38 találat a(z) munkaidő-nyilvántartás cimkére

Munkaidő-nyilvántartás vezetése: így praktikus és szabályos Cikk

Lehet-e úgy egyszerűsíteni a munkaidő-nyilvántartást, hogy a munkáltató már a nap elején feltünteti rajta a munkavégzés befejezésének időpontját is, s alá kell-e írattatni naponta a jelenléti ívet a munkavállalóval? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Munkaidő-nyilvántartás vezetése Kérdés

Egy terület biztosan van, ahol a pandémia pozitívan hatott Cikk

A vállalati HR-nél a koronavírus-járvány jelentősen felgyorsította a digitalizációs törekvéseket. Például az ötödére rövidült a munkavállalók év végi igazolásainak elkészítésének ideje. Ez a munka az L-SOFT webes szoftverének használatával 30 helyett immár 6 nap alatt elvégezhető, ráadásul ahhoz 25 helyett elegendő csak 3 HR-es kolléga – érzékeltette szemléletesen Bakó Krisztina, az L-SOFT Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Munkaidő-nyilvántartás e-mailben Cikk

Elegendő-e e-mailben kiküldeni a dolgozóknak a havi munkaidő-nyilvántartásukat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkaidő-nyilvántartás e-mailben Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Létszám az új számviteli törvény szerint egyszerűsített foglalkoztatottaknál Kérdés

Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni Cikk

Az Mt. szabályozza ugyan a távmunka intézményét, azonban a vonatkozó rendelkezések a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott tevékenységre érvényesek, nem a manapság – kezdetben kényszerűségből elterjedt, majd a járványhelyzetben egyre inkább tért hódító, alkalomszerűen folytatott – otthoni munkavégzésre (home office). Jelenleg nem rendezi jogszabály az otthoni munkavégzést, így számos kérdést vet fel például az eszközhasználat, a munkavédelem, a kárfelelősség, a munkarend, és az infrastruktúra biztosítása is.

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Munkaidő GPS-szel Kérdés

Gépjárműveinkbe GPS-t szereltettünk.Használható-e a rendszerben kimutatott munkavégzés ideje munkaidő-nyilvántartásként?

Munkaidő nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaidő-nyilvántartó programot vezetnénk be, de nem tudom, hogy a jogszabálynak megfelel-e a kínált szolgáltatás. Több cikküket elolvasva úgy gondolom, hogy amit nyújt a rendszer, az jó lehet. Előre elkészíthető a munkavállalók beosztása, majd ennek megfelelően vezethető a nyilvántartás is, amiből hónap végén munkaidőjegyzék nyomtatható, amit a dolgozó aláír. Mi általános munkarendben dolgozunk (H-P 8 óra), egy műszakban. Ritkán fordul elő túlóra, készenléti idő nincs. Eddig kifüggesztett jelenléti ívet vezettek a dolgozók (többé kevésbé naprakészen). Ezt a rendszert felválthatja egy program által generált táblázat? Ha a fent említett nyilvántartó rendszert vezetnénk be, akkor nem kell jelenléti ívet vezetni a dolgozóknak? A napra kész nyilvántartás követelménye hogyan valósul meg? Az egy hónapra előírt beosztást ki kell nyomtatni vagy általános munkarend esetén ez nem szükséges? A nyilvántartás akkor tér el a beosztás szerintitől, ha valaki váratlanul szabadságot kér vagy megbetegszik, esetleg túlóráznia kell. Ilyenkor a nyilvántartásba az aznapi előírást módosítani kell és ezzel a naprakészség megvalósult? Ha egy esetlegen ellenőrzés lenne, akkor a programban elég bemutatni a még le nem zárt táblázatokat? A gyakorlati megvalósítások mikéntje bizonytalan számomra. Válaszát előre is köszönöm!

Bt.-kültag jogviszonya Kérdés

Adott egy betéti társaság, ahol 50-50%-ban van két tulajdonos. A beltag más munkáltatónál heti 40 órát elérően munkaviszonyban van, viszont a kültagnak ez lenne a főállása. Kérdéseim az alábbiak: 1. Ha munkaviszony keretében foglalkoztatott a magánszemély tag, akkor vonatkozik-e rá a teljes körű munkaidő-nyilvántartás (szabadság, túlóra, munkaidő), vagy mivel tulajdonos, ezeket nem szükséges figyelembe venni? Ebben az esetben milyen jogviszonykód alapján történhet a biztosítotti bejelentés? 2. Amennyiben a kültag egyben a bt. képviselője és személyesen is közreműködik, akkor ezt is megteheti munkaviszony keretében? 3. Ha a kültag egyben katás egyéni vállalkozó is, akkor hogyan alakulna a járulékfizetése és a jogviszonya a bt.-ben? Várom megtisztelő válaszukat.

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be.

Tanulságos eset a munkaidő-nyilvántartásról Cikk

Nem fogadható el olyan gyakorlat, hogy a beosztás szerinti munka- és pihenőnapokat a munkavállalók egymással rendszeresen cserélgetik, mert úgy a munkavégzés tervezhetősége, a munkaidő-nyilvántartás ellenőrzésének lehetősége szenvedne csorbát – mondta ki ítéletében a Kúria.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs