15 találat a(z) lakóingatlan áfája cimkére

Napelemek felszerelése lakó- és nem lakóingatlanra Kérdés

Lakóingatlan 2021. évi áfája Kérdés

Lakóingatlan áfa utólagos levonása Kérdés

Lakóingatlan-áfa és fióktelep bejelentése Kérdés

Ötszázalékos áfakulcs alá eső lakóingatlanok Cikk

A lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes adókulcs kivezetésével kapcsolatosan a határidő közeledtével egyre több kérdés érkezik hozzánk. Cikksorozatunkban bemutatjuk az erre vonatkozó szabályokat. Első írásunkban az 5%-os adókulcs alá eső ingatlan fogalmáról, a másodikban a teljesítés időpontjáról, a harmadikban az 5%-os áfa alkalmazásának időbeli lehetőségéről olvashat.

Lakóingatlan áfája Kérdés

Az alábbi NAV-tájékoztatóban foglaltak értelmezésében kérnék segítséget: „Abban az esetben, ha a lakóingatlan értékesítése az Áfa tv. 10. § a) pontja szerint történik, tehát a lakóingatlant úgy adják birtokba, hogy a szerződés a lakóingatlan határozott időre szóló bérbeadásáról vagy részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a jogosult a tulajdonjogot legkésőbb a határozott idő lejártával, illetőleg az ellenérték maradéktalan megtérítésével megszerzi, úgy teljesítési időpontnak a lakóingatlan birtokbaadása minősül. Tehát lakóingatlan zárt végű lízingelése, részletvétele, egyéb tulajdonjog fenntartással történő értékesítése esetén az adófizetési kötelezettség a lakóingatlan birtokbaadásakor keletkezik.” Amennyiben pl. 2019. decemberében birtokbaadás történik azzal a kikötéssel, hogy a vételár meghatározott idő múlva kerül kifizetésre több részletben, a tulajdonjog megszerzése is ekkor történik, lehet-e 5%-os áfát felszámítani a teljes összegre a birtokbaadás időpontjában? A készültség ekkor nem 100%-os. Köszönettel: Gyarmati Sándorné

Lakóingatlan 5%-os áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként lakásépítésbe kezdtünk még a kedvezményes adókulcs megszüntetése előtt. A lakóingatlanhoz tartozik garázs is. Az áfakulcsok alkalmazását 90% és 10% arányban osztottuk meg a négyzetméterek arányában, mivel voltak olyan munkák, pl. földmunka, falak felállítása, amelyeket nem tudtunk tételesen elkülöníteni. A generálkivitelezőnk szerint ezt továbbra is így kell megosztanunk, de a garázsban nincs ablak, hidegburkolat, ami véleményem szerint a kedvezményes adókulcs alá tartozna, mivel a lakóingatlanhoz tartozik. Szeretném megtudni mi a helyes eljárás? Lehet-e a tételes elkülönítést alkalmazni ezután, ha eddig 90%-10%-os aránymegosztást alkalmaztunk az 5% ill a 27%-os áfakulcsra? A szerződésünk nem tér ki erre.

Lakóingatlanok: ha vége a kezdvezményes áfának Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót adott ki a 2019. december 31-ét követően értékesített egyes lakóingatlanok áfarendszerbeli kezeléséről.

Lakóingatlan építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy szolgáltató kft. vásárolt egy telket, mert lakóingatlant szeretne ráépíteni, hogyan kell eljárni az áfa szempontjából? Az ingatlant előreláthatólag bérbeadási céllal építi, de az is lehet, hogy eladja. Ha nem tudja eladni, lehet, hogy irodának használja. Kérdéseim: Levonhatja-e a telek áfáját? Az ingatlan felépítése során felmerülő költségek áfája levonható-e menet közben? Ehhez szükséges-e az építkezés megkezdése előtt bejelenteni, hogy az ingatlan-bérbeadásra az áfakötelezettséget választja, vagy elég akkor, ha felépült és van bérlő? Ugyanígy, ha mégis értékesíti, akkor azt is az építkezés előtt be kell jelenteni, hogy áfássá teszi, vagy elég, ha kiderül, hogy hogyan hasznosítja? Ha menet közben nem vonható le az áfa, akkor később élhet-e levonási jogával, ha kiderül, hogy eladja, és bejelenti hogy áfássá teszi.

5 százalékos áfa Kérdés

Cégünk új egylakásos lakóingatlan építésére kapott megrendelést generálkivitelezőként. Kérdésem: az 5 százalékos adómértéket alkalmazhatom-e a lakóingatlanra, melynek hasznos alapterülete 299,28 m2? A garázst és a műhelyt 27 százalékos áfával számolom, melynek területe 71,33 m2, így mindösszesen a lakóingatlan 370,61 m2. Az 5 százalékos adómérték alkalmazása esetén, függetlenül attól, hogy a garázs, illetve a műhely nem számít lakóingatlannak és 27 százalékos adómértékkel számolom, nem kell beleszámolni a megengedett 300 m2-es korlátba? Válaszukat előre is köszönöm!

Lakóingatlanon végzett beruházásnak levonható-e az áfája? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlan-nyilvántartásban lakóingatlanként szereplő, irodának használt ingatlant bérel egy kft. egy magánszemélytől. Ezen az ingatlanon végezne beruházást, felújítást, mégpedig kettő okból. Az első, hogy saját magának kialakítsa az irodát, a másik, hogy egy orvosi rendelőnek (kft.-nek) bérbe adja az ingatlan nagyobb részét. A bérbeadásra bejelentkeztünk az adókötelessé tételre. Az áfatörvény 124. § (1) h) és i) pontja, valamint az 124. § (2) c) pontja tiltja az áfa levonását. Viszont az áfatörvény 125. § (1) d), e) és f) pontja megengedi a levonást abban az esetben, ha értékcsökkenést számolunk el és a bérleti díjra választottuk az adókötelessé tételt. A kérdésem, hogy jól értelmezem-e, illetve a beruházás, átalakítás teljes áfatartalma levonásba helyezhető-e? Köszönettel: Gál Dezső

Ingatlanértékesítés utáni áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi áfás kérdésben kérném segítségét. Három évvel ezelőtt vásároltunk egy új lakóingatlant, az áfát a vásárláskor nem helyeztük levonásba. Most értékesíteni kívánjuk, és az értékesítésre adókötelezettséget választottunk. A vevő egy magánszemély lenne. Kérdésünk az, hogy az áfa tv 87. § b) pontja alapján ez az értékesítés annak ellenére adómentes-e, hogy az értékesítésre adókötelezettséget választottunk a 88. § alapján? Hiszen a vásárláskor nem volt levonási jogunk, mert nem adóköteles továbbértékesítés vagy bérbeadás volt a szándék az ingatlannal.

Üdülő iroda céljából Kérdés

Tisztelt Szakértő, A tulajdoni lap szerinti "kivett üdülőépület" lakóingatlannak minősül-e az áfatörvény szerint? Amennyiben egy társaság irodaként szeretné hasznosítani a megvásárolt "kivett üdülőépületet", levonható-e a beszerzés áfája? Segítségüket köszönöm!

Áfa és lakóingatlan: fogalommagyarázat adózóknak Szakértői Kommentár

Most, hogy nemrégiben hatályba léptek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) érintő új szabályok, amelyek zömükben az ingatlanokra vonatkoznak, különös aktualitást adnak arra, hogy röviden áttekintsük, mi is a lakóingatlan, az meddig számít annak. Noha az ezzel kapcsolatos előírások nem változtak, az adóhatósági gyakorlat mégis szolgál olyan meglepetésekkel, amelyek erről az oldalról is sürgetik a tisztázás szükségességét.

Lakóingatlan áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő!Egy társaság lakóingatlan építésére kapott engedélyt, így ha jól tudom, akkor az ingatlan építéséhez igénybe vett szolgáltatások fordított adózás alá fognak esni. Ezeknek a szolgáltatásoknak az áfáját levonásba helyezheti-e a társaság, ha be van jelentkezve lakóingatlan értékesítésére illetve bérbe adására áfa körbe? A társaság a későbbiekben az ingatlant üdülőként hasznosítaná. A lakóingatlan építésével egy szlovák céget bízott meg, aki előleg számlát állított ki. Én úgy tudom, hogy előlegről számlát abban az esetben lehet kiállítani, ha az összeg már átutalásra került és a másik fél számláján jóváírták azt. Jogos így az előleg számla kiállítása? A szlovák cég számlázhat áfa nélkül? Köszönöm, üdvözlettel Kitty

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1