tegyék fel, a választ csak így tudjuk garantálni. Amennyiben még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tudja feltenni kérdését, amelyben hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük.

könyvelés-debrecen

Tisztelt Adózóna!

SZJA szerint adózó 2-es adószámú egyéni vállalkozó magánszemélyként végez bérbeadási tevékenységet, melyről tárgyi mentes kézi számlát állít ki minden hónapban cégek számára. Ilyen esetben kell-e adatot szolgáltatni a bérleti díjról?

A választ köszönöm.

bodonyka

kiegészités: az adószámos magánszemély bérleti dijról bocsájt ki számlát köszönöm

bodonyka

Továbbra is kérdés számomra ha egy adószámos magánszemély egy gazd. társaság felé bocsájt ki számlát, akkor ő bele teartozik e az adatszolgáltatói köt. körbe? köszönöm válaszát

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close