hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját cég külföldön, munkavégzés Magyarországról: hol adózik a magánszemély jövedelme?

  • adozona.hu

Magyarországon élő adózónak Angliában bejegyzett cége van, angliai címmel (ami tulajdonképpen a kinti könyvelő címe), angliai cégeknek nyújt szakértői szolgáltatást, amin keresztül a magánszemély fizetést, valamint osztalékot kap angliai bankszámlájára. Magyarországon vagy Angliában kell-e adóznia? Ha home office-ban dolgozik Magyarországról angliai cégeknek (nem saját cégnek), teljes munkaidőben, alkalmazottként, szintén angliai címet és angliai bankszámlát használva, akkor hol kell adót fizetnie, ha egyik esetben sem tölt pár napnál többet Angliában? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Abban az esetben, ha magyar állampolgárról van szó, aki Magyarországon él és dolgozik, akkor a munkajövedelme után Magyarországon kell szja-t fizetnie, és a társadalombiztosítási kötelezettségei is itt keletkeznek. Az osztalékjövedelem viszont az angol kettős adótatást elkerülő egyezmény alapján 10 százalékban adóztatható az Egyesült Királyságban, tehát a fennmaradó 5 százalékot kell Magyarországon megfizetni.

Adózás szempontjából nincs jelentősége, hogy a jövedelmet angol bankszámlára kapja a magánszemély, mivel az adózás az illetőségétől és a munkavégzés helyétől függ.

Abban az esetben, ha a munkavégzés fizikai értelemben Angliában történik, és a munkabért egy angol munkaadó fizeti, akkor az angliai munkanapokra jutó munkabér Angliában, míg a magyarországi munkanapokra jutó jövedelem Magyarországon adóztatható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink