347 találat a(z) munkaidő cimkére

Reprodukciós eljárás alatti munkavégzés alóli mentesülés mikéntje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2012. év I. törvény (Mt.) 55. § (1) bekezdés (b) pontja alapján a munkáltató köteles elengedni a munkavállalót a kezelésekre, melyre bér nem illeti meg. Kérdésem az lenne, hogy nálunk havi 173 óra a kötelező munkaidő, és különböző műszakok vannak, az intézetben töltött idővel csökkenthető a kötelező óraszám, vagy azt le kell dolgoznom máskor? Vagy esetleg ez fizetés nélküli szabadságnak minősül? Ha 7-15-ig tartó műszakból délig vagyok az intézetben akkor ez 8 órának számítható-e, vagy csak az ott töltött 5 óra számít, mivel aznap már nem tudok bemenni dolgozni? Köszönettel.

Bekeményít a legnagyobb német szakszervezet, ennyit akarnak dolgozni Cikk

Figyelmeztető sztrájkot tartott ma a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, amely a többi között azt követeli, hogy vezessék be a 28 órás munkahetet.

Munkaidőkeretben foglalkoztatott bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztatottak bérkifizetéséhez kapcsolódik. Ha a munkáltató háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztatja a dolgozót, és az első hónapban csak a munkaidő 3/4-ét tölti le, amelyet a másik két hónapban ledolgozik, akkor az első hónapra mennyi bért kell számfejteni részére? A következő két hónapra mennyi bért kell számfejteni részére? Összesen nem lépi túl a háromhavi munkaidőkeretet, pont annyit dolgozik, csak nem arányosan a hónapokban.

Mt.-változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Változott a munka törvénykönyve, segítségét szeretném kérni. "A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást – a 6. §-ban foglaltak figyelembevételével – megfelelően módosítani." Állapotom átmenetileg (1-2 hónap) nem teszi lehetővé, hogy a telephelytől távolra kerüljek órákra, tehát az ottani látogatásoknak, ellenőrzési feladataimnak nem tudok eleget tenni, ezek fontosak. Munkám többi részét azonban el tudom látni (táppénzre nem kell mennem). Folynak az egyeztetések, lehet, hogy a munkáltatónak ezt plusz pénzből kell megoldania. E paragrafus alapján a munkáltató köteles változtatni akár a munkakörömön, akár a munkafeltételeken, a munkaidőbeosztásomon? Kell valamilyen vizsgálatra mennem? Mire számíthatok (esetleg el is bocsáthat a cég)? Köszönettel.

Bejelenthető-e heti 40 óránál többre a dolgozó? Cikk

„Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt.” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Lehet-e heti 40 óránál többre jelenteni a dolgozót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bejelentett dolgozónk heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Pályázaton indultunk, ami plusz két órát vesz igénybe naponta. Szeretném megtudni, milyen formában tehetem ezt, hogy ne sértsek törvényt. Válaszát előre is köszönöm!

Angol nyelvoktatás kötelezővé tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az összes dolgozója részére kötelezővé szeretné tenni az angol nyelvoktatást, ez kötelezhető-e? Illetve munkaidőben történne az oktatás, ezért ezt az időt szeretnék ledolgoztatni, ezt megtehetik? Cégen belül történne az oktatás, és a cég finanszírozná. Előre is köszönöm válaszát!

Az Opel csökkenti a németországi dolgozók munkaidejét Cikk

Az Opel német autógyártó vezetősége és a munkavállalók képviselői megállapodtak a költségek mérséklését célzó tervről, amelynek keretében csökkentik a németországi munkahelyeken foglalkoztatottak munkaidejét.

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! A készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók teljes munkaidős bejelentés mellett – ami 12 óra, és a beosztás szerinti munkaidő is 12 óra – háromhavi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. A ledolgozott órájuk lényegesen több mint az 5/2-ben foglalkoztatott munkavállalók kötelező órája a háromhavi munkaidőkeret végén. Azt szeretném kérdezni, hogy ha havonta 240 órát dolgozik a munkavállaló, és lényegesen több órája lesz a keret végén, mint a kötelező óra, ők csak az órabérükre lesznek jogosultak, túlóra pótlék nélkül? Ezt a 12 órás teljes munkaidős bejelentés tenné lehetővé? Abban az esetben, ha a teljes munkaidős bejelentés napi 8 óra, és a beosztás szerinti munkaidő 12 óra, így keletkezik túlórafizetési kötelezettség a keret végén, ha több a ledolgozott óra. A felek közösen egyeztek meg a 12 óra munkaidőről. Köszönöm.

Munkaidő-beosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott heti 10 órában bejelentve, kedden és csütörtökön dolgozik 9-14-ig. Munkaidőkeretként kell kezelni? Vagy jó az a megoldás, hogy a tájékoztatóban a heti munkaidő úgy van lefektetve: heti 10 óra és kedd, csütörtök 9-14 óráig. Ha ez jó így akkor a jelenlétin mit írok a hét többi napjára? Ha munkaidőkeretként kell kezelni, akkor szombatra és vasárnapra pihenőnapot írok és a többi napra mit írok a jelenlétin? A szabadságot keddre és csütörtökre adom ki és órában tartom nyilván? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Pánti Etelka

Munkaidő – készenléti jellegű munkakör II. Kérdés

Tisztelt Szakértő úr, először is köszönöm szépen a hasonló tárgyban ("Munkaidőkeret – készenléti jellegű munkakör) feltett kérdésemre adott szíves válaszát. A válasszal kapcsolatban az alábbi pontosító kérdésem merült fel: Válaszában jelezte, hogy: "Munkaidőkeret esetén a keret időtartama alatt beosztható munkaidő mennyiséget úgy határozzuk meg, hogy alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel. Ezt a munkaidő mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon." Jól értem, hogy ha készenléti jellegű munkakör miatt a napi munkaidő 12 óra, akkor a beosztható munkaidő-mennyiséget az alábbiak szerint határozzuk meg: Alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel, készenléti jellegű munkakör esetén 12 órával; és így ezt a munkaidő-mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének szabadsága és munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa/tagja a személyes közreműködését és az ügyvezetői feladatok ellátását 8 órás munkaviszonyban végzi. Kérdés: hogyan kell eljárni, milyen nyilvántartást és milyen formában köteles vezetni a munkaidő és szabadság kivét vonatkozásában (jelenléti ív, szabadság engedély, szabadságos karton stb.)? Van-e heti munkaidőkorlát, vagy ugyanazon szabályok vonatkoznak rá is, mint egy munkaviszonyos dolgozóra? Köszönettel

Kjt. alapján alkalmazandó Mt. szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr, az alábbi kérdéssel fordulunk Önhöz: A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv. (Kjt.) 2. § (3) bekezdése alapján a közalkalmazotti jogviszonyra az Mt. szabályait a Kjt.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Jól gondoljuk, hogy az alábbi Mt. rendelkezések alkalmazandók a közalkalmazotti jogviszonyra is: Mt. XI. fejezet (a munka- és pihenőidő) 93. § (2); 102. § (1); Mt. XII. fejezet (a munka díjazása):146. § (3) d); 147. §; 139. § (1); 140. § (2)-(3); 143. §? A Kjt. 59. §-ában és 80. §-ában nem találtunk olyan rendelkezést, amely a hivatkozott Mt. szabályok alkalmazását kizárná. Szíves válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel:

Sportegyesület pályagondnok – munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk januártól munkaviszony keretében fog pályagondnokot foglalkoztatni. Részmunkaidős munkaviszonyban kívánjuk alkalmazni (havi 48 óra), viszont a munkaidő-beosztással kapcsolatosan szeretném a segítségét kérni. Ami fontos számunkra, hogy a hazai meccseken előre megadott időpontban a rendelkezésünkre álljon az illető (nyilván azért, hogy felkészítse a pályát a mérkőzésekre (felcsíkozás, hálók felrakása stb.)). Ezeket a dátumokat előre ismerjük. Viszont például a pálya nyírásának idejét, az eszközök (például fűnyíró) karbantartását, egyéb munkák időpontját rábíznánk. Munkaidőkeret alkalmazásával nem igazán tudjuk előre beosztani a munkaidőt (amit ugyebár legalább egy héttel előre kell megtenni), például, hogy mikor nyírja a pályát, hisz akár az adott napon az időjárás sem biztos hogy engedi ezt (például ha esik az eső, akkor nem tud pályát nyírni). Így ezen munkák elvégzését terveink szerint rugalmasan oszthatná be magának. A lényeg az, hogy meglegyen neki a havi 48 órás munkaideje. A kérdésem az, hogy milyen munkarendet javasolnak a fenti esetben, illetve hogyan célszerű így a munkaidő beosztása? Lehetséges rugalmas vagy kötetlen munkarendet előírni? Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a munkaidejéről mindenképp nyilvántartást kell vezetnünk, tekintettel arra, hogy a bérét pályázaton nyertük és az elszámolás feltétele a munkaidő-nyilvántartás csatolása. Segítségét előre is köszönöm.

Lazább munkaidő-szabályozást javasolnak Németországban Cikk

A német gazdaság versenyképességének érdekében rugalmasabbá kell tenni a munkaidőről szóló szabályokat – sürgeti a német kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs