127 találat a(z) megszűnés cimkére

Kataalanyiság megszűnése adótartozás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalanyunk nettó adótartozása 2017. 12. 31 -én 400 000 Ft volt. Erre a tartozásra banki megbízást adott 2017. 12. 29 -én, de a banki szünnapok miatt átutalását csak 2018. 01. 02-én írta jóvá az adóhatóság a folyószámlán. 2018. 03. 02-án megérkezett az adóhatóság határozata a kataalanyiság megszűnéséről a 2017. 12. 31-ei adótartozás miatt. A kataalany adótartozása 2018. 03. 02-án 890 000 Ft (éves katabevallás 40%-os adó miatt). A Katv. 5. § (1) j) pontjára hivatkozik az adóhatóság, miszerint a 2017. 12. 31-ei adótartozása meghaladta a 100 000 Ft-ot és az adóalanyiság megszűnéséről szóló határozat véglegessé válásig az adózó az adótartozását nem fizette meg és az adótartozásának megfizetését nem is igazolta. Kérdésünk: Az 5. § (1) bekezdés j) pontjának második részét: ... azzal, hogy az adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről szól határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja' – úgy kell értelmezni, hogy a határozat meghozatalakor fennálló adótartozás megfizetését kell igazolni a véglegessé válásig, vagy az adóalanyiság megszűnését előídéző 2017. 12. 31-ei adótartozásét? Válaszukat előre is köszönjük!

Alapítvány megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványról 02. 07-én kaptam meg a végzést, hogy 2017. 11. 30-án "megszűnt", jogerőre emelkedett a végzés. Kinek, milyen bevallásokat, milyen igazolásokat kell beadnom, milyen dátummal? Köszönettel: Fidler Gáborné

Emelkedett az elindult felszámolási eljárások száma Cikk

Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface nemzetközi hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó megszüntette a vállalkozását, azonban ezt a T101E nyomtatványon nem jelentette be a NAV felé. Van lehetőség visszamenőleg bejelenteni a megszűnést és kérni a megszűnés utáni hónapokra az adófolyószámlán előírta kata törlését?

Megszűnt egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A problémám, hogy általam könyvelt egyéni vállalkozással kapcsolatban nem volt meghatalmazásom, mivel katás egyéni vállalkozóról beszélünk. A vállalkozást 2017. március 17-én törölték. Az ügyfél erről nem tudott. Most a mai nap folyamán derült ki. A vállalkozás minden hónapban úgy számlázott, mintha az egyéni vállalkozás működött volna, természetesen ráírva a számlára, az egyéni vállalkozás adószámát. A kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni? Még szerencse a szerencsétlenségben, hogy heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett a vállalkozás. A számlát befogadónak lehet-e ebből kellemetlensége? Én azt gondolom, hogy önálló tevékenységből származó jövedelemként kellene leadózni és a befizetett havi 25 e forintot pedig az szja-ra átvezetni. Előre is köszönöm a segítségüket.

Családi gazdaság megszűnése Kérdés

Egy őstermelő 2017 júniusában családi gazdaságot alapított, melyet 2017 decemberében megszüntetett (a törlő határozat még decemberben jogerőre emelkedett). Kérdésem, hogy az őstermelő megteheti-e, hogy a 2017. évi összes bevétellel és kiadással "egymaga" számol el. Vagy pedig időarányosítani kell, s a családtagok között megosztással kell élni?

Evás vállalkozás tagváltozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy van (de legalábbis volt) olyan kitétel, miszerint evás vállalkozásban, amennyiben a tagok személyében változás következik be, elveszhet az eva státusz. Kérdésem az lenne, hogy most is van-e érvényben bármilyen olyan pont, mely szerint ha valamilyen arányban változik egy evás betéti társaság tagi összetétele, úgy az evaalanyiság megszűnhet? Válaszát köszönöm!

Ezeket kell vizsgálni felmondás előtt Cikk

Mielőtt a munkáltató felmondana dolgozójának, meg kell vizsgálnia, hogy a tervezett intézkedés indoka jogi szempontból is megállja-e a helyét, valamint, hogy a jogviszony határozott vagy határozatlan időtartamú, a dolgozó nem várandós-e, védett korú-e stb. Körültekintően kell eljárnia, ellenkező esetben könnyen adhat ki jogellenes felmondást.

Kiva megszűnése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy vállalkozás 2017.02.01-től lépett be a kiva hatálya alá. 2017. februártól októberig a havi átlagos statisztikai létszám 100 fő alatt volt. 2017. 11. havi átlagos statisztikai létszám várhatóan 110 fő lesz. Hogyan kell értelmezni a kivatörvény 19. § (5) bekezdés h) pontjában az átlagos statisztikai állományi létszámot? 2017. 02.01-től 2017.11.30-ig számoljuk az átlagos statisztikai állományi létszámot vagy az adott hónap (2017.11. hó) átlagos statisztikai létszáma számít? Kérdésünk, hogy milyen időszakot nézzünk a kiva alanyiság megszűnése szempontjából a 100 fős létszámkorlátra vonatkozóan?

Munkaviszony megszűnése a cég kényszertörlése esetén Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkaügyben és bérszámfejtésben szeretném a segítségét kérni. Munkavállaló határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik egy cégnél, november 1-jétől december 31-éig tart a munkaszerződése. Bejelentéskor a 1041-es nyomtatványon a kijelentést megtettünk, hiszen tudtuk, hogy meddig fog tartani a munkaviszonya. Időközben a cégbíróság november 14-én eltiltotta a céget a további működéstől, megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlési eljárás elindítását. Ebben az esetben mi a teendő, hogyan kell elszámolni a munkavállaló járandóságát, és pontosan melyik nappal szűnik meg a munkaviszony? Köszönöm válaszát! Andrea

Csökkenőben a cégtörlések, növekedőben a felszámolási eljárások Cikk

Csupán 9409 cég szűnt meg 2017 harmadik negyedévében, 2013 óta nem volt ilyen alacsonyan a számláló – közölte az Opten Kft.

Végrehajtó megszűnése Kérdés

T. Adózóna! Végrehajtó iroda 2018. január 1-jétől akkor működhet, ha a vezető rendelkezik jogi diplomával, vagy felvették jogi egyetemre. Ha ez nincs, akkor az iroda a törvény erejénél fogva megszűnik. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt hogyan kell lebonyolítani, illetve milyen bevallásokat kell beadni.

Így járnak az alkalmazottak, ha megszűnik a munkáltató Cikk

Előző írásunkban azt elemeztük, hogyan szállnak át a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek munkajogi jogutódlás esetén az átadóról az átvevő munkáltatóra. Nézzük meg egy példa segítségével, mik az alkalmazottak lehetőségei, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg!

Megszűnik a munkáltató – mi lesz az alkalmazottakkal? Cikk

Míg a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével a munkaviszony minden további intézkedés nélkül megszűnik, addig munkajogi jogutódlás esetén a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át, tehát minden ugyanabban a mederben folyik tovább. Cikkeinkben két példa segítségével tekintjük át a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével és a munkajogi jogutódlással kapcsolatos szabályokat.

Egyéni vállalkozás megszüntetése, újrainditása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kénytelen megszüntetni vállalkozását (rokkantsági ellátás megállapítása miatt), majd pár nap múlva újra kiváltja vállalkozói igazolványát. Több milliós árukészlete, részben amortizált tárgyi eszközei vannak. Véleménye szerint "el kell játszani" a megszűnést (például készletek miatti fizetendő áfa), vagy lehet folyamatosan könyvelni, mivel az éves bevallásban úgyis összeadódik a "két" vállalkozás? Köszönöm válaszát !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs