393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Ügyvezető biztosítási jogviszonya Kérdés

Két tulajdonosból álló kft. egyik tagja az ügyvezetési feladatokat megbízási jogviszonyban látja el, nulla forintért. A társaság tevékenységét 8 órás munkaviszonyban látja el. Ha megszűnik a munkaviszonya, mert nincs munka, az ügyvezetés maradhat-e nullás megbízás? Illetve a megszűnt munkaviszonya alapján kaphat-e munkanélküli ellátást? Köszönöm szépen.

Ügyvezető jogviszonya és a társasági szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egy két személyes kft. ügyvezetője megbízásos jogviszonyban van. Fizeti a minimumjárulékot, mert nincs más jogviszonya. A társasági szerződés szerint is megbízásban látja el a teendőit. Most szeretnénk munkaviszonyba átrakni. Kell-e ehhez társasági szerződést módosítani, vagy elég egy taggyűlési határozattal eldönteni? Köszönettel: Török Tamás

Milyen biztosítási jogviszony keletkezik a megalakulást követően? Kérdés

Egyszemélyes kft. alakult 2020. január 30-án, alapítói okiratban a vezető tisztségviselői feladatokat (ügyvezetői) munkaviszonyban látja el. Kérdés: az egyedüli tagot milyen biztosítási jogviszonyban kell bejelenteni? Saját magával az ügyvezetői feladatokra munkaviszonyt létesít, és ekkor az alkalmazás minősége 1101 munkaviszony, a FEOR szám 1210 gazdasági szervezet ügyvezető igazgató, heti 40 óra? A többi tevékenységet – például weboldal-készítés – is az egyetlen személy végzi, erre kell-e egy másik jogviszonyt is létesíteni?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas egyéni vállalkozó kiegészítő tevékenységű katás alanyként fizeti a 25 ezer forintot, emellett egy kft. kiegészítő tevékenységet végző tagja és ügyvezetője 50 százalékos tulajdoni hányaddal. Emellett a kft.-ben meg kell-e fizetnie a 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? A kft.-ben még egy ügyvezető van, mindketten önálló képviseleti joggal, megbízási jogviszonyban. Válaszát előre is megköszönve: könyvelő

Megbízási díjas ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője ugyanazon személy. Semmilyen más munkaviszonnyal nem rendelkezik, az ügyvezetést megbízási jogviszonyban végzi, napi 4 órában (a garantált bérminimum időarányosított részének megfelelő díjazásért, azaz 2019-ben havi bruttó 97 500 forintért). Ebben az esetben elég a 4 órás munkaidő után megfizetni a járulékot, vagy ettől függetlenül a teljes (8 órás) minimálbér után kell járulékot fizetni? Véleményem szerint nem áll fenn többes jogviszony, de szeretnék egy megerősítést, valamint arról is, hogy ez esetben van tb-ellátása, hiszen a megbízási díj összege eléri a 30 százalékot. Előre is köszönöm a választ.

Kivaalap nyugdíjas tag esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kivaalany kft. esetében a kiva alapjának meghatározásában kérnék segítséget. Az ügyvezető nyugdíjas, és munkaviszonyban látja el a teendőit. A cégnek más alkalmazottja nincs. Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Társas vállalkozó – főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tulajdonos egy társas vállalkozásban (nem egyszemélyes kft.), az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban látja el, emellett főállású katás egyéni vállalkozó. A kérdésem az, jól értelmezzük-e, hogy ebben az esetben (azaz, ha az ügyvezetői teendőket munkaviszonyban látja el) nem minősül társas vállalkozónak, és a katás vállalkozásban fizeti meg a főállású katát? Válaszukat előre is köszönöm!

Kft.-ben ügyvezető és tag munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Induló kft. egyik tagja válik ügyvezetővé a társaságban és egyéb munkát is végez benne. A társasági szerződésben szerepel, hogy munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. A munkaszerződésében két munkakört jelöltünk meg. Az egyik az ügyvezetői tevékenység, amit napi 2 órában végez, a másik a szakmunka, amit napi 6 órában végez. Így a heti 36 órát elérő munkaviszonya megvan, de a saját társaságán belül. Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el így? Illetve ilyen esetben vonatkozik-e rá a "minimum járulék" fizetési kötelezettség? A kft.-n kívül egyéb jogviszonya (munkaviszonya) nincs.

Mezőgazdasággal foglalkozó kft. ügyvezető igazgatója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó (főtevékenység mezőgazdaság) kft. tulajdonos-ügyvezetője munkaviszonyban biztosított a kft.-nél. Kérdésem, hogy a minimálbér vagy a garantált bérminimum vonatkozik rá? Köszönöm.

Egyszemélyes kft. tagjának járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában kérném a segítségét. Egyszemélyes kft. tagjának máshol 20 órás munkaviszonya és főállású egyéni vállalkozása van. Mentesül-e tagként a minimum járulékfizetés alól abban az esetben, ha nem tag ügyvezetőt alkalmaz, aki a tisztséget ingyenes megbízási jogviszony keretében vállalja? (A kft. bevételszerző tevékenységet nem folytat, és a tagnak nincs személyes közreműködése.) Nagyon köszönöm a segítséget.

Nyugdíjas – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Egyszemélyes kft. tagja és ügyvezetője ugyanaz a személy. Saját jogú nyugdíjas. Ha kivás a cég, és munkaviszonyban látja el a teendőit, akkor ez a cég egyáltalán nem kell hogy kivát fizessen, mivel a nyugdíjasnak kifizetett összeg 2019-től nem alapja a kivának? Nincs más alkalmazottja. Mi lesz az iparűzési adó alapja? Ilyenkor is választható, hogy a kivaalap 1,2-szerese után fizessen iparűzési adót? Ez szintén nulla? Köszönettel.

Kivás adózó szochója az ügyvezető esetében Kérdés

Kérdésem, jól értelmezem-e, hogy a kivás kft. ügyvezetőjének munkabére (munkaviszonyban végzi az ügyvezetést) után sem kell szochót és szakképzési hozzájárulást fizetni, viszont a munkabére után negyedévenként meg kell fizetni a 13 százalékos kivát?

Társas vállalkozó kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. személyesen is közreműködő tagja megbízási jogviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat, vagyis társas vállalkozónak minősül. Ezen kívül van egy katás egyéni vállalkozása is. A kérdésem az lenne, hogy az 50 ezer forintos katával kiválthatja-e a társas vállalkozásban a minimum járulékalap után fizetendő terheket. Vagyis megteheti-e azt, hogy a főállású katás jogviszonyára tekintettel a kft.-ben nem fizet járulékot? Köszönettel: V. Adrienn

Ügyvezetés csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető munkaviszonyban látja el feladatait. Az ügyvezető gyermeke születése után csedet fog igényelni, így keresőtevékenységet nem folytathat. Az ügyvezetés kérdése ebben az esetben hogyan oldható meg? Mindenképpen helyettest kel kijelölni a csed idejére? Ha csak aláíró lenne a csed alatt, már az is személyes közreműködésnek minősül? Köszönöm válaszukat.

Kft.-ügyvezető mellékszolgáltatásnak minősülő személyes közreműködése Kérdés

Kft.-tulajdonos mellékszolgáltatásnak minősülő személyes közreműködést milyen jogviszonyban végezheti, és annak milyen adó- és járulékszabályai vannak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31