71 találat a(z) kutatás cimkére

A magyar szülők harmada nem eszik eleget, hogy a gyerekének jusson étel Cikk

Bár tavalyhoz képest javult a honfitársaink anyagi helyzete, 2,5–3 millió magyar szegénynek tekinthető. A lakosság jelentős részének még egy 100 ezer forintos váratlan kiadás is felborítaná az életét, és egyre inkább figyelnünk kell a bolti árakra – olvasható az Egyensúly Intézet szegénységkutatásában, írja a 24.hu.

Szabadalommal zárulhat a magyar koronavírus-kutatás Cikk

Befejeződött az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), valamint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciumának együttműködése, a Koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában című projektben. A kutatás eredményeként fontos szabadalmakat indítottak el – közölte az MTI.

Gyermekvállalás után visszatérés a munkába: szorongás, nehézségek, problémák Cikk

Magyarországon a tipikus munkába visszatérő anya képe nem túl pozitív: fáradt, szétesett, csak a gyerekre fókuszáló, önmagát mindenben háttérbe szorító nő képét rajzolták meg egy közelmúltban végzett kutatásban a részt vevők. Ez a nő folyamatosan izgul, fél, hogy hogy van éppen a gyermeke. Közben vágyik arra, hogy befogadja, elismerje őt a munkahelyi közeg. „Ez a kép sajnos alátámasztja a korábbi kutatások eredményeit, melyek szintén hasonló eredményre jutottak. Sokan az anyákat nem tekintik teljes értékű munkavállalónak, és ők maguk is hasonlóan gondolkodnak, mivel napjuk nagy részét a gyermekgondozási feladatok teszik ki. Ez pedig folyamatos szorongást okoz az édesanyákban” – hangsúlyozza Chapman-Varga Anna, a Jobtain „Anya dolgozik!” projektcsoportjának vezetője.

K&H: a fenntarthatóság a vállalkozások számára is nyereséges – a hazai cégek egyelőre még teherként élik meg Cikk

Azok a vállalatok, amelyek működésükbe beépítik a fenntarthatóságot, jelentős előnyöket élveznek azokkal a versenytársaikkal szemben, amelyek erre a területre nem fordítanak kellő figyelmet – derül ki egy nemrégiben közzétett, vállalati felsővezetők körében készített globális kutatásból, írja sajtóközleményében a K&H Csoport.

Takarékoskodás váratlan egészségügyi kiadásokra Cikk

Kiemelten fontos a váratlan egészségügyi kiadásokra történő takarékoskodás a hazai munkavállalók körében, ám a valóságban csupán mintegy felük tesz félre erre a célra – derül ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) megbízásából elvégzett országos reprezentatív kutatásból.

Női felsővezetők viszonyulása a polikrízishez Cikk

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti egyenlőséget és saját karrierjüket illetően is. A jelenlegi polikrízishez a többség alkalmazkodott, és igyekszik felfedezni az abban rejlő lehetőségeket – állapítja meg a KPMG Global Female Leaders Outlook kutatAlkalmazkodókészség, előrelátás, rugalmasság – ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve alakítják saját és cégük jövőjét

Nem készültek még fel a vállalatok az ESG-kötelezettségek teljesítésére Cikk

A BDO Magyarország ESG üzletága által, 9 közép-kelet-európai BDO iroda részvételével, a régió vállalatainak fenntarthatósághoz való hozzáállásáról, a területen tett kezdeményezéseiről és az ESG-vel kapcsolatban azonosítható akadályokról készített kutatása szerint a vállalatok 20 százaléka már készített ESG-jelentést, és további 40 százalék tervezi a közeljövőben a riport elkészítését, a megkérdezettek 40 százaléka azonban nem tervez ESG-jelentést készíteni.

NMHH-kutatás: jelentősen változott a nyomtatott lapok olvasóközönsége Cikk

A nyomtatott lapok jelentősége a tájékozódás piacán évről évre csökken – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása, amelynek részleteit pénteken közölték az MTI-vel.

NMHH-kutatás: így alakultak át a tévénézési szokások az elmúlt huszonöt évben Cikk

A hazai televíziós piac karakteresen átalakult az új évezredben a technológiai fejlődés, a médiafogyasztási szokások változása és a digitális platformok megjelenése miatt. 1997 óta egyre több időt töltünk képernyők előtt – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából, amelynek eredményéről pénteken tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatósága.

Nők vs. férfiak a műszaki-technológiai szektorban Cikk

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat – legalábbis ezt gondolja egy reprezentatív kutatásban a megkérdezettek többsége. A válaszadók jelentős része szerint ugyanakkor a szakmában a nők is befuthatnak olyan karriert és kereshetnek is annyit, mint a férfiak.

A nyugdíjkorhatárnál hamarabb szeretnének nyugdíjasok lenni a harmincasok, negyvenesek, ötvenesek Cikk

Ha lehetne, átlagosan már 57 évesen nyugdíjba vonulnának a harmincas, negyvenes és ötvenes korosztály tagjai – erre jutott a K&H biztos jövő felmérése. Ha tehetnék, 19 százalékuk legfeljebb 50 éves koráig dolgozna. Ugyanakkor mindössze 10 százalék azok aránya, akik úgy gondolják, hogy a törvényileg meghatározott nyugdíjkorhatár elérése előtt valóban nyugdíjba tudnak majd vonulni.

Nőként jobban oda kell figyelni az anyagi biztonságra? Cikk

A pénzügyek és a befektetések világa általában bonyolultnak és akár ijesztőnek is tűnhet sok ember számára, különösen itt és most, amikor nap mint nap kiszámíthatatlan változások zúdulnak a nyakunkba. Kutatások szerint ez az érzés a nők körében jóval erősebb, mint a férfiak világában. De miért tartanak a pénzügyektől jobban a nők, mint a férfiak? Hiszen a mindennapos pénzügyek intézése, a családi „gazdálkodás” kézben tartása és nyomon követése az esetek többségében a nők feladata még azokban a háztartásokban is, ahol a férfi a fő kereső – írja a Bankmonitor.hu.

Több vállalatnál volt fizetésemelés, mint amennyinél az év elején tervezték Cikk

Több cégnél volt fizetésemelés, mint amennyinél az év elején tervezték: az idén januárban tízből hat vállalat kalkulált bérfejlesztéssel az idei évre, átlagosan 12,2 százalékkal, ugyanakkor az első fél év során 76 százaléknál már megtörtént a bérfejlesztés, és ez a szám még emelkedhet, mert a munkaadók több mint fele jelezte, hogy év végéig lehet emelés – közölte profession.hu az MTI-vel csütörtökön.

Kijózanító a pillanatkép a lakossági megtakarításokról Cikk

Kevesebb, mint 300 ezer háztartásra koncentrálódik Magyarországon a 3–5 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők száma, ám ebbe a csoportba egyre nehezebb bekerülni. A társadalom 97 százaléka számára a „magyar álom” elérhetetlenné válását jelentheti a hosszasan fennmaradó infláció, a megtakarítás hiánya és az elmaradó gazdasági növekedés. Több százezer háztartás szembesül azzal, hogy immár képtelen megtakarításra elkülöníteni a jövedelméből, és ezzel áttörni a vagyoni felső-középosztály üvegplafonját – derül ki a Blochamps Capital Magyarországon első alkalommal elkészített prémium és affluens ügyfélszegmens kutatásából.

Új alapokra kell helyezni a munkáról és a munkavállalókról alkotott elképzeléseinket Cikk

A valódi paradigmaváltás csak most kezdődik. A múlt évszázadot a munka mechanisztikus szemlélete jellemezte: az, hogy a munka állandó és megismételhető feladatok összessége, jól körül határolható munkakörökbe szervezve. A transzformációs törekvések pedig tipikusan arra összpontosítottak, hogy miként lehet ugyanolyan eredményeket gyorsabb, hatékonyabb módszerekkel elérni – derül ki a Deloitte sajtóközleményéből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink