hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ötszázalékos áfakulcs alá eső lakóingatlanok

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes adókulcs kivezetésével kapcsolatosan a határidő közeledtével egyre több kérdés érkezik hozzánk. Cikksorozatunkban bemutatjuk az erre vonatkozó szabályokat. Első írásunkban az 5%-os adókulcs alá eső ingatlan fogalmáról, a másodikban a teljesítés időpontjáról, a harmadikban az 5%-os áfa alkalmazásának időbeli lehetőségéről olvashat.

Elsőként tehát vizsgáljuk meg a lakóingatlan és az 5%-os adókulcs alá eső új lakóingatlan fogalmát, hiszen ahhoz, hogy a kedvezményes adókulcs alkalmazható legyen, három feltétel teljesülése szükséges: új ingatlanról beszéljünk (1.), ami lakóingatlannak minősül (2.), amelyre vonatkozóan fennállnak a hasznos alapterületre vonatkozó feltételek (3.)!

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>


1. Új ingatlan fogalma

Főszabály szerint az ingatlanok értékesítése az áfatörvény alapján adómentes, kivéve, ha új ingatlan értékesítéséről beszélünk. Új ingatlannak minősül az, amelynek

a) első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy

b) első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása, vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit ír a témában kiadott NAV-tájékoztató, hogyan határozható meg a lakóingatlan fogalma, és hogy melyek a hasznos alapterületre vonatkozó kritériumok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR kötelezettség

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Műanyag csomagolószer gyártó, EPR

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

EPR

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs