35 találat a(z) munkavégzés külföldön cimkére

Külföldi munkavállalás Kérdés

Kínai foglalkoztatása Kérdés

Katás egyéni vállalkozó külföldi munkavégzése Cikk

Katás egyéni vállalkozó Ausztriában költöztetést vállalna. Áfamentes katás vállalkozó kérhet-e közösségi adószámot? Milyen számlát kell kiállítania erre a tevékenységre: 27 százalékos magyar áfásat, vagy áfamenteset? Magyar vállalkozó, a munka teljesítési helye Ausztria, a megbízók többnyire osztrák magánszemélyek. És ha osztrák cégnek számlázna? Lehet-e áfamentes katás? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó munkavégzése külföldön Kérdés

Tevékenység ellenértéke Kérdés

Román-magyar kettős állampolgár adózása és társadalombiztosítása munkaviszonyban Kérdés

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

Magyar vállalkozás izraeli munkavégzése Kérdés

T. Szakértő! Magyar társas vállalkozás Izraelben fog munkát végezni. A megbízó németországi cég, részükre kell számlázni, a munkavégzés helye lenne Izrael. Mi a teendő, milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a társas vállalkozást? 12 fő alkalmazottból 2-3 fő munkavégzésére lenne szükség, kb. 2-3 hónap időtartamra. Köszönöm szépen a választ.

Kiküldöttek adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy indiai kiküldött kevesebb mint 183 napot töltött 2017-ben Magyarországon. A kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján jövedelme Magyarországon nem adóköteles. Az egyezményben nem találok arra vonatkozó információt, hogy ezt hányszor ismételheti meg?2018-ban újra jöhet? És, ha benne van az időkorlátban, akkor ugyanez vonatkozik rá? Másik esetem kicsit más: magyar állampolgár tartózkodik Dániában, 2017-ben kevesebb, mint 183 napot tölt ott, de ha ez folyamatos, és 2018 -ban is kevesebb mint 183 napig tartózkodik kint, akkor sem kell adóznia? Minden esetben a tárgyévre kell csak figyelni? Válaszát előre is köszönöm.

Egyszemélyes kft. ügyvezetője külföldi munkaviszonnyal? Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének felajánlottak – egyelőre fél évre – külföldi foglalkoztatást, ahol bejelentenék, és munkaszerződéssel, biztosítással dolgozna. Most a kft. főállású vállalkozója. Amennyiben vállalja ezt a féléves mun kát, milyen kötelezettségei lesznek? Kell-e itthon továbbra is a főállású társas vállalkozói emelt, 127 500 forint után fizetnie a járulékokat, vagy bejelenti a kinti munkahelyét, és itthon csak a 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járadékot fizeti? Jövedelemszerző tevékenységet addig itthon nem végez, miből fizetné a kötelezettségeit?

Külföldi munkavégzés jelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendszeresen dolgozik munkatársaival Ausztriában egy-két napot. Rendszerint ugyanannál a cégnél. Most felkérést kapott a cégtől, hogy egy osztrák online felületen jelentse minden alkalommal, ha mennek hozzájuk dolgozni, és a bérről is jelentést kell adnia. Az én ismereteim szerint ez csak a fuvarosokra vonatkozik, és az osztrák minimálbér megadása is ezekre a napokra. Sajnos az OEP-nél sem tudtak ebben segíteni. Mindenesetre a német nyelvre lefordított munkaszerződést mostantól magukkal viszik, és minden dolgozónak igényeltek A1-es nyomtatványon igazolást az itthoni biztosítottságról. Valóban minden kinti munkavégzésre érvényesek azok a szabályok, amik a fuvarosokra? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most vettük át egy betéti társaság könyvelését. A bt. beltagja az ügyvezető, a kültag nyugdíjas. Jelen pillanatban egyikük után sem fizetnek bért, illetve járulékot, egészésgügyi szolgáltatási járulékot. Az ügyvezető életvitelszerűen harmadik országbeli államban él, ott is dolgozik, már végleges letelepedési engedélye is van. Magyarországra egy évben 2-3 alkalommal jön, akkor a családdal van, és intézi a céggel kapcsolatos aktuális ügyeket, amelyekben csak személyesen tud eljárni. Magyarországnak nincs azzal az állammal együttműködési megállapodása. A cég kereskedelemmel foglalkozik, itt felvásárol általában bútorokat, és hajóval szállítják ki. Az ügyvezető e-mailben – esetenként személyesen – rendel, angol nyelven állítja ki a számlát az ország áfakulcsa szerint. Van kint bankszámlaszáma a cégnek, és USA dollárban fizetnek a vevők. Természetesen itthon is van céges bankszámla. Kérdéseim : 1.) Ha kint tartózkodik az ügyvezető, és ott a bt.-től függetlenül van munkaviszonya is, akkor Magyarországon az ügyvezetési feladatokért – amelyek elvégzésének időtartama lehet , hogy csak havi kb. 5-10 óra – kell-e valamilyen jövedelmet a bt.-nek fizetnie (munkabér, megbízási díj) neki, vagy csak a kötelező minimálbér járulékait kell leróni, és nem kell neki felvennie a nettó összeget, ha nem akarja? (Egyáltalán van-e ilyen lehetőség?) 2.) Ha az ügyvezető itthon a cég által nem fizet semmit, de mint magánszemély fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot (7050 forintt), és be van jelentve az OEP-nél, hogy külföldi foglalkoztatója van, és ott fizet biztosítást, az így jó?

Járulékfizetés Kérdés

Egyéni vállalkozó Dominikán vállalt munkát. Munkaviszonyban fog dolgozni. Magyarországon az egyéni vállalkozását nem szünteti meg. Főfoglalkozású egyéni vállalkozónak minősül, kell a garantált bérminimum után járulékot fizetnie? Válaszukat előre is köszönjük.

Egészségügyi ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Imént olvastam egy cikket a külföldön dolgozók egészségügyi ellátásáról. Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ha jól értettem, akkor ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell a jelentkeznie az orvosnál, és nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Előre is köszönöm segítségét.

Külföldi köztisztviselő biztosítotti jogviszony igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézményünkben speciális tb-státuszú (Beamtenstatus) külföldi oktatókat, tudományos munkatársakat alkalmaznánk munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban. A Beamter/in biztosítottnak minősül a hazájában, de nem vonatkozik rá a kötelező állami társadalombiztosítási jog. Viszont az A1 igazolást a biztosítotti jogviszonyáról az illetékes állami egészségbiztosítási szervnek kellene igazolnia hivatalból, jelen esetben azonban ezt nem tudja igazolni az állami egészségbiztosítási szerv, mert nem ő az illetékes. Kérdésem, hogy kellőképpen alátámasztja-e a külföldi oktató külföldön fennálló biztosítotti jogviszonyát a külföldi foglalkoztató intézmény (állami egyetem) kötetlen formájú igazolása arról, hogy az illető egyetemi professzor náluk élethosszig tartó köztisztviselői státuszban (Beamtenverhältnis auf Lebenszeit) áll, és köztisztviselőként nem állami tb-köteles, hanem a köztisztviselői jog és a rájuk érvényes egészségbiztosítási és nyugellátási jog szerint biztosított? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Input Program közvetett támogatás könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kétéves szabály innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs