376 találat a(z) munkaidő cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatott napi maximális munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya munkaügyi ellenőrzést végzett cégünknél. Cégünk vadriasztási feladatok ellátására hivatásos vadászokat alkalmaz, egyszerűsített foglalkoztatottként. A három vadász naponta váltja egymást. Naponta 0.00-24.00 között végzik a munkájukat. Az ellenőrzés napján – az időjárás és a szezonalitás miatt – éppen nem volt jelen ilyen dolgozó a cégnél, azonban az ellenőr szóban azt közölte az ügyvezetővel, ha 12 órát meghaladóan munkát végző személyt talál a cégnél, azt ő hazaküldi. (Sajnos jogszabályi hivatkozást nem említett.) Szeretnénk tudni, hogy valóban van-e joga ilyen intézkedést tenni, és ha igen, milyen jogszabály alapján. Tisztelettel: Szatmáriné

Sztrájk bénítja meg Franciaországot Cikk

Határozatlan idejű sztrájkba lépnek kedd este 8 órakor Franciaországban a vasutasok, ami tovább mélyítheti a konfliktust a kormányzat és a munkajogi reform visszavonását követelő és az ország lebénításával fenyegető szakszervezetek között, alig 10 nappal a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt. A kormányzat ugyanakkor kedden sorozatos engedményeket tett más szakszervezeti követeléseknek.

Munkaidőkeret: amit tudni kell a beosztásról, a távollétről, a túlóráról Cikk

A munkaidőkeret sokkal rugalmasabb munkaszervezést tesz lehetővé a munkáltatók számra, mint, ha az általnos munkarendben foglalkoztatná a dolgozóit. Bevezetéséről szabadon dönthet a munkáltató, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak. Cikkünkben példákon keresztül részletezzük egyebek mellett a keret tartamára, a túlórára, a hétvégi munkavégzésre, a biztosítandó pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket.

5 fontos dolog, amit az egyszerűsített foglalkoztatásról tudni kell Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés speciális szabályainak a kialakításánál meghatározott szektorokban előforduló (mezőgazdaság, turizmus), tipikusan rövid ideig fennálló munkaviszonytípusra kívánt a jogalkotó kellően rugalmas, átlátható és könnyen betartható szabályrendszert alkotni. A hatályos szabályozás ezen elvek mentén eltérő előírásokat tartalmaz többek között a munkaviszony létrejöttére, bejelentésére, tartalmára, a minimális díjazás szintjére, a közteherfizetésre, valamint a munka és pihenőidő szabályaira is. A leglényegesebb eltérésekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Nyugdíj melletti kereseti korlát 1951-ben született férfi esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1951. 01. hóban született férfi 2011. 02. 01-gyel öregségi nyugdíjba ment. Kérdésem az, hogy vonatkozik-e rá kereseti korlát a 2016. évben? Ha igen, milyen összeg? Számít-e, hogy milyen munkaidővel keresi meg az esetleges korlát alá tartozó összeget? Köszönettel: Reményiné

Szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2013-ban alakult, és most derült ki, hogy nem rendelkezünk bizonyos (iratkezelési, cafetéria-, kiküldetési, pénzmosás elleni, munkaidő-, kamerarendszer használatára vonatkozó) szabályzatokkal. Ezeket nyilván szeretnénk pótolni, de nem tudom, hogy milyen dátummal lehetne ezeket elkészíteni. Válaszát előre is köszönöm.

Megbízás vagy munkaviszony: mi köze ehhez a fogorvosnak? Cikk

Sokadszorra merül fel a kérdés, hogy adott tevékenységet végzőket lehet-e megbízási szerződéssel foglalkoztatni. Egy friss olvasói kérdésben a fogorvosok és asszisztenseik esetében fogalmazódott meg, hogy helyénvaló-e a megbízási szerződés. Ennek kapcsán dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszában sorra vette a megbízási, illetve a munkaviszonyos szerződés alkalmazásának fontos ismérveit.

Munkaidő-beosztás kötelező elkészítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítséget szeretnék kérni, mert én azt mondom minden ügyfélnek, hogy munkaidő-beosztást kötelező készíteni, csak nem tudom nekik megmutatni, hogy hol van ez egyértelműen leírva, és nem tudom megértetni velük, hogy miért van erre szükség. Az ügyfelek nagy része nem fogadja el, hogy beosztást kötelező készíteni, a többi meg próbál alkudozni, hogy azoknak miért kell, akik általános munkarendben dolgoznak....stb. Tudnának nekem abban segíteni, hogy is van ez, kötelező vagy sem beosztást készíteni, ha igen, akkor hol van ez leírva, és melyek a szabályok? Köszönöm szépen: Krcsik Eszter

Rendkívüli munkaidő kezdete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatást végez. Dolgozóink munkaidő után – hétköznap éjjel – készenlétet látnak el. Ha telefonon riasztást kapnak, be kell menni a munkahelyre a hibát elhárítani. Kérdésként merült fel, hogy a rendkívüli munkaidő mikor kezdődik: a riasztástól vagy a gépkocsi lakhelyről való indulásától – nálunk ez a gyakorlat. (A lakhely és munkahely városon belül található.)

Kötetlen munkarendű dolgozó munka- és pihenőideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünknél kérdésként merült fel, hogy ha kötetlen munkaidőben foglalkoztat munkavállalókat, milyen szabályokra kell figyelni. Milyen nyilvántartásokat kell vezetnie a munkaidővel és a pihenőidővel kapcsolatosan? Hogyan kell kiadnia a szabadságot? Milyen szabályokra kell ezzel kapcsolatosan odafigyelni? Köszönettel: Krcsik Eszter

Kiküldetés: német vagy francia minimálbér, távolléti díj is járhat Cikk

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy milyen munkajogi szabályokat kell betartani uniós országba kiküldött munkavállalók esetében. Az Európai Unió irányelve és számos területen előírja, hogy a fogadó állam jogát kell alkalmazni.

Munkaidő Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária! Visszatérve március 04-én feltett kérdésemre – melyben két takarítónőt foglalkoztatunk, heti váltásban –, ha a munkaidőkezdés 6 óra, a másik héten 9 óra 40 perc, nincs meg a 4 óra a legkorábbi és a későbbi munkakezdés között, ezek szerint nem jár a 30 százalék műszakpótlék a munkavállalóknak? Válaszát köszönöm.

Munkaidőkeret elrendelése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy a munkaidőkeret elrendeléséről, tartamáról hogyan kell írásban rendelkezni. A munkaszerződés vagy a tájékoztató eleme ez, vagy elegendő az is, ha a tájékoztatóban jelezzük, hogy a munkavállalók munkaidejét munkaidőkeretben számoljuk el? Szükséges-e a munkaidőkeret kezdetét, végét is leírni a munkaszerződésben, illetve a tájékoztatóban, vagy elegendő, ha erről a munkaidőkeret kezdetét megelőzően ügyvezetői utasítás keretében tájékoztatjuk a munkavállalókat, a ledolgozandó munkaórák számával együtt? Köszönettel: Krcsik Eszter

Diák foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2 fő diákot szeretne munkaviszonyban foglalkoztatni nyáron, 2-3 hónap időtartamra. Mindkét diák betöltötte már a 18. életévét. Ebben az esetben őket napi 8 órában alkalmazhatja vagy számukra elrendelhet esetleg túlórát is? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató 2 fő takarítót szeretne munkaviszonyban foglalkoztatni, egy fő délelőtt és egy fő délután, heti váltásban. A kérdésem: 30 százalék műszakpótlékot fizetni kell? Ha a munkavállalói tájékoztatóba beleírjuk, hogy egyik héten délelőtt, másik héten délután dolgozik a munkavállaló, kell-e munkaidő-áthelyezést írni? Köszönettel várom a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Input Program közvetett támogatás könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kétéves szabály innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs