544 találat a(z) kedvezmény cimkére

Rokkantsági ellátás Kérdés

Covid: katamentesítés Kérdés

Tisztlet Adózóna! Kérdezném, hogy van-e arról állásfoglalás, hogy az adott hónapokban kell-e a mentesített tevékenységből bevételnek lennie, hogy jogosan igénybe lehessen venni a kedvezményt? Például szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozónak még februárban volt bevétele, márciustól már nem. Mentesített tevékenységet folytatna, de bevétele nincs. Ő jogosan veszi igénybe a kedvezményt? Március 26-i cikkükből idézve: "Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket »folytatnia« kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása." Köszönöm!

Adózási könnyítések veszélyhelyzet idején Cikk

Számos adózási könnyítést vezetett be a 140/2020. kormányrendelet. A bevallások, beszámolók benyújtási határidejének szeptember 30-áig történő meghosszabbítása mellett az adózók a koronavírusra hivatkozással az adótartozásukra 12 hónapos részletfizetést, illetve 6 hónapos halasztást, illetve egy adónemre 20 százalékos törlést kérhetnek.

Katás bt. – Covid-19 miatti kedvezmény Kérdés

Adott egy katás bt., akinek az adófolyószámláján megjelent COVID-19 nemzetgazdasági enyhítés címszóval a 3. havi havi kata törlése. Gondolom, ez azért történhetett, mert a tevékenységi körei között szerepelt olyan, ami miatt mentességet kapott. Viszont a rendelet szerinti főtevékenysége (vagyis amiből az elmúlt 6 hónapban a legtöbb bevétele keletkezett) nem tartozik a mentesített tevékenységi körök közé. Ebben az esetben mi a teendő? A bt.-nek kellene külön kérni, hogy ne törölje a NAV a katakötelezettségét? Gondolom, ez egy utólagos ellenőrzésnél derülhetne ki, ahol igazolni kellene a tényleges főtevékenységet? A cég befizette a havi katát, így most túlfizetése van a folyószámla szerint.

Kiva: hóközi be- és kilépőknél kell-e arányosítani a kedvezményt? Cikk

A kiva számításánál a hó közben belépő munkavállaló és a hó közben kilépett munkavállalók esetében hogyan lehet figyelembe venni a (9 FEOR ) szakképzettséget nem igénylő munkavállaló utáni kedvezményt? Szintén a hó közben belépő, vagy hó közben kilépő munkavállaló után hogyan lehet figyelembe venni a munkaerőpiacra lépő után járó kedvezményt? Olvasói kérdésekre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

Katakedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem, hogy az a katás egyéni vállalkozó, aki szüneteltette a tevékenységét a kedvezmény kihirdetését megelőzően több mint hat hónapig, vagyis utoljára 2019. 07. hónapban, illetve előtt volt aktív, arra vonatkozik-e a vírus miatti kedvezmény, ha most aktív lesz, mert van egy kis munkája a kedvezményezett tevékenységben?

105/2020. kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértők! Több kérdésem is lenne a fenti kormányrendelettel kapcsolatban. Egy utazásközvetítő cég szeretné igénybe venni a kedvezményt, amely az árbevételének több mint 90%-át elvesztette a veszélyhelyzet alatt, így is igénybe veheti-e? Valamint a cégnek országosan 8 városban van telephelye, és mindenhol vannak alkalmazottak ilyenkor, hogyan lehet beadni a kérelmet? Telephelyenként külön vagy esetlegesen egyben az összes munkavállalót? Szintén felmerülő kérdés még, hogy a cégnél március végén az alkalmazottakat áthelyezték 8 órás munkaidőből 6 órás munkaviszonyra, de így nem éri el a 30%-ot, ha úgy módosítják megint a munkaidőt, hogy elérje a 30-40-50%-ot, akkor ez így lehetséges-e? Valamint még egy dolog nem teljesen érthető, hogyha lejár a 3 hónap támogatás, akkor a munkáltatónak vállalnia kell kötelezően, hogy a munkavállalókat a támogatás lejártával visszahelyezi 8 órás foglalkoztatásba? Segítségüket köszönöm!

Virágbolt kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású egyéni vállalkozó, főtevékenysége 477601 virág-, koszorú-, dísznövény-kiskereskedelem, bevételének kb. 95%-a ebből származik, valamint melléktevékenységként ajándéktárgy-kiskereskedelem is szerepel 5%. Ebben az esetben jogosult-e a koronavírus kedvezményre?

Bevétel 30 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus-járvány miatt egyes tevékenységi köröknél akkor lehet kedvezményt, mentességet érvényesíteni, ha az tényleges főtevékenységnek minősül. "Tényleges főtevékenységről akkor lehet szó, ha a fenti tevékenységet folytatónak 2020. március 24-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott a fenti tevékenységből". A rendelet értelmében hogyan kell nézni a 6 hónapot, konkrétan március 24-ét megelöző dátum szerint vagy tényleges hónap például március, február és igy visszamenőleg 6 hónap vagy akkor szeptember 25-étől számítva a 6 hónap azaz március 24-éig keletkezett bevétel alapján ?

Kinek jár a katás kedvezmény? Kérdés

A Magyar Közlönyben a 61/2020. számú kormányrendelet szerint a katás fogorvosnak jár a kedvezmény. És mi van a sima egyéni vállalkozóval? És akinek kft.-je van? A koronavirus.nav.gov telefonos ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy a tevékenységre adják a kedvezményt nem a vállalkozási formára.

Kedvezményezett katások, figyelem! Fontos állásfoglalás a NAV-tól Cikk

Szakmai fórumokon felmerült, hogy a katatörvény rendelkezéseit szigorúan értelmezve 12-ről 8 hónapra csökkenne azoknak a katás vállalkozásoknak az éves bevételi összeghatára, amelyek négy hónapra (idén március-június között) mentesülnek a katafizetési kötelezettség alól, így 8 millió forint fölött 40 százalékos büntetőadóval kellene számolniuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a járványhelyzet adóintézkedéseiről szóló gyakori kérdések és válaszok gyűjteményben közölte állásfoglalását.

Kedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mentesített kedvezmények között szerepel az egyéb vendéglátás TEÁOR 5629. Kérdésem, hogy a mi kávézónk egy irodaházban üzemel, egyedüli kávézóként TEÁOR 5630, 5610. Bevételünk is ebből származik, de nem koncesszió keretében, akkor mi nem tartozunk a kedvezményezettek közé? Köszönettel: GG

Katás egyéni vállalkozó kedvezménye akkor is jár, ha van bevétele? Kérdés

A munkáltatóknak akkor is jár a kedvezmény, ha van bevétele a cégnek? Ugyanez a kérdésem a katás egyéni vállalkozóra is.

Ellentmondást érzek Kérdés

Egy korábbi kérdésre (Dolgozhat-e katás kedvezményt igénybe vevő egyéni vállalkozó az igénybevétele ideje alatt) azt a választ kaptam, hogy természetesen igen! Ugyanakkor csak egy nappal előbb az a vélemény hangzott el maguknál, hogy az igénybe vett katakedvezmény ideje (hónapja) csökkenti a 12 millió forintos kata-keretet. Nincs ellentmondás a két vélemény között között? Mind a két állítás egyszerre igaz? Nem elképzelhetetlen ....

Kata vírushelyzetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata alá tartozó egyéni vállalkozó, aki a kedvezményes körbe tartozik, és igénybe veszi a 4 hónapos nemfizetési kedvezményt, azon kívül, hogy nem fizet, van valamilyen bejelentési kötelezettsége? köszönettel GG

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31