365 találat a(z) kkv cimkére

Kész Matolcsy versenyképességi programja: 330 pont az MNB-től Cikk

Összesen 330 pontból álló versenyképességi programot hirdetett meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Támogatás kkv-knak új eszközök beszerzéséhez Cikk

Február 20-ától pályázhatnak a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a 4,5 milliárd forint keretösszegű eszközbeszerzési támogatásra – közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Kisvállalati lízingrefinanszírozási programot indít az MFB Cikk

A Növekedési hitelprogram – fix (nhp fix) forrásait közvetítő 25 milliárd forintos keretösszegű új lízingrefinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A finanszírozást a magyarországi mikro-, illetve kis- és közepes vállalkozások igényelhetik, maximum 2,5 százalékos kamattal.

Megjelent a Pest megyei kkv-k eszközberuházásait támogató pályázat Cikk

Megjelent 4,5 milliárd forint keretösszeggel a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) eszközberuházásait támogató pályázati felhívás második üteme – közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára pénteken az MTI-vel.

9,6 milliárd forintos garancia kkv-k innovatív beruházásaihoz Cikk

A K&H Bank 9,6 milliárd forint (mintegy 30 millió euró) értékű InnovFin portfóliógarancia-megállapodást kötött az Európai Beruházási Alappal (EIF), hogy elősegítse a kis- és középvállalatok (kkv) hitelhez jutását nagy összegű innovatív beruházásaikhoz – közölte a hitelintézet.

Visszlízing és a kkv adóalap-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018 októberében 40 millió forintos megmunkálóközpontot vásárolt. Nem helyezte üzembe. 2018 novemberében a számlavezető pénzintézetével a finanszírozáshoz visszlízingszerződést kötött, melynek következtében értékesítette a bankja felé a termelőgépet, amit ugyanazon napon vissza is vásárolt. Ezután üzembehelyezte és aktiválta a gépet 2018 november végén. Érvényesíthető-e a 2018. évre a Tao. 7. paragrafus.(1) bekezdés zs) pontja szerinti kkv-s kedvezmény? Köszönettel: Kormosné

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság a kkv törvény 3. § (4) bekezdése szerint nem minősül kkv-nak. Az innovációs törvény 15. § (2) bekezdése azonban a mentességek felsorolásakor csak a 3. § (2)-(3) bekezdése szerinti mikro- és kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságot sorolja fel. Ennek alapján szerintünk nem kell innovációs járulékot bevallanunk és megfizetnünk. Jól értelmezzük a jogszabályt?

Szaporodnak a kkv-k, mégis egyre kisebb a súlyuk Cikk

Számarányuknál lényegesen kisebb a kis- és középvállalkozások gazdasági súlya: miközben a vállalkozási szférában foglalkoztatottak csaknem kétharmadának (65,2 százalék) biztosítottak munkalehetőséget, a hozzáadott érték 44, a nettó árbevétel 42, a nemzetgazdasági beruházások 31 százalékával járultak hozzá a működő vállalkozások összteljesítményéhez 2017-ben – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szektor jellemzőiről a tavalyi előzetes adatok alapján összeállított legfrissebb elemzésében.

Nőtt a lakossági és a vállalati hitelfelvétel Cikk

2018 harmadik negyedévében a teljes vállalati és a kkv-szegmens hitelállománya is 14 százalékkal emelkedett. A vállalati hitelkibocsátásban továbbra is alacsony a hosszú lejáratú, fix kamatozású hitelek aránya, ezért az MNB 2019 elejétől elindítja a Növekedési Hitelprogram új konstrukcióját, az NHP fixet. A bankok tovább enyhítettek az ár jellegű hitelfeltételeken, amit a hitelkereslet élénkülése kísér. A háztartási hitelállomány éves növekedése 5 százalékot ért el, valamint tovább bővült a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök új kihelyezése. A fix kamatozású lakáshitelek negyedéves aránya 87 százalékra emelkedett, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek térnyerése mellett. A fix kamatozású lakáshitelek kamatfelára a forrásköltségek emelkedése mellett jelentősen csökkent, közölte az MNB.

Magyar startupokat és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ Washingtonban Cikk

Magyar startup cégeket és innovatív kisvállalkozásokat segítő központ nyílik Washingtonban a magyar nagykövetségen.

Szakképzési hozzájárulás oktatói kiegészítő tétel, újabb kérdés Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi linken kapott – szakképzési hj oktatói kiegészítő csökkentő tétel – válasszal kapcsolatosan további kérdésem merült fel. https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_29_szakkepzesi_hj_oktatoi_kiegcsokk_fth#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Amint azt a kérdésben írtam, a Szeged MJ Város önkormányzat 2018. 09. 12-étől nem tagja a kft.-nek, de a korábbi években 50 százalékon felüli részesedése volt. Ha a tulajdonosi szerkezet változásától kezdve beállna a kkv minősítés, és amint a válaszában írja a 2016-2017 évek vonatkozásában kell a kétéves szabályt alkalmazni, akkor az önkormányzat létszámával és a pénzügyi adatokkal kellene számolni? Ez az e-beszámolón nincs közzétéve. Vélhetően az összes foglalkoztatott 250 főnél nagyobb és a mérlegfőösszeg is meghaladja a kkv kategória felső összeghatárát, még a partner és kapcsolódó vállalkozásai nélkül is. Válaszukban kitérnek arra, ha eddig is kkv-nek minősült volna a kft..... stb., csak akkor teljesülhetett volna, ha 5000 lakosnál kisebb a település, de akkor már nem is blokkolta volna a kkv kategóriát. Egyébként, ha két egymást követő évben kell elérni vagy meghaladni a határértékeket, akkor 2018. 09.12-től még 2016-2017 évek vonatkozásában kell alkalmazni a kétéves szabályt, s majd csak 2020. januárjában lesz két egymást követő év, a 2018-2019 évek, amikor már az önkormányzat adatait nem kell figyelembe venni? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Horváth Ferencné

Ez lehet az ára a drasztikus minimálbér-emelésnek Cikk

A cégek harmada módosítani volt kénytelen üzleti stratégiáját és minden negyedik cég idén már elhalasztotta a beruházását a minimálbér és garantált bérminimum emelése miatt – állapítja meg a Privatbankar.hu-n a bértárgyalások kapcsán közölt véleménycikkében Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

Fejlesztési tartalékból megvalósított beruházáshoz adókedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018-ban nagy értékű beruházást hajt végre a tulajdonában lévő ingatlanon (napelemek telepítése). Ehhez a beruházáshoz felhasználjuk a korábbi években képzett fejlesztési tartalék nagy részét. Ebben az esetben van lehetőségünk ezen beruházáshoz kapcsolódóan adókedvezményt is érvényesíteni a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján? Vállalkozásunk kkv-nak minősül. Válaszukat előre is Köszönöm

Még több kamatmentes hitel kis- és középvállalkozásoknak Cikk

Október utolsó napjával változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. A nagy érdeklődés miatt jelentősen nőtt a kkv-k által igényelhető hitelek keretösszege, miközben egyéb, kevesebbeket megmozgató pályázatnál csökkent az elérhető támogatási összeg – hívja fel a figyelmet a Via Credit pályázati tanácsadó.

Szakképzési hozzájárulás oktatói kiegészítő csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelünk egy kft. „oktatói kiegészítő csökkentő tétel”-lel kívánja csökkenteni a szakképzési hozzájárulás kötelezettségét (havonként 72 főre 8400 Ft/fő/hó). Ezen a jogcímen kis- és középvállalkozásnak minősülő társaságok csökkenthetik kötelezettségüket. A kft-ben három más, kisebb részesedéssel rendelkező tulajdonoson kívül a szegedi önkormányzat rendelkezett 50 százalékon felüli tulajdonrésszel. Emiatt nem minősülhetett kkv-nak. 2018.09.12-én az önkormányzat és a másik két tulajdonos eladta a részesedését a kft. negyedik tulajdonosának, így az most már 100 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik abban a kft.-ben. 1. Mikortól esik ki ügyfelünk a nagyvállalati kategóriából, tehát mikortól minősül kkv-nak? 2. Csak akkor esik ki a nagyvállalati kategóriából, ha két egymást követő évben fennáll a kkv feltétel? Egy szaklapból idézve "A két éves szabály vizsgálata csak a gazdasági határértékeire vonatkozik. A mutatóktól függetlenül attól a naptól nem minősül kkv-nak, amely naptól az önkormányzatnak részedése van”. Ez jogszerű lenne fordítva is, hogy attól a naptól kezdve kkv-nak minősülne, mikortól az önkormányzat részesedésére vonatkozó kizáró feltétel megszűnik? Tehát 2018.09.12-étől. Ez esetben a létszám és gazdasági határértékeket melyik két évre vonatkozóan kell számolni? 2016-2017 évekre, amikor még az önkormányzatnak 50 százalékon felüli részesedése volt a cégben? Várom szíves tájékoztatásukat, s együttműködésüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Horváth Ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs