70 találat a(z) nyugdíjszámítás cimkére

Kata + munkaviszony Kérdés

Kata és 4 órás munkaviszony nyugdíjszámításkor Kérdés

Katások nyugdíja: változás a jogszerzésben Cikk

A koronavírus kapcsán előállt veszélyhelyzetben több olyan kormányrendelet született, amely a kisadózó vállalkozások részére, átmeneti jelleggel, kedvezményt nyújt a társadalombiztosítási kötelezettségvállalásaik teljesítése terén. A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Csökkentett munkaidő, járulékmentesség: mi lesz a nyugdíjmegállapítással? Cikk

A dolgozó 2021 májusában éri el a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges szolgálati időt. A koronavírus-járvány miatti helyzetben az üzemi konyhákat működtető vállalkozás közös megegyezés alapján 8 óráról 6 órára csökkentette a dolgozó munkaidejét. A munkáltató a kifizetett munkabérből nem von nyugdíjjárulékot. Befolyásolják-e ez a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés; beletartozik-e ez az időszak a szolgálati időbe? Mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés, a kifizetett bér beleszámít-e a nyugdíjalapba? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás egyéni vállalkozó 50 ezer Ft katát fizet, akkor az éves nyugdíj alapjául szolgáló keresete 1 177 200 Ft. Az arányos szolgálati ideje 224 nap lesz. Kérdésem, hogy a nyugdíj összegének számításánál az 1 177 200 Ft-ot az év naptári napjainak számával osztják vagy az arányos szolgálati idő napjainak számával?

Nyugdíjszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nők 40 alapján létesítendő nyugdíjazás esetén, ha a 2008. év előtti kereset nincs meg a nyugdíjintézetnél, csak szolgálati idővel tudnak számolni, az befolyásolja-e a nyugdij mértékét? Köszönettel.

Munkáltatói hozzájárulás nyugdíjszámításba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évi jogszabályok szerint az Öpt. 12. §-a, illetve 17. §-a alapján fizetett önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás, illetve adomány a foglalkoztatás szerinti személyi jövedelemként adóztatandó. A nettó összeg az előbbi jogcímeken a pénztárba az egyéni számlára utalt összeg, a bruttó (levont szja-val, járulékkal növelt) összeg a foglalkoztatónál személyi jellegű egyéb kiadás. Helyes-e az az állítás, hogy tekintettel az előbbi jövedelmekből történő szja és járulék levonásra 2019. évtől kezdődően, ezek a jövedelmek öregségi nyugdíjszámításnál figyelembe vételre kerülnek, a bérjövedelemhez hasonló módon? Köszönettel: Sz. L.

Nyugdíjalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy főfoglalkozású katás bt.-tag havi 75 ezer forint katát fizet, további 4 órás munkaviszonyból pedig havi bruttó 150 ezer forint keresete keletkezik. Kérdés: mennyi a nyugdíjalapja? Köszönettel: Ligety Mária

Nyugdíj megállapítása: számít-e az osztalékjövedelem? Cikk

Mely jövedelmeket lehet figyelembe venni az öregségi nyugdíj megállapításkor? Beleszámít-e az osztalék? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Magyar munkaviszony osztrák munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában, külföldön letelepedett magyar állampolgárként, heti 20 órás munkaviszonnyal rendelkezem. Magyarországon is – szintén heti 20 órában – van egy munkaviszonyom. (Távmunkában dolgozom; saját számítógépen, otthon, és interneten keresztül tartom a kapcsolatot a munkáltatóval.) Kérdésem, hogy Magyarországon kell-e járulékot fizetni (mivel csak heti 20 órás munkaviszonyom van külföldön), ha igen, melyeket, és később, a nyugdíjszámításnál mit vesznek figyelembe? A magyar taj-kártyámat a kiköltözésemkor leadtam, azzal van teendőm? Magyarországon nem veszek igénybe orvosi ellátást. Köszönettel: L. Enikő

Nyugdíj – szolgálati idő számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó emelt összegű, 75 ezer forint tételes adót fizet, és mellette 4 órás munkaviszonnyal is rendelkezik, bruttó 100 ezer forintos keresettel. Hogyan számítódik egy évre vonatkozóan a szolgálati ideje, és hogyan alakul a nyugdíjszámításának alapja? Köszönettel: Tóth Zsuzsa

Nyugdíjszámítás 40 év Kérdés

40 órás főállás mellett 2014-től másodállásban katás egyéni vállalkozóként 40 éves munkaviszonyt elérő munkavállaló elmegy nyugdíjba. A nyugdíjszámításánál a katás 25 000 forint befizetés (mellyel megfizet minden járulékot) emeli-e a nyugdíj összegét?

Rokkantsági nyugdíj után öregségi nyugdíj számítása Kérdés

1995-től 2012.01.01-éig rokkant nyugdíjas voltam. 2017. július 9-étől kérhettem az öregségi nyugdíjam megállapítását. A kieső időt hogyan kell figyelembe venni? Amikortól lehetett, fizettem a nyugdíjjárulékot és meg is kaptam utána a 0,5 százalékos emelést.

Öregségi nyugdíjszámítás Kérdés

A nyugdíjszámítás alapját képező egyhavi átlagkereset kiszámításánál a közmunkában foglalkoztatott keresete munkabérként viselkedik-e, vagy álláskeresési járadék módjára kétféle számítást végeznek az igénylőre kedvezőbb nyugdíjalap meghatározására?

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe? Cikk

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyári gyakorlat együttműködési megállapodással

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close