148 találat a(z) megbízás cimkére

Alkuszi megbízás Kérdés

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Ekho-s magánszemély jogviszonya Kérdés

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda jogviszony Kérdés

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Első esetben adott egy 3 személyes kft., ahol a tagok egyenlő arányban részesednek a cégből (1–1–1 millió forint). Mindenkinek van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonya. Közülük az egyik tulajdonos látja el a cégvezetést megbízási jogviszonyban 10 000 forintért. A 10 százalék költséghányad érvényesíthető-e? Illetve ha közösen végeznek el egy munkát, akkor fel lehet őket venni munkaszerződéssel pl. heti 10 órában (a megbízási díjast is) vagy esetleg egyszerűsített foglalkoztatással, mivel nincs folyamatos munkájuk. Második esetben adott egy egy személyes kft., ahol a tulajdonosnak van főállása, módosították most márciusban a társasági szerződést és a cégvezetést a tulajdonos fia látja el szintén megbízási jogviszonyban havi 65 000 forintért (aki mellesleg katás egyéni vállalkozó), nála 10 százalékos költséghányad érvényesíthető-e. A kifizetett összeg biztosítási jogviszonyt eredményez. Harmadik esetben szintén a cégvezető a kérdés. Itt adott egy kft., amelynek a tulajdonosa egy katás bt.. A cégvezetést a bt. beltagja látja el megbízási jogviszonyban havi 10 000 forintért, amelyet áprilistól szeretnének megemelni szintén egy 65 000 forintos összegre. Itt is kérdés a 10 százalékos költséghányad érvényesítésének lehetősége. Illetve, ha a cégvezetés mellett munkát is szeretne végezni a cégben, akkor azt a megbízási díj mellett munkaviszonyban is elláthatja-e (pl. heti 10 óra). Válaszát előre is köszönve: F.László

Passzív hallgató tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. melynek tagja az ügyvezető (nincs más bejelentett munkaviszonya). A kérdésem, hogy passzív hallgatói jogviszony mentesíti-e az ügyvezetőt a járulékfizetés alól? Érdekelne az az opció, ha munkaviszonyban, illetve ha megbízásban látja el az ügyvezetést. Köszönöm a válaszukat.

Rokkantsági ellátás megszüntetés keresetkorlátjának megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő. Egy kft. ügyvezetője rokkantsági ellátásban részesül, nem tagja a kft.-nek, és az ügyvezetői tevékenység mellett heti 36 órát elérő munkaviszonnyal is rendelkezik egy másik cégnél. A kft. ügyvezetői feladatait megbízási szerződés keretében látja el, megbízási díja havi bruttó 40 000 forint, azaz nem éri el a minimálbér 30 százalékát, vagyis nem minősül biztosítottnak. A kérdésem az, hogy ezt a bruttó 40 000 forint összeget – tekintettel arra, hogy az összeg nem képezi járulékfizetés alapját – figyelembe kell-e venni a rokkantsági ellátás keresetkorlátjának megállapításánál (Mmtv. 13. § 1/d. pont). Szíves válaszát előre is köszönöm.

Önálló tevékenységből, külföldről származó jövedelem Kérdés

Magánszemély főállású munkaviszony mellett egy németországi intézmény felkérésére, megbízási szerződés keretében, egyszeri alkalommal tudományos munkát végzett. Az elvégzett munka díjazása a szerződés szerint egyszeri x euró volt, amit a megbízó a magánszemély számlájára átutalással teljesített. Mikor és milyen módon kell ezen bevétel után adózni, illetve járulékot fizetni a magánszemélynek és mindezt milyen árfolyamon? Köszönöm.

Alvállalkozói teljesítés – iparűzési adó Kérdés

T. Szakértő! Egy vállalkozás a megrendelőivel – jogászi szakvélemény szerint – atipikus, vegyes típusú szerződéseket köt, amelyek tartalmilag a Ptk. szerinti megbízási és vállalkozási szerződés elemeit is tartalmazzák (egyes feladatok esetében inkább megbízási, más feladatok esetén – például van leszállítandó, átadás-átvétel – inkább vállalkozási szerződés elemei dominálnak). A beszállítói oldalon írásos vállalkozási szerződésekkel rendelkezik és a szállítói teljesítményeket továbbadja, továbbszámlázza. Az atipikus megrendelői szerződések esetén levonhatja-e az alvállalkozói teljesítéseket? Esetleg csak ha a tartalmilag vállalkozói szerződéses részekhez kapcsolódnak? Vagy ezen atipikus szerződésekhez kapcsolódóan bármilyen alvállalkozói levonás kizárt, mivel ezek alapján nem áll a helyi adókról szóló törvénynek megfelelő "polgári törvénykönyv (Ptk.) szerinti – írásban kötött – vállalkozási szerződéses kapcsolatban". Nem tudom ezzel kapcsolatban van-e valamilyen kialakult gyakorlat, esetleg releváns állásfoglalás. Köszönöm válaszát,

A munkaviszony és a megbízás elhatárolása Cikk

Keresőtevékenység többféle foglalkoztatási formában is folytatható. A leggyakoribb foglalkoztatási típusba tartozik a munkaviszony és megbízási jogviszony. Sokszor felmerül a kérdés, hogyan határolható el egymástól e kettő, és mikor állapítható meg megbízásnál a színlelt szerződésben foglalkoztatás.

Így csökkentheti költségeit a kivás társaság Cikk

A magyar kkv-szektorban nem ritka, hogy egy vállalkozás (egyik, tipikusan többségi) tulajdonosa a tagság mellett ügyvezető is a cégben, sőt, a járulékterhek racionalizálása végett munkaviszonyban is áll a társasággal. Az ilyen vállalkozások sincsenek kizárva a kisvállalati adó választásának lehetőségéből, amennyiben a belépési és bent maradási feltételeket teljesítik. És az ilyen „céges mindenes” vállalkozók is elérhetik a nyugdíjkorhatárt.

A diákmunka feltételei. Bér, adózás, foglalkoztatási forma Cikk

A tanév befejezését követően sok diák vállal munkát, ezért érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat. Ismertetjük a bérezésre és az egyes foglalkoztatási formákra (munkaviszony, megbízás, egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezet) vonatkozó adózási előírásokat.

Munkaviszony és vállalkozói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy dolgozónk, aki gépbeállítóként 8 órás munkaviszonyban van nálunk. Lehetséges-e, hogy egyéni vállalkozóként az udvarosi munkákat végezze a cégnél? Válaszát előre is köszönöm.

Adóoptimalizáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlanhoz kapcsolódó tanácsadást végezne egy magyar kft. részére (nem ingatlanközvetítés, végzettséget nem igényel). Nagyon magas értékű ingatlanhoz kapcsolódna az egyalkalmas megbízás, ennek megfelelően a díjazás viszonylag magas lenne, kb. 60 millió forint. Kérdésünk az lenne, hogy milyen jellegű szerződést lenne érdemes kötni a kft.-nek a magánszeméllyel annak érdekében, hogy a kapott díjazás után a legkevesebb adót és járulékot kelljen fizetnie a magánszemélynek? A javasolt szerződéses forma alapján milyen jövedelemnek minősül a kapott juttatás a magánszemélynél? Ezek alapján milyen típusú és mértékű adókat, járulékokat kell fizetnie? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs