304 találat a(z) munkaidő cimkére

Főállású munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy munkavállalónak kettő főállása (havi 168 óra két helyen) lehet-e? Az egyik helyen reggel 7-16 óráig dolgozik, a másik, új munkahelyén kötetlen munkaidőben végezné el a munkát 168 órás havi munkaidőkeretben. Ez így lehet-e, vagy az egyik munkaviszonynak rövidebb munkaidejűnek kell lennie, mint havi 168 óra? Válaszukat előre is köszönöm. Zsók Gabriella

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esküvői videókat készít. Szeretne majd a rendezvényekre egyszerűsített foglalkoztatás keretében kisegítőt venni maga mellé. A munkaidő jellemzően 16 órától hajnali 2 óráig tart. Abban kérném megerősítését, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottat két munkanapra szükséges bejelenteni? Köszönöm

Tachográf kiértékelése bérszámfejtéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. gépjárművezetőinek bérszámfejtésével/munkaidő elszámolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A sofőrök 4 havi munkaidő keretben dolgoznak, havi fix bruttó bérben, a bérszámfejtéshez a tachográfból kiszedett információkat használjuk. A tachográf kiértékelésben az alábbi információk szerepelnek: munkaidő kezdete, vége, hossza, járművezetés hossza, egyéb munkavégzés, megszakítás hossza, rendelkezésre állási idő, összmunkaidő, éjszakai vezetés időtartama, megtett kilométer. A fix havi bruttó béren felül belföldi napidíjat, illetve üzemanyag megtakarítás jogcímen is kapnak jövedelmet a sofőrök. Kérdésem, hogy: - mely tételekre kell munkabért fizetni - mely jogcím számít bele a munkaidőbe, mely jogcímek csökkentik az időkeretet - milyen munkaügyi szabályoknak kell eleget tenni a sofőrök munkaidő beosztásánál - mely napokra, mennyi belföldi napidíj jár a munkavállalónak - hogyan kell kiszámítani a maximálisan adható üzemanyag- megtakarítás összegét. Előre is köszönöm

Túlóra, készenléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném sürgős válaszukat kérni a következő témában. Temetkezési vállalkozás alkalmazottai munkaszerződés szerint heti 40 órában dolgoznak, a minimálbérnél magasabb jövedelemmel. A 40 órán túl éjszakára és hétvégére előre meghatározott beosztással készenlétet is teljesitenek.Emellett túlóráznak is. Gyakran előfordul, hogy a készenlét alatt munkavégzésre is sor kerül. Szeretnénk kérdezni, hogy miként lehet ezt kezelni, milyen nyilvántartást kellene vezetnünk, illetve hogyan kell a bérszámfejtést helyesen megállapítanunk? Hogyan kell számfejteni a hétköznapi, a hétvégi túlórákat? Biztosithatunk-e a túlóra helyett szabadidőt? Illetve hogyan kell számfejteni a készenlétben töltött időt akkor, ha nem történik ezidő alatt munkavégzés, illetve, ha történik? Mennyire kell a munkaszerződésben, illetve a jelenléti íven részletezni mindezt? Mondhatja-e a munkáltató, hogy mondjuk a minimálbér kétszeresét állapítja meg bérként, és ez még heti plusz 30 óra munkaidőt is tartalmaz, bármely címen, ha szükség van rá? Szeretnénk még megkérdezni, hogy van-e felső korlátja havonta a munkában töltött óraszámnak? Segítségüket megköszönve, várom válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Nagypénteki munkaszünet: így érinti a dolgozókat és a munkáltatókat Cikk

A parlamenti végszavazásra váró törvényjavaslat szerint várhatóan már az idei évben is munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti péntek, azaz nagypéntek. A munkáltatói érdekképviseletek jelezték, hogy nem fogadják osztatlan lelkesedéssel az új munkaszüneti napot, mivel így újabb napra kell munkavégzés nélkül bért fizetniük, sőt, a munkaszüneti napon dolgozóknak 100 százalékos bérpótlék jár. Nézzük, hogyan érintené ez a változás munkajogi szempontból a munkavállalókat és a munkáltatókat!

Rövidebb pénteki munkanappal javítanának a japánok magánéletén Cikk

Egyes japán vállalatoknál és kormányhivatalokban lerövidítették a pénteki munkaidőt, hogy javítsanak az alkalmazottak munkával és magánélettel töltött idejének egyensúlyán.

Munkavédelmi képviselő munkaidő-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavédelmi képviselője megválasztásra került, aki a cégünk alkalmazottja. Kérdéseim a következők: kell-e a munkaszerződést emiatt módosítani, vagy elég egy feladatköri leírás készítése? Ha a munkaszerződés módosítása szükséges, mit kell tartalmazzon a képviselet vonatkozásában? Az munkavédelmi törvény alapján a munkavédelmi képviselőnek biztosítani kell munkaidő-kedvezményt. Ezt csak akkor kell, amennyiben ő kéri, vagy minden hónapban kötelezően kérni-adni szükséges? A munkavédelmi képviselettel kapcsolatos feladatait elvégezheti-e oly módon, hogy a fő munkakörét megszakítva ezzel foglalkozik, szükséges-e ezt dokumentálni esetleg a jelenléti íven, vagy máshol? Köszönöm válaszát.

Díjazás, munkaidő: mit szabályozhat egyoldalúan a munkáltató? Cikk

A munkáltató egyoldalú jognyilatkozatait, kötelezettségvállalásait az általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével is megteheti. Ezt pedig érdemes kihasználnia, hiszen a szabályzat a megállapodáshoz képest számos előnyt kínál.

Évtizedes munkajogi perre tett pontot a Kúria Cikk

Munkaidőként kell-e elszámolni a várakozási időt? Erről pereskednek a felek másfél évtizeden át.

Munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 5/2-es munkarendben dolgozunk, teljes munkaidőben. Igaz-e, hogy 2017. január 1-jétől a munkaközi szünetet nem kell ledolgoznunk, a munkaközi szünet része a munkaidőnek? Köszönettel várom válaszát.

Telefonálás munkaidőben, esti hívás a főnöktől: mikor lehet, mikor nem? Cikk

Telefonálás munkaidőben és azon kívül – két különböző eset azonos szabályokkal, melyek alapvető eleme az együttműködési kötelezettség. Cikkünk a telefonhívásokat kétféle szemszögből vizsgálja: amikor munkaidőben a munkavállalók telefonálnak magánügyben, illetve amikor munkaidőn kívül a munkáltató munkaügyben keresi a dolgozót.

Munkaidő, munkaközi szünet beosztása – mikor jár túlóra? Cikk

Változó a napi munkaidő és a havi is, de nincs munkaidőkeret. Hogyan helyes beosztani a munkaidőt, milyen esetekben kell túlórát fizetni? Olvasói kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaidő-beosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltatónál a munkavégzés hétfőtől péntekig tart, mindenki teljes munkaidős, a napi 30 perc munkaközi szünet nem számít be a munkaidőbe. Nincs munkaidőkeret, havi elszámolás van, havibért kap mindenki. A munkaszerződésben ez áll: „A munkaidő heti 40 óra. Munkaideje hétfőtől csütörtökig napi 8,5 óra, pénteken napi 6 óra. Étkezés céljára 12 és 14.30 óra között napi 30 perc munkaközi szünet jár, ami nem számít be a munkaidőbe. A munkavégzés kezdete hétfőtől péntekig reggel 8 óra, befejezése hétfőtől csütörtökig 17 óra, pénteken 14.30 óra.” Az általános napi 8 órás munkaidőtől való eltérés miatt egyik hónapban több, a másikban kevesebb a havi ledolgozandó órák száma, mint egy általános napi 8 órásnál. Például a szerződés szerinti beosztásnál 2016.08.hóban a havi ledolgozandó órák száma 185,5 óra,míg az általános napi 8 órásnál 184 óra a munkaidő, 2016.09.hóban a havi beosztás szerint ledolgozandó órák száma 174,5 óra,míg az általános napi 8 órásnál 176 óra a munkaidő. Kérdések: 1. Így jó a munkaszerződés rendelkezése a munkaidőről és a munkaközi szünetről? 2.Hogyan kell a havi munkaidőt helyesen beosztani, ha a munkáltató nem akar több havi keretes elszámolást, hanem havi elszámolást? A havi ledolgozandó órák számának egyeznie kell egy általános napi 8 órás munkaidejű munkavállaló havi óráinak számával vagy a fenti beosztás miatt eltérhet az óraszám? 3. Ha a beosztás megfelelő a szerződés szerint, kell-e túlórát fizetni a munkaidő többletre (8 órástól eltérésre)?

Készenléti munkakör Kérdés

A kft. betegszállítással foglalkozik az OEP-pel kötött szerződés alapján. A betegszállítást kisbuszokkal végzik, mely B kategóriás jogosítvánnyal vezethető. A napi munkaidő: telephelyről indul, reggel 6 órakor az adott településeken felveszi a betegeket és az egészségügyi intézménybe szállítja, ott az adott járóbeteg-szakrendelőhöz kísérik és átadják a beteget, akiket ezt követően ellátnak kivizsgálnak. Ezt követően a gépkocsivezető és a betegkísérő átlag 3-4 órát várakozik. A várakozás 9,oo-tól 13,30-tól 14,oo közötti időszakig tart, majd a betegeket visszakísérik az autóhoz és a lakóhelyére szállítják. Ezt követően a betegszállító autóval visszamegy a telephelyre és leadja a napi dokumentációkat. Kérdésem: ezen napi munkarend alapján a munkakör készenlétinek minősíthető-e, és jogszerű ha a munkáltató a napi munkaidő mértékét napi 10 vagy 12 órában állapítja meg, és a havidijas munkavállaló részére kell-e plusz dijazást fizetnie?

Sokat bukhatnak a munkáltatók a helytelen munkaidő-nyilvántartás miatt Cikk

Az idei év első felében végzett munkaügyi ellenőrzéseknél 30 százalékkal több munkavállalót érintő jogsértést állapítottak meg az felügyelők, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A vizsgálat alá vont 58 ezer fő közel kétharmadánál találtak szabálytalanságot, mintegy 13 ezer ellenőrzött személynél a munkaidő nyilvántartásával volt probléma. Október elejétől két hónapig tartó országos akcióellenőrzés indult, mely a munkaidő, pihenőidő szabályok betartását vizsgálja a foglalkoztatóknál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close