297 találat a(z) lakás cimkére

Átlépte a 1,5 millió forintot a fővárosi újépítésű lakások átlagos négyzetméterára Cikk

Elérte az 1 millió 554 ezer forintot a tavalyi negyedik negyedévben Budapesten az újépítésű lakások átlagos négyzetméterára, a növekedés üteme ugyanakkor lassult – közölte az Otthon Centrum.

Lakásértékesítés áfája Kérdés

Lakásbérbeadás házastársak által – számviteli bizonylat kiállítása Kérdés

A családok négyötöde próbál takarékosan bánni az energiával Cikk

A magyar családok 60 százalékának nőttek a lakásfenntartási költségei a rezsicsökkentés szabályainak módosítása óta. Egy átlagos háztartásnak 12 ezer forinttal kell többet fizetnie az energiáért, az áremelésben érintettek havi 22 ezer forintos többletkiadásról számoltak be. A megkérdezett családok csaknem négyötöde próbál takarékoskodni a rezsin – derül ki GKI és a Masterplast közös, decemberi kutatásának eredményeiből.

SZÉP-kártya, 30 év alatti anyák kedvezménye, csok – 30 új kormányrendeletet és további jogszabályokat hirdettek ki Cikk

A Magyar Közlöny 218. számában harminc új kormányrendelet, egy belügyminiszteri rendelet, továbbá kilenc kormányhatározat jelent meg.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés Cikk

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából, írja a hvg.hu.

Fordulat a lakáspiacon Cikk

A hazai lakáspiacot összességében a keresleti és kínálati oldal szűkülése jellemzi. 2022 szeptemberében már jelentősen, 34 százalékkal csökkent éves összevetésben a lakáspiaci tranzakciók száma, és a kibocsátott lakáshitelek volumene is több mint harmadával mérséklődött, olvasható az MNB honlapján. A lakásárak éves emelkedése a második negyedéves rendkívüli, 24,8 százalékos dinamika után a harmadik negyedévben már jelentősen lassulhatott. Az átadott új lakások száma idén átmenetileg emelkedhet, előretekintve ugyanakkor a kereslet csökkenése miatt az újlakáskínálat mérséklődésére lehet számítani. A budapesti újlakás piacon a még szabad kínálat és az induló projektek lakásszáma is alacsony szinten alakul.

Adófizetés Kérdés

KSH: fokozódó lakásépítési kedv a fővárosban Cikk

2022 első három negyedévében 13 617 új lakás épült, 7,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 25 984 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Többletkockázat a lakóingatlanok iparűzési adójában Cikk

A nagyobb volumenű lakóingatlan beruházások jellemzője, hogy – jelentős részben a banki finanszírozási elvárásoknak megfelelően – a beruházók projektcégekben fejlesztik az eladásra kínált ingatlanokat. Ennek folyományaként egy projekttársaság jellemzően egy beruházást hajt végre, melynek során a ráfordításai, köztük a lakásépítéshez kapcsolódó alvállalkozói teljesítések értéke, jellemzően a beruházás kezdeti éveiben, míg a bevételei jellemzően a beruházás befejezésének évében keletkeznek.

NAV, telephely – bérbeadott ingatlan Kérdés

Átlagosan legalább 30 millió forint szükséges egy ingatlan megvásárlásához Cikk

Míg két-három évvel ezelőtt nagy átlagban húsz millió forint elegendő volt egy ingatan megvásárlásához, addig ma már legalább harminc millió forint kell egy átlagos lakás vagy telek megvételéhez a Duna House elemzése szerint.

Csok: az alapkamat ötszöröse helyett 5 százalék a késedelmi kamat maximuma Cikk

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A kormány legújabb döntése segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják – írja a Bankmonitor.

8 rendelet és 8 határozat jelent meg az éjjel Cikk

Szeptember 29-én, a 2022. évi 158. számú Magyar Közlönyben 8 rendeletet és 8 határozatot hirdettek ki.

Gázrezsi: hogyan csökkenhető a többgenerációs családi házak gázszolgáltatási díja? Cikk

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló kormányrendelet 2022. szeptember 10-étől tartalmazza a családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezményt. Hallomásból értesülve, sokan remélik, hogy ezzel elviselhetővé válik a rémisztően növekvő gázdíj, ám tanácstalanok hogyan érvényesíthetik a kedvezményt. Mit kell tudni erről?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Energiaellátók jövedelemadója

Bagdi Lajos

Adótanácsadás Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs