361 találat a(z) munkaidő cimkére

Megváltozott munkaképességü munkaideje, munkabére Kérdés

T. Cim! 40 százalékos megváltozott munkaképességű személy havonta hány órát dolgozhat, illetve mennyi lehet a munkabére úgy, hogy ne vonják meg az ellátását? És ebből a munkabérből milyen levonások vannak? Köszönettel:Bné

Napi pihenőidő Kérdés

Az Mt 104. § (2) bekezdése szerint a napi munkaidő vége és a másnapi munkakezdés között legalább 8 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló részére. Kérdésem: ha a készenlét megszakításával munkavégzésre kerül sor (túlóra), akkor is jár nekik a munkavégzést (akár fél óra munkavégzést) követően a 8 óra pihenőidő a munkakezdésig? (Például hajnali 2-3-ig munkát végez a készenlét megszakításával, reggel 7-kor pedig kezdődhet-e a rendes munkaideje?) Előre köszönöm a válaszát!

Ennyit taposhat a munkáltató, ennyit tehetünk mi, hogy ki ne rúghasson Cikk

A Munka törvénykönyve a pech jogintézménye; a munkavállalónak sok beleszólása a munkaidő beosztásába nincs. Vajon igazuk van-e azoknak, akik ezt állítják? Hogyan léphet ki a taposómalomból a munkavállaló? Milyen eszközei vannak? Mire ügyeljen, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés? Mit tehet, mit tegyen, mielőtt utcára menne vagy sztrájkolna? Szakértőnktől megtudhatjuk.

Buszvezetők foglalkoztatási típusa és munkaidő-nyilvántartási formája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 10 fő alatti létszámmal dolgozó, buszvezetőket foglalkoztató kft.-ről van szó, ahol jellemző a szezonalitás. Szezonon kívül a munkaidő még a napi 8 órát sem fedi le. Tavasztól őszig erősebb a munkavégzés, ilyenkor a napi munkaórák száma jóval meghaladja a 8 órát (12 óra is lehet). Ha a cég a szokásos munkaidő-nyilvántartási formát használja, akkor a téli időszak ráfizetés lenne, mivel nem tudják kihasználni a dolgozók 8 órás munkaidejét. A szezon folyamatos túlórát (napi minimum 10-12 óra) és hétvégi munkavégzést jelent, ami túl költségesnek tűnik a túlóra és hétvégi munkavégzés általános szabályai szerint. Milyen foglalkoztatási típus és munkaidő-nyilvántartási forma javasolt abból a célból, hogy megfeleljen a jelenléti vagy munkaidő adminisztrációnak, ugyanakkor ne kelljen indokolatlanul magas járulék- és adóalappal számolni? (Az indokolatlanságot arra értjük, hogy ha léteik erre a kiegyenlítetlen munkaidő beosztásra kedvező foglalkoztatási típus, akkor ennek ismeretében ne fizessen feleslegesen többet a munkáltató.) Válaszát előre is köszönve. Tisztelettel.

Munkaidő-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti közhasznú nonprofit kft.-nél – amely a főváros felügyelete alá tartozik – dolgozom, munkaviszonyom határozott idejű munkaszerződéses. Munkaszerződésemben a következő mondat szerepel: „A munkavállaló munkaideje a teljes munkaidő, a meghatározott időszakban, munkaidőkeretben történik. A munkáltató beosztását a munkáltató határozza meg” Jelenleg „recepciós-pénztáros” munkakörben, napi 12 órát dolgozom (8-20 óráig). Szóbeli megegyezés alapján havi 15 vagy 16 napot teljesítek. Havonta kétszer szombat-vasárnap is dolgozom. Ez esetenként 180, vagy 192 óra összesen. A decemberi bérszámfejtő lapomon a következő adatok szerepelnek: Foglalkozás jellege 2 Főállású alkalmazott, Osztószám 22, Munkanap 22, Pihenőnap 8, Munkaszüneti nap 1. Kérdéseim a következők: 1. A 12 órás munkaidő miatt a 8 óra felett jár-e nekem túlóra? (A munkarend meghatározása nem szerepel a szerződésemben.) 2. Szombat-vasárnapi, illetve munkaszüneti napon végzett munkavégzésért jár-e pótlék? 3. Mivel az ebédszünetet nem tudom igénybe venni (nem hagyhatom el a munkahelyemet), hogyan kompenzálja ezt a munkáltató? 12 órás munkaidőben mennyi ebédszünet jár? 4. A munka törvénykönyve alapján a teljes munkaidő 174 óra. A munkáltató szerint nekem 191 órát kell dolgoznom. Kinek van igaza? Lehet, hogy a munkáltatóm hozzászámolja a ki nem vett ebédszünetet? Ilyen lehetséges? Ilyet megtehet velem a munkáltató? 5. Az is elhangzott, hogy akiknek életkoruknál fogva sok szabadság jár, abból elvesznek pár napot. Tehet-e ilyet? 6. Mi a helyzet, ha fizetett munkanapok vannak a hónapban. Decemberben is ledolgoztam a 180 órát, de nem kaptam plusz pénzt a fizetett ünnepekre. Köszönöm válaszait!

Munkaidő – szabadnap Kérdés

Egy kereskedelmi kft. alkalmazottja bolti eladóként dolgozik. Munkaszerződésében heti 44 óra munkaidő szerepel. A bolt hétfőtől szombatig nyitva van, és az eladó minden nap dolgozik. Kell-e szabadnapot adni, vagy valamilyen pótlékot fizetni, ha a heti munkaidőkeretet nem lépte túl a tényleges munkaideje?

Készenléti jellegű munkakör II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Készenléti jellegű munkakör – munkaszüneti nap című kérdésemre köszönöm a tájékoztatást. Azt szeretném még pontosítani, hogy a munkaszüneti napon, ha sem rendes, sem rendkívüli munkaidőt nem lehet elrendelni, akkor azon a napon kit lehet foglalkoztatni, ha nincs baleset stb.? Ha jól értem a válaszát, akkor, ha napi 12 órás megállapodás esetén beosztunk egy hónapban 6 alkalommal 24 órás szolgálatot, akkor azt is teljes munkaidős foglalkoztatásnak kell tekinteni? Lehet-e olyan megállapodást kötni, hogy a havi munkaidő minimum 144 óra (6 szolgálat) maximum 192 óra (8 szolgálat), de már a 6 szolgálat esetén is jár a teljes havi bér? Van olyan megállapodás, hogy a pótlékot a bér magában foglalja.

Gyedről visszatérő szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama gyedről térne vissza munkahelyére, ahol korábban napi 8 órás munkaidőben dolgozott. A szülési szabadságot megelőzően fennmaradó, illetve a szülési szabadság, gyed idejére járó szabadságát a tényleges munkavégzés megkezdése előtt kivenné. A munkáltatóval történő megegyezés alapján kezdetben napi 4 órában dolgozna. A bent maradt és az adott időszakban neki járó szabadságnapokra melyik munkabére alapján köteles a munkáltató fizetni: a korábbi, napi 8 órás vagy a visszatérést követő, 4 órás alapján? Kérném, hogy válaszában jogszabályi hivatkozást is szíveskedjen megadni. Köszönettel.

Milyen nyilvántartás kell vezetni a munkaidőről? Kérdés

Az alkalmazottak munkaszerződése napi 8 óra munkaidőről rendelkezik, valamint, hogy ezen munkaidő rugalmasan kezdhető/fejezhető be a munka jellegénél fogva. A szabadságok nyilvántartása megtörténik, de más – például jelenléti ív, egyéb nyilvántartás – vezetése kötelező-e? A cég fuvarozással foglalkozik. Köszönöm.

Fuvarozók, figyelem! Minden egy helyen a munka- és pihenőidőről Cikk

Kiterjedt hazai, illetve európai uniós normarendszer szabályozza a közlekedésben, ezen belül a közúti közlekedésben dolgozók munka- és pihenőidejét. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a fuvarozásban tevékenykedőkre vonatkozó előírásokat.

Munkaidő ajándékba, avagy lehet-e kivételezni a munkavállalók között? Cikk

Adhat-e különböző munkaidő-kedvezményt tetszőlegesen, alkalomszerűen egyes munkavállalóknak a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám jogi szakértő válaszolt.

Munkaidő, pihenőidő, végkielégítés, szabadság: változik a munka törvénykönyve Cikk

Változik az munka törvénykönyve: a módosítás tervezete a kormány honlapján olvasható.

Munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Takarítónőt alkalmazunk, heti 40 órás munkaviszonyban. A munkáltató szeretné, ha a munkavállaló 6-8 óráig és 12-18 óráig dolgozna. Lehetséges-e így a napi munkaidő? Ha igen, munkaközi szünetet nem kell a munkavállalónak ledolgozni, mivel azt 6 óra letöltött munkavégzés után kell kiadni? Milyen formában történjen a munkaidő-nyilvántartás? Válaszukat előre is köszönöm.

Személyszállítás sofőrök munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni utazási irodánál, buszvezetők munkaidő nyilvántartásával kapcsolatban. Rendelkezésre állási időnek minősül az az idő, amikor az utasok kiszállnak városnézésre, étkezésre, illetve többnapos kirándulás esetén szabadidős programok ideje alatt, illetve éjszaka, amikor a vezetőnek nem kell dolgoznia? Erre jár a 40 százalékos pótlék? Minden esetben a pihenőidőt az 561/2006 EK rendelet határozza meg. Nincs olyan eset, amikor a munka törvénykönyve lenne az irányadó? A törvényeket elolvastam, értelmezési problémáim lennének. Kérem, példán keresztül mutassa be a munkaidő, a vezetési szünet, a rendelkezésre állási idő és a pihenőidő eseteit, valamint az értük járó díjazásokat. Példa: 14 órás meghirdetett buszos városnézés, ahol az utasok kiszállnak sétálni, ebédelni stb., tehát nem végig a buszon ülnek. Másik példa: kétnapos, több helyszínes városnézések, ahol éjszakai szállás is van. Ezekben az esetekben a sofőrnek mi számít munkaidőnek, vezetési szünetnek, pihenő időnek, rendelkezésre állási időnek? Válaszát előre is köszönöm. Páll Miklós

Négyórás munkavégzés Kérdés

Munkáltatómnál 4 órában folyik munkavégzés 6-10-ig, de 8 órakor fél óra reggeli szünetet tartanak a dolgozók, ezért 10.30-ig van a munkaidő. Kérdesem, hogy ez így rendben van-e, hogy négyórás munkavégzésnél ledolgozzák a fél óra reggeli időt, vagy ezt írjam bele a szabályzatba?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs