103 találat a(z) lakóingatlan cimkére

Ingatlanértékesítés áfabeli megítélése Kérdés

Segítségüket kérem mint könyvelő egy ügyfelem részére, a termékértékesítő szempontjából az alább részletezett, jövőben folytatandó tevékenység pontos áfabeli kezeléséhez, a helyes számlakiállításhoz. Ügyfelem 2017-ben vásárolt egy ingatlant, mely az ingatlan-nyilvántartásban mint kivett munkásszálló szerepel, és akként is működött korábban. Jelenleg az ingatlan építésiengedély-köteles átalakítása folyik, kb. 30 lakóingatlant alakítanak ki benne– 30, 40, 50 négyzetméteres lakásokat –, valamint a lakások alatt garázsok lesznek. A létrehozott, kialakított lakóingatlanokat a használatbavételi engedély megléte után a jövőben értékesíteni kívánja, természetesen a földhivatalnál is átvezetnék, hogy lakóingatlanokról van szó. Tevékenységi körüket ennek megfelelően bővítik, tehát szeretnék felvenni a lakóingatlan és nem lakóingatlan értékesítést is, mint tevékenységet. Kérdéseink: – Az értékesíteni kívánt ingatlanok újnak – tehát eddig használatban nem vett ingatlannak, hiszen átalakított, teljesen más funkciót szolgáló ingatlant hoztak létre - fognak-e minősülni az áfa szempontjából? – Amennyiben újnak minősülnek, ha magánszemélynek történik az értékesítés, abban az esetben 5 százalékos áfakulcs az alkalmazandó? Ez az áfa magánszemély esetében visszaigényelhető? – Természetesen amennyiben adóalanynak értékesítik, ott a használatba vételt követő 2 évben egyenes áfával és 27 százalékos mértékű adót kell áthárítani, ha jól tudom? – Az átalakításnál ügyfelemre áthárított áfa levonásba helyezhető?

Egyéb ingatlan áfája Kérdés

Az alábbi esetre tekintettel kérném szíves véleményüket. Belföldi gazdasági társaság – melynek fő tevékenységi köre saját tulajdonú ingatlan bérbeadása – már rendelkezik lakóingatlannal. A lakóingatlan-értékesítés, -bérbeadás tekintetében nem jelentkezett be az általános forgalmi adó hatálya alá, tehát mindkét tevékenység esetében áfamentesen jár el. Vásárolna most egy lakóingatlannak nem minősülő ingatlant. A lakóingatlannak nem minősülő értékesítés és bérbeadás tekintetében bejelentkezne az adásvétel előtt kizárólag a lakóingatlannak nem minősülő értékesítés és bérbeadás tekintetében az áfa hatálya alá. Így a vásárolt lakóingatlannak nem minősülő ingatlan áfáját levonásba helyezné. Megteheti-e ezt? Segítségüket előre is köszönöm: Tisztelettel: Gyerő Szilvia

Lakóingatlan értékesítése 5 százalékos áfával Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az 5 százalékos áfával értékesíthető lakóingatlan alapterületéhez (max 150 nm) hozzá kell-e számítani az alábbi területet: Kétszintes ház felső szintje nagyobb alapterülete lévén, kilóg és fed egy részt az udvarból. Ezt az udvarrészt, ha térkővel borított, bele kell-e számítani a 150 nm-es limitbe? Figyelembe lehet-e venni ebben az esetben, hogy a fedés funkciója a felső lakórész elhelyezkedése? Köszönettel Papp Éva

Lakóingatlan-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanforgalmazással foglalkozik. Kivitelezőtől vásárol lakásokat 5 százalékos áfával (tehát megfelel a következő paramétereknek: – első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy – első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év; – többlakásos lakóház esetén az egyes lakások hasznos alapterülete nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, – egylakásos lakóingatlan esetében a hasznos alapterület a 300 négyzetmétert nem haladhatja meg). A vásárolt lakásba bútorokat (beépített, illetve nem beépített), szekrényeket, TV-t stb. vásárol, így értékesíti az ingatlant magánszemélyek részére. Ha ez az értékesítés szintén megfelel a korábbiakban említett paramétereknek, eladhatja-e magánszemély részére 5 százalékos áfakulcs felszámításával a lakásokat? Kerülhet-e a számlára a bútorozott ingatlan értékesítése egy tételben, vagy meg kell azt bontani? Válaszukat előre is köszönöm.

Lakóingatlan bérbeadásának költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély idén 2017. májusban kért adószámot ingatlan bérbeadási tevékenységhez, amiből először júniusban származott bevétele. Elszámolhatja-e költségként a bérbeadáshoz 2016 decemberében vásárolt eszközök (ágy, ágynemű) értékét?

Falusi turizmus, ingatlanhoz kapcsolódó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. falusi turizmus céljából lakóingatlant vásárol. Visszaigényelhető-e az áfa: a felújításhoz kapcsolódó számlákból, a kapcsolódó engedélyezési számlákból (pl. kéményseprés), az ingatlanba beszerzett egyéb eszközök (bútor, konyhagépek stb.) számlájából, a használat során felmerülő szolgáltatási számlákból (tv-előfizetés, rezsi)?

Lakóingatlan utáni szja-fizetési kötelezettség alapja Kérdés

Lakóingatlant 2002-ben (30 millió forint értékű) elajándékoztak. 2016-ban a szerződést felbontották, és visszaállították az eredeti állapotot. 2017-ben eladták az ingatlant 60 millió forintért. Milyen összeg után, mennyi szja-t kell fizetni?

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kis segítséget kérek. Ügyfelem adómentesség helyett az általános szabályokat választotta az ingatlan értékesítésére. Nyolcéves lakóingatlant magánszemélynek értékesít. Ez esetben áfásan vagy áfamentesen értékesíthet? Nagyon köszönöm a választ előre is.

Lakóingatlan építésénél részt vevő alvállalkozó számlájának áfája Kérdés

Állásfoglalást kérünk a következőkben: az általunk könyvelt, építőipari tevékenységet folytató kft. alvállalkozóként dolgozott egy újonnan épülő egylakásos lakóingatlan munkálatainál. A lakóingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 nm-t (a kedvezményes adókulcsú lakóingatlannak megfelelően) és építési engedéllyel rendelkezik, valamint CSOK kereteiben épül a lakóingatlan. A fővállalkozó 5%-os áfakulccsal számlázza ki a magánszemélyek felé az építőipari szolgáltatást. Az általunk könyvelt cég fordított adózás szabályai szerint számlázta le a fővállalkozó felé a szerződés szerint teljesített munkákat, melyet a fővállalkozó nem fogadott be, arra hivatkozva, hogy az alvállalkozónak 27 százalékos áfakulccsal kellene leszámláznia az általa elvégzett munkákat. Kérdésünk az, hogy mi a helyes eljárás ebben az esetben.

Lakóingatlanhoz tartozó beépítendő eszközök áfája Kérdés

A következő problémánál szeretném a segítségüket kérni: egy kft. a saját tulajdonú ingatlanán társasház építését tervezi 2018 elejétől. Az értékesítés során a lakások kerülnek értékesítésre, a telek, amire a társasház épül, nem kerülne kiszámlázásra a magánszemélyek felé. Ez hogyan kerül ebben az esetben a társasház tulajdonába? Az építés során kedvezményes adókulcsú lakóingatlanok kerülnek kialakításra. Ezekben az ingatlanokban igény szerint kerülnének beépítésre beépített szekrények, konyhabútorok, konyhai gépek (hűtő, sütő, mosógép, mikrohullámú sütő), klímaberendezések, redőnyök, napellenzők, csillárok. A teraszokra jakuzzik kerülnek igény szerint. A felsorolt igényeket az adásvételi szerződésben rögzítjük. Az átadáskor egy összegben kerül minden leszámlázásra az ingatlan részeként. Kérdésünk, hogy ilyen esetben minden 5%-os adókulccsal számlázható-e tovább? Az aláírt szerződésben rögzített igényeken felüli többletmunkákat, illetve pótmunkákat milyen adókulccsal kell leszámlázni a magánszemélyek felé? Ebben az esetben szükséges-e szerződést módosítani? Amennyiben szerződést módosítanak, akkor számlázható-e 5%-os adókulccsal?

5 százalékos áfa Kérdés

Cégünk új egylakásos lakóingatlan építésére kapott megrendelést generálkivitelezőként. Kérdésem: az 5 százalékos adómértéket alkalmazhatom-e a lakóingatlanra, melynek hasznos alapterülete 299,28 m2? A garázst és a műhelyt 27 százalékos áfával számolom, melynek területe 71,33 m2, így mindösszesen a lakóingatlan 370,61 m2. Az 5 százalékos adómérték alkalmazása esetén, függetlenül attól, hogy a garázs, illetve a műhely nem számít lakóingatlannak és 27 százalékos adómértékkel számolom, nem kell beleszámolni a megengedett 300 m2-es korlátba? Válaszukat előre is köszönöm!

Tulajdonosnak értékesített új lakóingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tulajdonosa saját cégével új lakóingatlant kíván létrehozni alvállalkozók bevonásával. Ezen lakóingatlant saját részre kívánja értékesíteni. Ekkor milyen áfamértékkel kell az új lakóingatlant kiszámlázni a tulajdonosnak? Mikor lehet az 5 százalékos áfát érvényesíteni? Tisztelettel:Krisztiánné

Lakóingatlan 5 százalék áfával Kérdés

Helyesen gondolom, hogy a megbízó építési telkén fővállalkozóként épített családi ház, aminek hasznos alapterülete 300 négyzetméter alatt van, 5 százalékos áfakulccsal számlázható? A ház építésére vonatkozó szerződés szerint kulcsrakész átadásban állapodtak meg. Ez tartalmazza például a beépített konyhát, a megállapodás szerinti gépekkel, például beépített mosogatógép, néhány beépített szekrényt, üvegfalba épített tévét. Ezek az eszközök szerepelnek az építési szerződésben. Számlázhatók a lakással együtt 5 százalékos áfakulccsal? Köszönöm válaszát.

Magánszemély – építkezés áfákulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély megbíz egy építési vállalkozást, hogy a meglévő ingatlanhoz építsen hozzá (bővítse az ingatlant) megközelítően 140 négyzetméter hasznos alapterületű lakóingatlant. A hozzáépítés engedélyköteles, és ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szerepel. Az építés egy részét szakemberekkel végezteti, van olyan rész, amelyet a magánszemély saját erőből épít a házán. Az építési vállalkozásnak a magánszemély részére hány százalékos áfával kell a számlát kiállítania? Megítélésem szerint ebben az esetben 27 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni, jól gondolom? A magánszemélynek lehetősége van visszaigénylésre? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft.

Lakóingatlan áfája Kérdés

Egy cég (általános szabályoktól eltérő áfás tevékenységet választott ingatlaneladásra) lakóingatlanokat vásárol. 2 évnél régebbiek, így nem áfásak. Felújítja az ingatlanokat, majd eladja. A felújításokhoz kapcsolódó áfa levonható? Neki is áfa nélkül kell továbbszámlázni az ingatlanokat, hiszen továbbra sem új építésű ingatlanokról beszélünk?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close