70 találat a(z) nyugdíjba vonulás cimkére

Osztalékelőleg szochója Kérdés

Ők mehetnek nyugdíjba 2021-ben Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012-től történt módosítását követően saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá a nők – nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül – kedvezményes öregségi nyugdíjat igényelhetnek, ha rendelkeznek 40 év jogosultsági idővel.

Nyugdíjba vonulás: érdemes-e még decemberben, vagy majd inkább januárban? Cikk

Az év vége előtt sok nyugdíjra jogosult személyben felvetődik a kérdés, hogy ugyan már decemberben is rendelkezik a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, érdemes-e idén igénybe vennie az öregségi nyugdíjat, vagy a jövő évi nyugdíjmegállapítás eredményez-e számára magasabb összegű kezdő nyugdíjat?

Nők 40 kedvezményes öregségi nyugdíjazás Kérdés

Őstermelői időszak nyugdíjba vonulásnál Kérdés

Nyugdíj folyósítás nélküli megállapítása Kérdés

Nyugdíjba vonulás Kérdés

Kjt. - Mt. átmeneti időszak Kérdés

Nyugdíj: eltérő adatok a hatóságnál és a tb-kiskönyvben Cikk

Mit lehet tenni, ha a nyugdíbiztosítási főosztály nyilvántartásában kevesebb biztosítási idő szerepel, mint a nyugdíjba vonulni szándékozó irataiban? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Mikor mehetek nyugdíjba? Kérdés

Nyugdíjba vonulás korhatár előtt: nekik lehetséges Cikk

A veszélyhelyzet kapcsán sokan érdeklődtek arról, van-e lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző korai nyugdíjazásra. A felvetett kérdéssel kapcsolatban a rövid válasz az, hogy a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően, öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők esetében kerülhet sor, amennyiben rendelkeznek legalább 40 év jogosultsági idővel. Ugyanakkor a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehetőség nyílik úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítására azok részére, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre ártalmas munkát végeztek, és annak alapján korkedvezményt szereztek.

Felmentési idő nyugdíjba vonulás előtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenlegi munkahelyemen (költségvetési intézményben közalkalmazottként) próbaidőmet töltöm, véglegesíteni májusban fognak. A jelenlegi nyugdíjszabályok szerint már igényelhetném a "nők 40 éves" munkaviszonyára a kedvezményes nyugdíjamat, mivel az arra jogosító szolgálati időt már elértem. Ahhoz, hogy 2%-kal magasabb legyen a nyugdíjam, október 13-áig kellene dolgoznom. A jelenlegi munkahelyemen az a gyakorlat, hogy aki a „nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával” megy nyugdíjba, annak 4 hónap felmentési időt adnak, aki pedig az öregségi nyugdíjjal megy nyugdíjba, annak viszont nem jár felmentési idő. Kérdésem arra vonatkozik, hogy – amennyiben a munkáltatóm nem véglegesíti a munkaviszonyomat, abban az esetben is jár-e a 4 hónap felmentési idő, ha a "nők 40-re vonatkozó" nyugdíjazás mellett döntök? – amennyiben viszont véglegesíti a munkáltatóm a munkaviszonyomat, viszont október 30-án úgy döntök, hogy a „nők 40 éves munkaviszonya alapján” kérem a nyugdíjazásomat, kérhetem-e a 4 hónap felmentési időt? Köszönöm a válaszát.

Nyugdíjba vonulás kilátásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam, hogy megjelentek a 2020. évi valorizációs szorzók, amelyek az országos nettó átlagkereset-növekedés mértéke alapján állapítanak meg. A nyugdíjkorhatárt elérte a dolgozó már 2019-ben, de nyugdíjmegállapítás nélkül továbbra is aktív, dolgozik tovább, 2 vagy 3 év múlva tervezi a nyugdíjba vonulást. A korhatár betöltését követően kérte a rögzített nyugdíj megállapítását. Az akkor kapott határozat szerint a havi átlagkereset 150 000 Ft (degresszált havi átlag), s ennek 90%-a, vagyis az akkori szabályok szerint rögzített összege 135 000 Ft nyugdíj. Olyan információt kaptunk, hogy a nyugdíj igénylése nélkül ha a leendő nyugdíjunk összegének növelése érdekében legalább 30 nap további szolgálati időt szerezve tovább dolgozunk, akkor az havi 0,5%, éves szinten 6% növelést jelent. Továbbá a havi átlagkeresetnek nem a 90%-át, hanem 92%-át vagy 94%-át kaphatom. A mostani járvány miatt reális, hogy az idén, s akár jövőre is csökkenhetnek az átlagkeresetek. Amennyiben ez lesz a tendencia, akár rosszul is járhat, aki halasztja a nyugdíjba vonulást. Ha 2021-ben vagy 2022-ben kéri a nyugdíj-megállapítást és -folyósítást, valószínüleg a valorizációs szorzók nem fognak növekedni. Sőt akár még csökkenhetnek is? Érdemes-e folytatni az aktív éveket? A választ előre is köszönjük.

Nyugdíjazás előtti végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy jár-e a plusz 4 havi végkielégítés abban az esetben, ha a közalkalmazott munkaviszonyának megszűnése után 5 éven belül Nők 40-nel nyugdíjba vonul, és szándékát a munkáltatónak bejelentette, vagy ez csak a tényleges öregségi nyugdíj esetén jár? Köszönöm szépen válaszát! Anikó

61 éves férfi nyugdíjba vonulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóként dolgozom és idén leszek 61 éves, 40 év szolgálati munkaviszonnyal. Kérdésem, hogy a hivatalos korhatár előtt milyen lehetőségem van nyugdíjba vonulásra. Valamint szintén szeretném megtudni, hogy férfiak esetében létezik-e szolgálatiidő-megváltás és ha igen, mikor vehetném igénybe és milyen összegü járulék megfizetése mellett. Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close