212 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Fogyasztói árak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó számára 2013. évben a fogyasztói árakró, illetve azok változásairól kellett-e valamilyen nyilvántartást vezetni, ha igen, mi a konkrét jogszabályi háttér? Köszönettel.

Adománygyűjtés és átadás adózása, elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság adománygyűjtő akciót szervez, a társaságnál vásárol termék mellé, vagy vásárlástól függetlenül is pénzadományokat gyűjt. A pénzadományt átadja az Unicefnek. Hogyan kell a kapott és átadott összegeket nyilvántartani, dokumentálni, illetve milyen adózási megfontolásokat kell figyelembe venni (áfa, tánya stb.)? Előre is köszönöm válaszát!

Ingyenes szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakult szépségszalonb a bevezetés, illetve a későbbiekben az új kezelések népszerűsítése céljából ingyenes szolgáltatásra (például arckezelés) jogosító kuponokat adna magánszemélyeknek. Nem egyéb, fizetett szolgáltatásokhoz kapcsolódna, hanem csak ezt venné igénybe a magánszemély. Illetve mi változna, ha például egy másik szolgáltatás igénybevétele esetén kapná meg az ingyen kezelést, mint kvázi árengedményt vagy hozzáadott értéket? Hogyan kellene az ingyenes szolgáltatásokat nyilvántartani, papírozni, és milyen egyéb adófizetési kötelezettsége keletkezne a cégnek (áfa, szja – az anyagok után levonta az áfát)? Ha az ingyenes szolgáltatásról nyugta, számla kerül kiállításra például a felmerült költségek összegében, akkor ez hogyan történik a gyakorlatban? Ha kiállítok ingyenes szolgáltatásról egy nyugtát a kezelés végén, például a felmerült költség legyen 10 000+2700= 12 700 Ft Ekkor ennek a könyvelése T 3811 Pénztár/K 911 árbevétel. De ez az összeg nem folyik be ténylegesen, így "pénztárhiány" keletkezik. Hogyan kell kezelni a gyakorlatban, hogy egyezzen a pénzkészlet és a könyvelésben szereplő pénztár összege? A cég nem tartja nyilván az anyagokat, készleteket folyamatosan, csak év végén leltároz. A magánszemélyek által igénybe vett ingyenes szolgáltatás után keletkezik-e eho- és szja-fizetési kötelezettség? Mikor keletkezik, és mikor nem? Köszönettel.

Alvállalkozás, közvetített szolgáltatás az ipa alapjában Cikk

Mi az alvállalkozó teljesítés, és mi a közvetített szolgáltatás a helyi adókról szóló törvény megközelítésében? A definíciók mellett bemutatjuk, milyen nyilvántartásokat érdemes készíteniük saját kényelmük érdekében is a vállalkozásoknak.

Magánszemély internetes értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély saját készítésű fotókat értékesít interneten, külföldi oldalakon. A vevők bankszámlára utalnak. Hogyan adózik ez az értékesítés? Milyen nyilvántartást szükséges vezetnie? Köszönettel.

Fordítókulcs az IFRS alkalmazásához. Táblázatokkal Cikk

Továbbra is kellene magyar számvitel szerinti nyilvántartásokat és beszámolókat készíteniük az IFRS-re áttérőknek. Táblázatokban foglaltuk össze a két módszer közötti eltéréseket.

Könyvelők, figyelem: nem szabad a törlésbe azonnal belenyugodni Cikk

Nem biztos, hogy el kell fogadni a Nemzetgazdasági Minisztérium döntését, ha a könyvelő a tárca nyilvántartásából való törlésről kap határozatot – figyelmeztet facebook oldalán a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Kutyakiképzők munkaidő-nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2015.08.27-ei cikküket olvasva a munkaidő-nyilvántartás szabályairól az alábbi kérdésünk merült fel. Alapítványunknál heti 40 órás foglalkoztatás mellett kutyakiképzők dolgoznak. A munkát idegen városban végzik, a képzés alatt álló kutyákat hazaviszik otthonukba. A munkarendjüket saját maguk határozzák meg, azonban ez naponta és napon belül is eltérő lehet, tekintettel a kiképzői munka sajátosságára. Kérdés, hogy a kiképzők esetében hogyan dokumentálható a munkaidő, milyen nyilvántartást kell vezetni, kinek és azt ki igazolja? Úgy gondoljuk, hogy az előbbiekkel a hivatásos nevelőszülők témaköre analóg lehet, tehát segítség lehet az ő helyes munkaidő-nyilvántartásuk megismerése is. Köszönjük válaszukat'

Munkaidő-nyilvántartás: ezekre kell ügyelni! Cikk

A munkáltató köteles szabályszerű, azaz tényszerű, teljes körű és valós adatokat tartalmazó munkaidő-nyilvántartást vezetni. Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés során kiderül e rendelkezések megsértése, súlyos bírságra számíthat.

Ajándékutalvány 2015 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint az ajándékutalványok áfatartalma 0 százalék. (Erre vonatkozóan szeretnék kapni egy megerősítést.) Várhatóan marad-e ez 2015. második felében is, majd 2016-ban, vagy változásra lehet számítani? Mi a teendő, ha eddig 27 százalékos áfa lett felszámítva, hogyan lehet áttérni a helyes módra? Milyen nyílvántartást igényel az ajándékutalványok forgalmazása, majd beváltása? Mi a teendő a lejárt, beváltatlan ajándékutalványok esetében? A beváltott ajándékutalványok újra forgalomba hozhatók, vagy valamennyi (mennyi?) tárolás után kötelező a megsemmisítésük? Válaszát előre is köszönöm!

Szabadságengedély Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz: a szabadság-nyilvántartás vezetése elegendő szabadságigénylés formanyomtatványon, illetve szabadságkartonon? Vagy szükséges és kötelező szabadságengedély-tömbben is vezetni? Előre is köszönöm válaszát.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két vállalkozás – amelyek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek – szerződéses kapcsolatából származó teljesítések összege éves szinten nem haladja meg az 50 millió forintot. Piaci árat alkalmaznak, ennek bizonyítására kell-e valamilyen nyilvántartást vezetniük, vagy valamiféle számítást végezniük minden egyes teljesítésnél?

Munka- és pihenőidő nyilvántartása Kérdés

A munka törvénykönyvének 134. paragrafusa szabályozza ezt a kérdést. Azonban számomra nem egyértelmű a konkrét nyilvántartás formája, ezért szeretnék egy konkrét nyomtatványmintát is kérni, amit nem online, hanem manuálisan lehet vezetni. Ezt két esetre vonatkozóan kérném: 1./ Amikor csak havi béresek vannak. 2./ Órabéresek időnként több műszak és túlóra is. Egyik esetben sincs elektronikus kártyarendszer, ugyanis mikrovállalkozásokról van szó, amelyek erre nem tudnak beruházni. E kérdést azért szeretném pontosítani, mert a szakértői állásfoglalások eltérően értelmezik ezt a rendszert. Az online nyilvántartást erősen preferálják, de ezt a törvény konkrétan nem írja elő. Mindig felmerül a kérdés, hogy a korábbi jelenléti ív milyen módú átalakításával, illetve kiegészítő nyilvántartási formájával lehet ezt szabályszerűen megvalósítani? A válaszukat előre is köszönöm.

Reklámot közöl? Így lehet tiszta a NAV előtt Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben tudatja, hogy a reklámadótörvény új rendelkezése szerint kik szerepelhetnek az ezzel kapcsolatos nyilvántartásában.

Mire, milyen alapon, miben kapott támogatást? Így számolhatja el Cikk

A kapott támogatásokat meg kell különböztetni a szerint, hogy milyen célra nyújtották, illetve, hogy jogszabály alapján kapta a vállalkozás vagy nem, továbbá, hogy pénzben vagy eszközben, szolgáltatásként nyújtották. Elszámolásuk is függ ezektől.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close