770 találat a(z) kft. cimkére

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

Van egy kft., amelynek készoénzben kellene a társasági szerződés alapján befizetni a 2,5 millió forint jegyzett-tőke-kiegészítést, de ennyi pénzt nem tud befizetni, mivel csak az 500 ezer forint van befizetve, ezért szeretne átalakulni bt.-vé. Úgy tudom, ilyenkor könyvvizsgáló kell, de mi lesz a nyereséggel, hogy veheti ki a kft.-ből, mivel az már van, csat a társasági szerződésen nem lehet változtatni, hogy az eredménytartalék terhére lehessen befizetni a jegyzett tőke 2,5 millió forintját. Mi a teendő ebben az esetben, hogy lehet a kft.-t átalakítani bt.-vé? Köszönöm válaszát.

Pótbefizetés átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 9 millió Ft kölcsönnel tartozik egy magánszemélynek, akinek nincs semmi köze a kft.-hez (nem tag, nem munkavállaló). A kft. 2017-ben 4 millió Ft veszteséggel zárt, így bekövetkezett a hirtelen tőkevesztés, mivel a saját tőke - 1 millió forint lett (a jegyzett tőke 3 millió forint). A kft. tagjának 4 millió forint összegű pótbefizetését a kölcsönt nyújtó magánszemély átvállalja úgy, hogy a 4 millió forint pótbefizetés összegével a 9 millió forint kölcsön követelése kerül csökkentésre. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. A pótbefizetés összegét átvállalhatja-e a kft. tagja helyett a kölcsönt nyújtó magánszemély? 2. A könyvelési tételek így az alábbiak-e? T 451 rövidlejáratú kötelezettség - K 414 lekötött tartalék pótbefizetés 3. A 4 millió forint pótbefizetés összege így nem a kft. tagjával szemben lesz nyilvántartva, hanem az átvállaló magánszeméllyel szemben és neki is kell majd ezt visszafizetni, ha nyereséges lesz a kft., vagy a taggal szemben kell kimutatni és majd a tag fogja neki visszafizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Elengedett követelés adózása Kérdés

Ha a kft.-tagnak adott kölcsönt elengedte a kft., akkor a tagnak ez adóköteles jövedelem és fizet utána szja-t, és ehot nem kell fizetni utána?

Kft. ügyvezető megbízási díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft.-ben a tulajdonos az ügyvezető. Kötelező munkaviszonyban vagy megbízási viszonyban bejelenteni? Ha igen akkor a szerződést milyen módon lehet megírni? Megbízó és a megbízott ugyanaz lenne. Illetve ezt lehet ingyen végezni?

Kölcsön sorsa a kölcsönadó elhalálozása után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. könyveiben nagy értékű kölcsönt tartanak nyilván az alapító tag édesanyjától, aki időközben elhalálozott. A kölcsön összege nem szerepelt a hagyatéki leltárban, a hagyatéki végzés nem rendelkezett róla. Kérdésem: milyen módon, milyen dokumentumok alapján, milyen adóterhekkel lehet a könyvekből kivezetni a jelenleg még nyilvántartott kölcsöntartozást? Az örökösök akár igényt tarthatnak-e a pénzösszegre, ha már lezárult a hagyatéki eljárás? Köszönöm válaszukat.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Alapítanék egy kft.-t, ingatlan bérbeadására és ingatlan közvetítésére. Vennék egy használt lakást bérbeadásra. Kérdésem, hogy a lakás 27 százalékos áfatartalma miként igényelhető vissza? Köszönöm

Bt. kültag és kft. tagi jogviszony összefüggése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek megszűnt a heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. Van egy betéti társaság, ahol kültag, napi 2 órás munkaviszonyba van bejelentve. Azonkívül van egy kft., ahol szintén tag és önálló képviselő is. Itt két tag van, a másik tagnak egy másik kft.-ben van jogviszonya. A kft.-ben eddig mint máshol főállással rendelkező tag volt bejelentve. Mivel megszűnt a munkaviszonya, a kérdésem, hogy hogyan kell a kft.-be a változást bejelenteni? Ott most főállású tag lesz? A járulékokat meg kell fizetnie? A kft. jelenleg nem működik, ezért ha meg kell fizetni a járulékot, akkor a bt.-ben fizetné meg, de a kérdés, hogy ilyen esetben, amikor nem működik egy kft. meg kell-e fizetni? Vagy maradhat a bt.-ben a 2 órás munkaviszonya, mert a bt. sem működik annyit, hogy 8 órát kellene dolgozni benne. Várom válaszukat.

Magánszemély kölcsönt ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. (legyen A Kft.), amelynek fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding), létrehoz egy másik egyszemélyes kft.-t (B Kft.), amelynek fő tevékenysége saját tulajdonú ingatlan értékesítése. A B Kft.-ben most mint magánszemély szeretne kölcsönt nyújtani (200 000 ezer forintot), ő nem tagi kölcsönként szeretné kezelni, hanem mint magánember nyújtaná ezt a kölcsönt. Természetesen kölcsönszerződést írnának és bankon keresztül utalná be a B cégbe az összeget. Kérdéseim: 1. Lehet nem tagi kölcsönként kezelni, annak ellenére, hogy mindegyik cégben ugyanaz a tulajdonos, vagyis B-ben csak az A-n keresztül? 2. Milyen kamatot kellene írni a kölcsönszerződésben? Elég a jegybanki alapkamatot? 3. Kell ügyvéd által készített kölcsönszerződés? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Andrea

Kft. tevékenységének bővítése Kérdés

A kft. bővíteni tervezi a tevékenységét autószerelő, autóvillamosság-szerelő, alkatrész-kereskedelemmel. Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a fenti tevékenységekkel kapcsolatban? Pénztárgép használati kötelezettsége lesz-e a vállalkozásnak? Ha igen, a bejelentéstől vagy a tevékenység tényleges megkezdésétől? A vállalkozás kettős könyvvitelt vezet, eddig számláit számítógépes programmal állította ki. Várom megtisztelő válaszukat.

Tagi jövedelem utáni járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó (kft.-tulajdonos, saját jogú nyugdíjas) nem ügyvezető, egy munkában személyesen közreműködik év végéig. Szeretné jövedelemként megkapni havonta a megbízótól a cége által kiszámlázott összeget. Milyen jogcímen veheti fel, milyen közterheket kell levonni, illetve fizetnie a cégnek? Köszönöm

Felszámolás tagi kölcsön esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövő évben felszámolnánk kft.-t, melynek tagja vagyok, 10 millió forint tagi kölcsönnel. Hogyan tudjuk tagi kölcsön esetében hivatalosan és szabályosan megszüntetni a céget? Válaszát előre is megköszönöm!

Kft. megszűnése esetén a kft. tulajdonában álló ingatlan áfája Kérdés

A kft. végelszámolással, tartozás nélkül megszűnik, de a tulajdonában áll egy ingatlan hotel, illetve egy lakás megnevezéssel a tulajdoni lapon. Az ingatlan már több, mint 10 éve a kft. tulajdona volt, a cég nem áfaalany. Kell-e áfát fizetni a megszűnést követő vagyonfelosztás után a magánszemélyeknek vagy a megszűnő cégnek?

Osztalékfelvétel nem készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosának lehet-e úgy osztalékot "fizetni", hogy a kft. tulajdonában álló telket kapja meg a tulajdonos? Vagyis pénzmozgás nem történne, csak a kft. tárgyi eszközei között nyilvántartott telket adná oda (ruházná át) a kft. a tulajdonosnak, osztalék címén. Milyen adókötelezettségek merülnek fel ebben az esetben? A kft. a telek beszerzésekor az áfát levonta. Abban az esetben, ha a telket a kft. osztalék címén átruházná a tulajdonosra, akkor van e a kft.-nek áfafizetési kötelezettsége? Milyen bizonylat szükséges hozzá? Az osztalék utáni szja és eho megfizetése ebben az esetben is gondolom fennáll, úgy, hogy a telek piaci árát kell alapul venni, vagy a telek könyvekben nyilvántartott nettó értékét? Van lehetőség a fenti ügyletre, vagy nincs?

Kft. üdülője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. vásárol egy üdülőt, visszaigényli az áfát, mert bevételszerzés céljából vásárolta. Jól gondolom, hogy ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, természetbeni juttatás jön létre? Van-e különbség tulajdonos vagy dolgozó tekintetében?

Cégautó eladása Kérdés

Magánszemélytől saját használatra beszerzett személygépkocsi eladásakor az adóalany kft.-nek fel kell számítani az áfát? A gépkocsi megvásárlásakor az eladó magánszemély nem állított ki számlát, csak szerződést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs