60 találat a(z) munkásszállás cimkére

Munkásszállás áfája Kérdés

Építőipari cég dolgozói a Dunántúl egész területén dolgoznak, munkásszállásokon kerülnek elhelyezésre. (A szállás megfelel az adómentesen adható juttatásként megfogalmazott kritériumnak.) A dolgozók a munkásszállásért nem fizetnek. Visszaigényelhető-e a szállásadó számlájában szereplő áfa?

Joghézagok a munkásszállás adómentességi szabályaiban Cikk

A vállalkozások egyre nehezebben találnak kellő számú és képzettségű helyben lakó munkavállalót. Cikkünkben a munkásszálláson történő elhelyezés adózási vonatkozásainak néhány értelmezési problémáját ismertetjük.

Dolgozók elszállásolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonában lévő lakást úgy használják, hogy abban egy kft. dolgozóját szállásolják el (munkásszállás fogalma nem érvényes, mert nem kettő fő lakik egy szobában). 1. Milyen adóvonzata van ennek a cég, illetve a magánszemély részéről, ha a dolgozók nem fizetnek semmit, a cég nem számláz bérleti díjat? 2. Ugyanez a kérdés akkor, ha számláz bérleti díjat? 3. Dolgozóknak ebben az esetben adhat-e albérleti hozzájárulást a cég? 4. Ha kiszámlázza a bérleti díjat, azt áfásan vagy anélkül teheti meg? Előre is köszönöm a választ: Polyák Márta 70-3872719

Munkásszálló vs. panzió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy most alakult kft. vásárol egy jelenleg panzióként nyilvántartott ingatlant. A kft. elsősorban munkásszállóként kívánja működtetni, kiadni a szobákat, folyamatos, éves szerződéssel. Szükséges-e átminősíteni az ingatlant, illetve melyik esetben – ha panzióként működik az ingatlan, vagy ha munkásszállóként működik – érvényesül a kedvezményes 18 százalékos adókulcs, illetve ez esetben is szükséges-e bejelentkezni a NAV-nál az ingatlan-bérbeadás áfakötelessé tételére, vagy ez esetben automatikusan áfaköteles, amennyiben a kft. nem alanyi mentesként alakul? A lakók (elszállásolt munkások) konyhai használatot is kapnának az alapvető szoba+mosdó ellátás mellett. Válaszát előre is köszönöm!

Munkásszállásnak használt ingatlan bérbevételének áfavisszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Általános áfaszabályok szerint adózó kft. munkásszállás céljára 15 szobából álló üdülőingatlant vett bérbe. A befogadott számla 27% áfát tartalmaz. A 27% áfa visszaigényelhető a bérleti díj után? A dolgozók egy jelképes összeget fizetnek a munkáltatónak. A számlát 18 vagy 27% áfatartalommal kell kiállítanunk? Köszönettel: Hné

Összesen 9 milliárd forint munkásszállások létesítésének támogatására Cikk

A munkásszállók építésére, illetve felújítására rendelkezésre álló 9 milliárd forintból 18 munkásszálló is kialakítható, amelyekben 4000 munkavállalót is el tudnak majd helyezni – tájékoztatta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán az MTI-t.

Támogatás kapható munkásszállások kialakítására, felújítására Cikk

Kilenc milliárd forintos program indul munkásszállások építésére, illetve munkásszállóként felhasználható ingatlanok felújítására, a támogatásra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthatnak be kérelmet szeptember 30-áig – tájékoztatta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szombaton az MTI-t.

Támogatás munkásszállás létesítéséhez: megjelent a rendelet Cikk

Támogatás nyújtható a helyi önkormányzat, valamint önkormányzati társulás részére munkásszállás építéséhez vagy munkásszállás céljából igénybe vehető ingatlan felújításához – írja elő a munkaerőpiaci mobilitást elősegítő munkásszállás építéséhez nyújtható támogatásról szóló. pénteken megjelent 23/2017. kormányrendelet.

Duplán, többszörösen elszámolhatja ezeket a költségeket Cikk

Az államilag támogatott tevékenységek, célok kapcsán a magyar társasági adórendszer már korábban is lehetővé tette bizonyos költségek többszörös figyelembe vételét. A cégek az ilyen költségeket egyszer leírhatják számvitelileg, majd az adóalapból még egyszer (vagy akár többször is) levonhatják kedvezményként – olvasható a LeitnerLeitner blogjában.

Munkavállalónak fizetett szállásdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk munkavállalóinak kíván lakásbérletet finanszírozni székhelyétől eltérő városban az ottani munkák elvégzésére. Jelenleg fix féléves időtartamra, melyet majd előreláthatólag hosszabb időtartamra is igénybe vennének. Ennek költségét a vállalkozás állja. Az adott városban fióktelepet működtet a cég. Szükséges-e telephelyként bejelenteni a bérleményt? Van-e bármilyen bejelentési kötelezettsége a cégnek a bérelt ingatlannal kapcsolatban? A bérleti szerződésben fel van tüntetve, hogy a lakást a vállalkozás munkavállalói számára munkásszállás céljára használja. Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes lakhatási támogatás, kényelmesebb szállás januártól Cikk

Két ponton is módosul 2017. január elsejétől a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény a munkavállalók mobilitásának növelése érdekében. Változik a munkásszálláson történő elhelyezés adómentességét biztosító fogalom, és jön az adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás.

Munkásszállás Kérdés

A társaságunk tulajdonában van az ingatlan, illetve a rajta álló lakókonténerek (1-nél több magánszemély elhelyezésére). Az ebben lakó magánszemélyek (lakóhelyük nincs ezen a településen, illetve nem áll fenn kapcsolt viszony) kétféle kapcsolatban állnak társaságunkkal: 1.) Egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazottai, akiket nekünk kölcsönöznek havi díj ellenében. 2.) Valamely kapcsolt vállalkozásunkban állnak munkaviszonyban. Jól gondoljuk-e? - Ha a társaságunk bérleti díjat számláz annak a cégnek, akinek alkalmazottja az ott lakó dolgozó, akkor ebben az esetben teljesülni tudnak az adómentesség feltételei és nincs adófizetési kötelezettség sem a munkáltató sem a munkavállaló részéről. A bérleti díjat befogadó cég az áfát levonhatja. - Ha társaságunk nem számlázza le a bérleti díjat, akkor nem tud megvalósulni az adómentesség, tehát adóköteles juttatásnak minősül. Kérdés, - hogy ez esetben mi a juttatás összege? A munkásszálláson való elhelyezés piaci értéke? - Ez esetben a munkáltató fizeti az adót vagy a munkavállaló (nem önálló tevékenységből származó jövedelem)? - Ha nem a munkavállaló, akkor melyik cég fizeti az adót? A dolgozót foglalkoztató cég? Milyen alapon, hiszen ő nem nyújt semmit. Vagy a társaságunk? De nekünk ebből semmi előnyünk, bevételünk nem származik. Köszönettel.

Megjelent a májusi VálaszAdó Cikk

Váratlan adóemeléseket is tartalmaz a kormány május 3-án bejelentett tavaszi adócsomagja. A törvényjavaslat csaknem harminc törvényt módosít, 260 paragrafusban.

Lakóingatlan munkásszállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném segítségét. Lakóingatlant bérelünk, ahol saját dolgozóinkat helyezzük el. A juttatás körülményei megfelelnek a munkásszállással szemben támasztott követelményeknek, így ez a dolgozók felé az szja-törvény szerint nem minősül adóköteles juttatásnak. (A dolgozóktól nem kérünk térítést.) Kérdéseim: 1. Visszaigényelhetjük-e a bérleti díj áfáját? 2. Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk a térítésmentes szolgáltatásnyújtás miatt? Válaszát előre is köszönöm!

Munkásszállás áfája Kérdés

Ügyfelem szállót üzemeltet. Főként a környéken munkát vállaló cégek munkásait helyezik itt el, de előfordul, hogy egyéb címen adják ki a szobákat (például kiránduló csoportoknak). Az ÁFA tv. 18 % mértéket ad a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásra. Az SZJ-ben nem található a törvény szerinti megnevezés. A munkásszállót az 55.23.15.0 szám alá helyezik, melyből az következik, hogy nem számítható fel a kedvezményes áfa. Kérdésem: kétféle mértékű áfát kell szerepeltetnünk a számlában? Milyen bizonylattal kell alátámasztanunk az éppen kiszámlázott áfát? Válaszukat köszönöm: Szilasné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1