66 találat a(z) kisvállalkozás cimkére

Innovációs járulék 2015 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV 1529 kitöltési útmutató szerint a "mikro-, kis-, illetve középvállalkozás meghatározására szolgáló kódkockát a borítólapon a Kk. tv. rendelkezései alapján kérjük kitölteni. A besorolás, illetve annak esetleges megváltozása részletes ismertetése letölthető a NAV internetes honlapjáról (http://www.nav.gov.hu /Adó /Társasági adó /Vállalkozások besorolásának változása a kétéves szabály figyelembevételével)". A 2014. évi LXXVI. törvény a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény 15. §-a szerint a besorolás és a járulékfizetési kötelezettség szempontjából az üzleti év első napján fennálló állapot az irányadó. Jól értelmezem-e, hogy csak a tárgyév első napján fennálló besorolás az irányadó, akkor is, ha kategóriát vált? Köszönöm: Mikro

Transzferár-nyilvántartási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Visszamenőleg ellenőrzöm a céget, amelyet könyvelek, hogy a transzferár-nyilvántartási kötelezettségnek hogyan felel meg. 2009-2011-ig kisvállalkozásnak minősült, így mentesült a nyilvántartási kötelezettség alól. 2012-től középvállalkozás lett, tehát itt már vizsgálnom kell a tranzakciókat, hogy meghaladta-e az 50 millió forintot. Az a gondom, hogy 2012-ben még a szerződéskötéstől kéne az adóév végéig vizsgálni a tranzakciókat, de, ha a cég csak 2012-től lett kötelezett a nyilvántartásra, akkor is a szerződéskötésig kell visszamennem, azaz 2007-re? Vagy ilyenkor elég a 2012-es évet nézni, hiszen onnan kötelezett? 2013-tól már adóévente kell vizsgálnom a tranzakciókat, azzal már könnyebb dolgom van. Ott nem haladja meg az 50 millió forintot, tehát 2013-tól nem kötelezett nyilvántartást vezetni. Jól gondolom-e? Köszönöm segitségét. Vné

Mikro- és kisvállalkozások figyelem! Csökkenthetik közterheiket! Cikk

A mikro- és kisvállalkozásoknak 2015-től nem kell innovációs járulékot fizetniük, de az előlegkötelezettség nullára mérséklését külön kell kérelmezniük – közölte a NAV.

Lényeges változás a kkv-knál! Új törvényben az innovációs járulék Cikk

Január 1-jétől új törvény szabályozza az innovációs járulékkötelezettséget. A közteher továbbra is csak a számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságokra terjed ki.

Kkv-besorolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nem kisvállalkozásnak minősülő "A" vállalkozás tulajdonosa "B" vállalkozásnak 85 százalék arányban, a többi tulajdonos magányszemély. "A" vállalkozás 14 százalékos arányban tulajdonos "C" vállalkozásban, a többi tulajdonrészt magánszemélyek birtokolják. "B" vállalkozás tulajdonos "D" vállalkozásban 24 százalék arányban, "C" vállalkozás tulajdoni részesedése "D" vállalkozásban 26 százalék. "D" vállalkozás 50 százalékos tulajdonrésze kisvállalkozók tulajdonában van. Kérdésem, hogy "D" vállalkozás a kkv-törvény alapján kisvállalkozásnak minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Ahol megúszhatják az adót a kisvállalkozások Cikk

Adómentességgel segít a legalacsonyabb havi forgalmat bonyolító kisvállalkozásokon a kínai vezetés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink