103 találat a(z) megszűnés cimkére

Szabadságról lemondás Kérdés

Tisztelt szakértő! gyeden lévő munkavállaló közös megegyezéssel szeretné megszüntetni a munkaviszonyát, mert pályázat miatt főfoglalkozású egyéni vállalkozóvá kell hogy váljon. A munkáltató és a munkavállaló között létrejöhet-e olyan egyezség a munkaviszony megszűnését követően, hogy a munkavállaló lemond a szabadságmegváltás összegéről? Ha ez lehetséges, akkor a munkáltatónak keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége? Másik lehetőség: lemondó nyilatkozat egyezség keretében. A dolgozó felmond. A munkavállaló és munkáltató megegyezik abban, hogy a munkaviszony megszűnik a felmondás napjával és a dolgozó szabadság megváltásra nem tart igényt. Ebben az esetben nincs mit számfejteni és nincs járulékbevallási és fizetési kötelezettség sem?

Megszűnő egyéni vállalkozó tárgyi eszközei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szünetelő (2016.10. hótól) egyéni vállalkozó rendelkezik 2015-ben vásárolt nagy értékű tárgyi eszközzel (kb. 2,7 M Ft nyilvántartási értékű). A vásárlás évében veszteséges volt, így bár az eszköz kizárólag üzemi célt szolgál, az értékcsökkenés megkezdésének évében (2015-ben) a nettó értéket nem tudta elszámolni, mint osztalékalap csökkentő tételt. Kérdéseim: 1. Ha eladná az eszközt a megszűnés előtt, akkor az eszköz eladási árával szemben tudja-e érvényesíteni a nyilvántartás szerinti értéket mint költséget a 1753 záró szja bevallásában (értékcsökkenés elszámolva 2016.09.30-ig)? 2. Ahhoz, hogy értékesítse az eszközt, újra kell-e indítani például 1 napra a vállalkozást, hogy utána szüntesse meg véglegesen? 3. Amennyiben szünetelésből szűnik meg, szünetelés alatt értékesítheti-e az eszközt, és amennyiben igen, akkor az a vállalkozásból származó jövedelem lesz, vagy magánszemélyként egyéb jövedelem? Ha magánszemélyként egyéb jövedelem vagy ingóságértékesítésből származó, akkor milyen költséget számolhat el az eladási árral szemben? 4. A megszűnés évéről benyújtandó szja-bevallásban a korábbi évek nyilvántartott vesztesége is csak az adóévi nyereség 50 százalékáig vehető figyelembe, vagy megszűnéskor nem kell alkalmazni az 50 százalékos szabályt?

NY-nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ny-nyomtatvány a könyvelők tudomása szerint kiváltja azokat a bevallásokat amit jelölünk az Ny-en. Tévedünk? Miért kell a vállalkozás esetleges megszűnésénél vagy nyugdíjazásnál mégis nullásan beküldeni akár évekre visszamenőleg a nyomtatványt? Nem lenne egyszerűbb mindjárt havonta nullásan beküldeni? Mire való akkor az NY nyomtatvány? Ugyanis a leírt eseteknél a NAV nem fogadja el a beküldött NY-nyomtatványt, hanem kéri a nullás bevallást (például a '08-as járulékbevallást). Érdembeli válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozó szüneteltetést követő megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem ön felé, hogy amennyiben egy egyéni vállalkozó már 5 éve szüneteltette a vállalkozását, és mivel az 5 év szüneteltetés leteltét követően nem kérte a működés visszaállítását, kell-e neki valamilyen bevallást, bejelentőt benyújtania a NAV és önkormányzat részére, ha a törvény szerint automatikusan megszünt az egyéni vállalkozása? Tehát a megszűnéssel kapcsolatban van-e valami jelentési kötelezettsége? Mivel szünetelt a cég, így az utolsó 5 évben nem keletkezett sem bevétele, sem költsége. Köszönettel!

Megszűnt evás tárgyi eszköze Kérdés

Tisztelt Szakértő! December 31-én megszűnt evás egyéni vállalkozó tevékenységét a megszűnést megelőzően 5 évig szüneteltette. A vállalkozó 2002 óta evás. Van még nem evás korszakából pár tárgyi eszköze (a 2000. év előtti vásárlás), melyek nettó értéke már évek óta 0 Ft. Evásként értékcsökkenést természetesen nem számolt el a bevételével szemben. Kell-e valami jövedelmet elszámolnia a megszűnés szabályai szerint az szja-bevallásában?

Végrehajtói iroda megszűnése Kérdés

Az alábbiakban kérem segítségüket. Egy végrehajtói iroda egyszemélyes tagja maga a végrehajtó. Jelen információnk szerint 2018. 01. 01-jétől csak jogi végzettséggel lehet ilyen tevékenységet folytatni, amivel a fenti végrehajtó nem rendelkezik, és nem is fog ilyen végzettségre szert tenni. Tehát a végrehajtói irodának 2017. 12. 31-ével elvileg meg kell szűnnie. Ezzel kapcsolatosan lennének a következő kérdéseink: – van-e valamilyen lehetőség további működésre mint nem végrehajtói iroda, hanem kft.? Esetleges átalakulással? Ha nem: – mi lesz a megszűnés módja? Végelszámolás? – mi lesz a megmaradó eszközökkel? – mi lesz az alkalmazottak jogviszonyával? – kell-e végkielégítést fizetni majd az alkalmazottaknak? – mikor kell a még ki nem vett eredménytartalékot/adózott eredményt leadózni? – milyen bevallásokat kell majd beadni a zárással kapcsolatban és milyen határidőkre? – van-e valamilyen egyéb sajátosság ezzel kapcsolatban? Segítségüket előre is köszönöm!

Feltöltőkártyás mobiltelefonosok, figyelem: megszűnhet az előfizetői szerződés Cikk

Július 1-jén megszűnnek azok a feltöltős SIM-kártyás mobiltelefon-szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződések, amelyekről nem nyilatkoznak az előfizetők – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendeletéből, amely szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Tovább tömörödött a cégvilág 2016-ban is Cikk

46 ezer cégtörléssel és 26 ezer cégalapítással zárta Magyarország a 2016-ot. A cégek darabszámát tekintve harmadik éve folyamatosan zsugorodik a cégvilág.

Munkaviszony megszűnése, táppénz- és csedalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés, hogy azon munkavállaló, aki 2017-ben közös megegyezéssel szünteti meg munkaviszonyát, azonban időközben teherbe esik és táppénzre megy, milyen társadalombiztosítási ellátásra jogosult a későbbiek folyamán? Kérdés, hogy a munkaviszony megszűnését követően jogosult-e táppénzre, ezen időszak alatt be kell-e jelentkeznie a Munkaügyi Hivatalnál, a későbbiekben a csed, gyed stb. milyen jövedelem alapján kerülhet megállapításra? Előre is köszönöm a válaszokat!

Eva és a készlet kapcsolata Kérdés

Az eva törvény 17. § (2) bekezdés értelmében az evára áttérő egyéni vállalkozónak, az áttérését megelőző nappal meg kell állapítania a meglévő készleteinek a leltár szerinti értékét. A szja törvény 10. számú melléklete alapján tehát, a korábban költségként elszámolt anyag- és árukészlet bekerülési értékét kell megállapítania. Ezt az összeget mindaddig adóalapot nem képező bevételként kell nyilvántartania, ameddig az evaalanyisága fennáll. Ha azonban tevékenységét megszünteti az eva hatálya alatt, vagy kilép az evából, akkor az eva alapját ez az összeg növelni fogja a megszűnés vagy kilépés évében. Ehhez kapcsolódó kérdésem lenne. Kilépéskor a korábban átvett készlet értéket kell figyelembe venni evaalapnak, vagy a kilépéskor az átvett készletből az evás értékesítések után megmaradt értékét. Az eva alapja a készlet nettó vagy bruttó értéke? Köszönettel Pete András

A kapott támogatás adózása megszűnéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság támogatással valósított meg beruházást, majd idegen ingatlanon megvalósított beruházásként aktiválta a tárgyi eszközök között. A támogatás összege a passzív időbeli elhatárolásba került, majd az értékcsökkenés és a támogatási intenzitás figyelembevételével vezetjük át az egyéb bevételbe. A tulajdonos elhatározta a társaság végelszámolással történő megszüntetését. Az ingatlant a tulajdonos a végelszámolási eljárás keretében veszi át. Milyen adófizetési kötelezettség merül ilyenkor fel? Mire kell odafigyelni? A passzív időbeli elhatárolást egyéb bevételbe átvezetjük, ezt akkor le kell adózni? Ezzel szembe el lehet számolni terven felüli értékcsökkenést? Köszönöm a segítségét.

Régi cégek szűnhetnek meg, újakat alapíthatnak az adócsomag miatt Cikk

Nyugalmas októbert hagy maga mögött a cégstruktúra, de az új adócsomag kétségkívül hamarosan újabb átrendeződést generál.

Tanulói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy milyen dokumentumokat kell kiadni egy tanulószerződéssel foglalkoztatott diáknak, amikor megszűnik a jogviszonya (vizsgák után automatikusan, közös megegyezéssel év közben). Év elején minden dolgozó megkapja a törvényben előírt igazolást az előző évi jövedelméről az szja-bevallás elkészítéséhez. A tanulószerződés keretében adott ösztöndíj nem személyi jövedelem adó köteles, ennek ellenére nekik is ki kell adni az előző évben nálunk megszerzett jövedelemről az igazolást? Válaszát előre is köszönöm!

Előnyösen változhatnak a kisvállalati adózás feltételei Cikk

A kormány által az Országgyűléshez T/12741 számon benyújtott törvényjavaslat (javaslat) kisebb módosításokat tartalmaz a kisvállalati adózás (kiva) szabályaiban is. Ez érinti az adóalanyiság bejelentését, illetve a megszűnés egyes eseteit.

Megszűnés, ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság megszűnése esetén a társaság tulajdonát korábban képező ingatlan a tulajdonosra száll át. Kérdésem, hogy milyen értékben képez ez adóalapot, a könyv szerinti vagy a piaci érték szerint? Hogyan kell a piaci értéket meghatározni? Segítségüket köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close