30 találat a(z) munkavégzés külföldön cimkére

Román-magyar kettős állampolgár adózása és társadalombiztosítása munkaviszonyban Kérdés

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

Magyar vállalkozás izraeli munkavégzése Kérdés

T. Szakértő! Magyar társas vállalkozás Izraelben fog munkát végezni. A megbízó németországi cég, részükre kell számlázni, a munkavégzés helye lenne Izrael. Mi a teendő, milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a társas vállalkozást? 12 fő alkalmazottból 2-3 fő munkavégzésére lenne szükség, kb. 2-3 hónap időtartamra. Köszönöm szépen a választ.

Kiküldöttek adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy indiai kiküldött kevesebb mint 183 napot töltött 2017-ben Magyarországon. A kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján jövedelme Magyarországon nem adóköteles. Az egyezményben nem találok arra vonatkozó információt, hogy ezt hányszor ismételheti meg?2018-ban újra jöhet? És, ha benne van az időkorlátban, akkor ugyanez vonatkozik rá? Másik esetem kicsit más: magyar állampolgár tartózkodik Dániában, 2017-ben kevesebb, mint 183 napot tölt ott, de ha ez folyamatos, és 2018 -ban is kevesebb mint 183 napig tartózkodik kint, akkor sem kell adóznia? Minden esetben a tárgyévre kell csak figyelni? Válaszát előre is köszönöm.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldi munkaviszonnyal? Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének felajánlottak – egyelőre fél évre – külföldi foglalkoztatást, ahol bejelentenék, és munkaszerződéssel, biztosítással dolgozna. Most a kft. főállású vállalkozója. Amennyiben vállalja ezt a féléves mun kát, milyen kötelezettségei lesznek? Kell-e itthon továbbra is a főállású társas vállalkozói emelt, 127 500 forint után fizetnie a járulékokat, vagy bejelenti a kinti munkahelyét, és itthon csak a 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járadékot fizeti? Jövedelemszerző tevékenységet addig itthon nem végez, miből fizetné a kötelezettségeit?

Külföldi munkavégzés jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendszeresen dolgozik munkatársaival Ausztriában egy-két napot. Rendszerint ugyanannál a cégnél. Most felkérést kapott a cégtől, hogy egy osztrák online felületen jelentse minden alkalommal, ha mennek hozzájuk dolgozni, és a bérről is jelentést kell adnia. Az én ismereteim szerint ez csak a fuvarosokra vonatkozik, és az osztrák minimálbér megadása is ezekre a napokra. Sajnos az OEP-nél sem tudtak ebben segíteni. Mindenesetre a német nyelvre lefordított munkaszerződést mostantól magukkal viszik, és minden dolgozónak igényeltek A1-es nyomtatványon igazolást az itthoni biztosítottságról. Valóban minden kinti munkavégzésre érvényesek azok a szabályok, amik a fuvarosokra? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most vettük át egy betéti társaság könyvelését. A bt. beltagja az ügyvezető, a kültag nyugdíjas. Jelen pillanatban egyikük után sem fizetnek bért, illetve járulékot, egészésgügyi szolgáltatási járulékot. Az ügyvezető életvitelszerűen harmadik országbeli államban él, ott is dolgozik, már végleges letelepedési engedélye is van. Magyarországra egy évben 2-3 alkalommal jön, akkor a családdal van, és intézi a céggel kapcsolatos aktuális ügyeket, amelyekben csak személyesen tud eljárni. Magyarországnak nincs azzal az állammal együttműködési megállapodása. A cég kereskedelemmel foglalkozik, itt felvásárol általában bútorokat, és hajóval szállítják ki. Az ügyvezető e-mailben – esetenként személyesen – rendel, angol nyelven állítja ki a számlát az ország áfakulcsa szerint. Van kint bankszámlaszáma a cégnek, és USA dollárban fizetnek a vevők. Természetesen itthon is van céges bankszámla. Kérdéseim : 1.) Ha kint tartózkodik az ügyvezető, és ott a bt.-től függetlenül van munkaviszonya is, akkor Magyarországon az ügyvezetési feladatokért – amelyek elvégzésének időtartama lehet , hogy csak havi kb. 5-10 óra – kell-e valamilyen jövedelmet a bt.-nek fizetnie (munkabér, megbízási díj) neki, vagy csak a kötelező minimálbér járulékait kell leróni, és nem kell neki felvennie a nettó összeget, ha nem akarja? (Egyáltalán van-e ilyen lehetőség?) 2.) Ha az ügyvezető itthon a cég által nem fizet semmit, de mint magánszemély fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7050 forintt), és be van jelentve az OEP-nél, hogy külföldi foglalkoztatója van, és ott fizet biztosítást, az így jó?

Járulékfizetés Kérdés

Egyéni vállalkozó Dominikán vállalt munkát. Munkaviszonyban fog dolgozni. Magyarországon az egyéni vállalkozását nem szünteti meg. Főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül, kell a garantált bérminimum után járulékot fizetnie? Válaszukat előre is köszönjük.

Egészségügyi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Imént olvastam egy cikket a külföldön dolgozók egészségügyi ellátásáról. Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ha jól értettem, akkor ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell a jelentkeznie az orvosnál, és nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Előre is köszönöm segítségét.

Külföldi köztisztviselő biztosítotti jogviszony igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézményünkben speciális tb-státuszú (Beamtenstatus) külföldi oktatókat, tudományos munkatársakat alkalmaznánk munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban. A Beamter/in biztosítottnak minősül a hazájában, de nem vonatkozik rá a kötelező állami társadalombiztosítási jog. Viszont az A1 igazolást a biztosítotti jogviszonyáról az illetékes állami egészségbiztosítási szervnek kellene igazolnia hivatalból, jelen esetben azonban ezt nem tudja igazolni az állami egészségbiztosítási szerv, mert nem ő az illetékes. Kérdésem, hogy kellőképpen alátámasztja-e a külföldi oktató külföldön fennálló biztosítotti jogviszonyát a külföldi foglalkoztató intézmény (állami egyetem) kötetlen formájú igazolása arról, hogy az illető egyetemi professzor náluk élethosszig tartó köztisztviselői státuszban (Beamtenverhältnis auf Lebenszeit) áll, és köztisztviselőként nem állami tb-köteles, hanem a köztisztviselői jog és a rájuk érvényes egészségbiztosítási és nyugellátási jog szerint biztosított? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Új-zélandi munkavégzés adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértők! Magyar állampolgár magyarországi bejelentett lakcím nélkül él, dolgozik és adózik Új-Zélandon. Kell-e neki Magyarországon személyi jövedelemadót fizetni, ha nincs Magyarországi jövedelme? A tb-re vonatkozó válaszukat köszönöm, és várom az adóra vonatkozó válaszukat is. Köszönettel.

Távmunka Magyarországról EU-s országba Kérdés

Szoftverfejlesztő magyar szakember dolgozna itthonról egy EU-s országbeli vállalkozásnak. Mivel itthon dolgozik, az adózási és járulékfizetési kötelezettségét is itt kell teljesíteni, gondolom. Hogyan kell ez esetben teljesíteni a bevallási kötelezettséget, hiszen az EU-s országnak nincs magyar adószáma, amit a bevallásba beírhatnánk? Hogyan kell az EU-s cégnek a kötelezettségek befizetését teljesíteni? Egy itthoni könyvelő cég végezné a bérszámfejtést. Ez a cég hogyan számlázzon az EU-s cégnek?

Családi kedvezmény szja-köteles bér nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adózó egész 2015. évben külföldön dolgozott. 2015. 09. hóban betöltötte a terhessége 91. napját. 2015 januárjában jutalmat kapott 2014. évi magyar munkahelyéről, a levont adó 60 ezer forint. Visszaigényelhető a 40 ezer forint családi kedvezmény? Köszönettel.

Külföldön munkát végző Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar székhelyű és telephelyű egyszemélyes kft. tagja, aki egyben ügyvezetője is a kft.-nek Szlovákiában napi 8 órás, heti 40 órás munkaviszonyt létesít. A kft.-ben mentesül a járulékfizetés alól? (A tagi jogviszonyában nem vesz fel jövedelmet, és az ügyvezetésért sem kap díjazást.) Köszönöm és várom mielőbbi válaszát.

Adószám kiváltása Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Alanyi mentes adószámú egyéni vállalkozó vagyok, a közösségi adószámot most igényeltem meg. Művészeti tevékenységgel foglalkozom, táncos, zenés előadásaim vannak. Mivel igény lenne rá, Ausztriában szeretnék operett gálaműsorokban fellépni, amit én szerveznék meg. Szerződést készítettem egy osztrák céggel, hogy részemre jegyeket árusítsanak elővételben. Nemrég felhívtak azzal, hogy a jegyértékesítést csak úgy tudják vállalni, és részemre az összeget utalni, ha osztrák adószámot kérek. Milyen módon tudom én ezt intézni, vállalkozói adószám kell, vagy csak mint magánszemély kell adószámot kiváltani? Ha már adószámom lesz, akkor számlatömböt is Magyarországon kell vásárolni? Hogyan és hol kell adóznom, könyveltetnem, ha ottani adószámot kérek? Várom szíves segítő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close