232 találat a(z) lakás cimkére

Kedvezőbb helyzetben vannak a lakások, albérletek bérlői Cikk

A fővárosi piacon 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú albérletre, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul 15-30 százalékkal kedvezőbb áron – közölte a Duna House csütörtökön. Az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján vidéken is hasonló a helyzet.

Diákok albérletben – szerződés, bevétel, költség Cikk

A hírek szerint az albérleti díjak csökkentek, a kínálat nagyobb, de ennek ellenére fontos, hogy aki albérletben él, az körültekintően kössön szerződést. Mik a feltételei annak, hogy a kapott bérleti díjból levonható legyen a bérelt lakás díja? Hogyan számolható el a közös költségre, a rezsire kifizetett összeg? Ismertetjük.

Lakás bérbeadása kata mellett Kérdés

Lakás-bérbeadás és a közüzemi költség kapcsolata Kérdés

Lakás- és helyiségbérleti szerződésekről döntött a kormány Cikk

Meghosszabbodnak az egyébként lejáró, állami vagy önkormányzati tulajdonú lakások helyiségek bérleti szerződései a veszélyhelyzet megszűnéséig – írja elő a kormány tegnap kihirdetett, 186/2020. számú rendelete. A jogszabály meghosszabbítja a turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari helyiségekre vonatkozó felmondási tilalom.

Csok, lakás értékesítése Kérdés

Tisztelt dr. Bartha László úr! Nagyon szépen köszönöm értékes válaszát, sokat segített nekem, főleg a saját magukat "szakértőnek" kinevező emberekkel szembeni vitámban. Egyetlen kérdést szeretnék még feltenni: egy lakást, amely 2020-ban kezdett épülni és már kulcsrakész, egy magánszemélynek kívánja a cég értékesíteni. Azt mondta a "valaki", hogy mivel az egész építkezés fordított áfás volt, ezért a lakás értékesítéséről a cégnek áfa nélküli kimenő számlát kell kiállítani a magánszemély vevőnek. Szerintem viszont 2020-ban kezdett és befejezett lakásépítés miatt 27 százalék áfát is kell számolni, amelyet a cégnek be kell fizetnie a NAV-hoz. Bocsánat, hogy megint zavarom, de csak így tudom igazolni azt, hogy igazam van, és mint könyvelő nem követek el adócsalást. Köszönöm szépen a segítségét.

Az otthoni balesetek további növekedésére számítanak a bezártság miatt a biztosítók Cikk

A bezártság miatt többszörösére nőtt az otthoni balesetek száma, országszerte naponta ezrével jeleznek négy fal között bekövetkezett káresetet a biztosítóknál. A szakma a veszélyhelyzet idején a baleseti számok további meredek emelkedésétől tart – közölte a CLB biztosítási alkusz cég.

Nő a SZÉP-kártyára adható juttatás, csökken egyes lakások áfája, haladék az adóbevallásokra Cikk

A kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben döntött a beszámolók és adóbevallások elhalasztásáról, a kártyás vásárlás lehetőségének szélesítéséről, áfakönnyítésről és a SZÉP-kártyára adható összegek emeléséről is – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Társasházi lakás építése Kérdés

Építőipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás áfaalanyisága választása során az áfanyilatkozatban az áfafizetési kötelezettséget 1) pont alapján az általános szabályok szerint állapította meg, valamint a (T) és a (P) kód alatt szereplő adókötelezettséget választotta. A vállalkozás a társasház építéséhez beépített ingatlant vásárolt, mely a 86. § (1) bekezdése alapján mentes az adó alól. A bontási munkák befejezése előtt a telek egy részét értékesítette a leendő társasházi építtetők részére, adómentesen. A társasházi lakások kivitelezésére szerződést kötött a magánszemélyekkel a 86. § (1) bekezdés j), k) pontjaira figyelemmel 5 százalékos áfatartalommal. Valamint a bontási munkák befejezését követően kötött szerződések esetében szintén építési szerződést kötött a megrendelőkkel, mely építési szerződés tartalmazta a telek árát, valamint a lakások ellenértékét. A felszámítandó áfa értékét 5 százalékban határozta meg a vállalkozó. Kérdés: Helyesen járt-e el a szerződéskötés során a vállalkozó? Értelmezésünk szerint a választott adózási mód a (T) és (P) kód alapján az adókötelezettség a vállalkozás tevékenységét szolgáló ingatlanokra érvényes. Kérjük mielőbbi válaszukat. Tisztelettel: Lieb Mátyás

Nőhet az újépítésű lakások ára Cikk

Jövőre az újépítésű lakások piacán további áremelkedés várható, részben az 5 százalékos áfakulcs kivezetése, továbbá a szűkülő kínálat és az emelkedő építőipari árak miatt – közölte az Otthon Centrum csütörtökön az MTI-vel.

5 százalék vagy 27 százalék? Kérdés

Társaságunk jelenleg egy 16 lakásos társasház kivitelezését végzi, Az építési engedélyt 2019. augusztusában kapta meg a társaság. Az építési munkálatok befejezésére 2019–2020 fordulóján kerül sor. A lakások vevői albetétesített ingatlanokat kívánnak vásárolni. A lakások műszaki átadása (szerkezetkész állapotban) és birtokba adása a Vevők részére még 2019-ben megtörténne, a használatbavételi engedélyt is be fogja tudni adni a társaság. A vevők közül többen lakásvásárlási hitelt és CSOK-ot is igénybe kívánnak venni, melyet csak a használatbavételi engedély kiadása után utal ki a pénzintézet. Erre tekintettel a számlákat a társaság 120 napos fizetési határidővel állítja ki 2019 decemberének végén. Ha a társaság szerkezetkész állapotig megvalósítja a lakásokat, és azokat 2019 decemberében a vevők birtokába adja műszaki átadás során, továbbá 2019-ben beadja a használatbavételi engedély kiadása iránti kérelmet,( jogerőre valószínűleg csak 2020.-ban emelkedik majd ) akkor mekkora összegű az áfa, 5 vagy 27 százalék terheli?

Ezektől függ, hogy kell-e építményadót fizetni Cikk

Lakhatásra használt ingatlanra kell-e építményadót fizetni? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Építményadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlan nyilvántartásban irodának feltüntetett, de lakás céljára használt lakás mentes-e az építményadó alól? Egy kft. tulajdonában álló ingatlan az ingatlanadó hatálya alatt állt. A társaság az ingatlant megosztotta, amelyből lett egy iroda és egy raktár, amely az ingatlannyilvántartásban /1 és /2 nyilvántartási számon bejegyzésre került. A megosztást követően az irodát a kft. értékesítette egy magánszemély részére. A magánszemély az irodát lakhatási célra használja. A kft. a tulajdonában maradt, az ingatlannyilvántartás szerint raktár építményadó-kötelezettségét a vállalkozás módosította, amelyet az önkormányzat elfogadott, és csökkentette az építményadó-fizetési kötelezettségét. Az önkormányzat ezt követően megkereste a magánszemélyt, hogy fizessen ő is építményadót a megvásárolt irodára. A magánszemély kérte az önkormányzatot, hogy tekintsen el az ingatlanadó kivetése alól, mivel a Htv. 1. §-ának a) és b) pontja alapján – a Htv. 13. paragrafusában felsoroltakon túl – mentes az adó alól a vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában álló üdülő, garázs, amennyiben azt üdülőnek, garázsnak használják, valamint a lakás céljára használt lakás, lakrész. A helyi önkormányzat nem tekintett el az adó kivetése alól, mert álláspontja szerint a Htv. 52. paragrafusának 45. pontja értelmében adóköteles az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés alapján irodának minősülő épület, épületrész, valamint a Htv. 11. paragrafusának (3) bekezdése alapján az adókötelezettség valamennyi helyiségére kiterjed, annak hasznosításától függetlenül. Helyes-e az önkormányzat álláspontja?

Szja lakás bérbeadásánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, lakásingatlan bérbeadása esetén, ha 1/2-1/2 arányban két magánszemély tulajdonos van, van arra lehetőség, hogy közösen adják bérbe az ingatlant, vagy csak az egyik tulajdonos lehet bérbeadó? Az elszámolható értékcsökkenés miatt tettem fel a kérdést, hogy a teljes vételárra jutó értékcsökkenés milyen módon számolható el? Köszönöm a választ.

Új ingatlanok sorozatjellegű értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. évben egy külföldi állampolgár (aki tartózkodási engedéllyel rendelkezik Magyarországon) megvásárolt ingatlant, melyen 6 lakásos társasház építése volt folyamatban. A készültségi fok nem érte el az 5 százalékot. Most 2019-ben az építkezés befejeződött, a tulajdonos még az idén értékesíteni kívánja az ingatlanokat. Kérdésem: adóazonosítójellel rendelkező magánszemélynek az értékesítés miatt kell-e adószámot kiváltania? Az értékesítés áfa tekintetében hogyan szabályos? Sorozatjellegű már az elsőnél? Minimális számlával rendelkezik. azok áfája levonható? Szja: az ingatlanértékesítésre vonatkozó szabályok alkalmazhatók? Kiadásairól számlával nem rendelkezik. 75 százalékos módszer? vagy értékbecslés a bekerülési értékről? Ha az önálló tevékenységként adózik, akkor mi számolható el költségként, a jövedelemnek milyen adó, szocho vagy egyéb vonzatai vannak? Köszönöm: Hegedűsné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close