hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési tartalék II.: feloldás, tartási kötelezettség, kedvezmények találkozása, önellenőrzés

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Írásunkban a fejlesztési tartalék kapcsán gyakran felmerülő kérdéseket foglalunk össze, melyek segíthetik a fejlesztési tartalék megképzésével, illetve felhasználásával kapcsolatos döntéseket.

Sorozatunk előző részében két fejlesztési tartalékkal kapcsolatos problémakört érintettünk: a támogatásból vásárolt tárgyi eszköz kapcsán elszámolható fejlesztési tartalékot, valamint a nonprofit gazdasági társaság fejlesztésitartalék-képzését. Jelen cikkünkben néhány további, gyakran felmerülő kérdésre adható választ foglalunk össze.

1.) Feloldható-e a fejlesztési tartalék a beruházás aktiválása előtt?

A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, melyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. Az adózónak olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelynek alapján egyértelműen visszakövethető, hogy melyik beruházás milyen időpontban és összegben valósult meg, s annak forrását – figyelemmel a Tao tv. 7. § (15) bekezdésében foglalt 4 éves időkorlátra – melyik adóévben képzett fejlesztési tartalékból képezte.

Az adózó a fejlesztési tartalékot az adóévben megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldhatja fel. A Tao tv. nem tartalmaz fogalmi meghatározást a beruházásra, így erre vonatkozóan az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni [Tao tv. 1. § (5) bekezdés]. Beruházásnak az Szt. 3. § (4) bekezdésének 7. pontja alapján – többek között – a tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása, a beszerzett tárgyi eszköz üzembe helyezése, rendeltetésszerű használatbavételéig végzett tevékenység minősül.

A fejlesztési tartalékot – több éven át tartó beruházás esetén – az egyes adóévek beruházási értékének (részösszegének) megfelelően, a beruházás megvalósulásakor (és nem az eszköz üzembe helyezésekor) kell feloldani. A lekötött tartalékot tehát akkor és olyan mértékben lehet visszavezetni az eredménytartalékba, amikor és amilyen összegben a kapcsolódó beruházást a társaság megvalósítja és elszámolja.

Mindez azt jelenti, hogy a fejlesztési tartalékot a beruházás megvalósulásakor (és nem az eszköz üzembehelyezésekor) kell feloldani, tehát a lekötött tartalékot akkor és olyan mértékben kell visszavezetni az eredménytartalékba, amikor és amilyen összegben a kapcsolódó beruházást a társaság megvalósítja és a könyveiben elszámolja.

Vegyünk például egy olyan esetet, amikor egy társaság 2021-ben gépet szerzett be, melynek üzembehelyezése (aktiválása) csak 2022-ben fog megtörténni! A gép 2021. december 31-én a befejezetlen beruházások között lesz kimutatva. Ha a társaság például 2018-ban fejlesztési tartalékot képzett, az felhasználásra kerülhet 2021-ben ezen beruházásra.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, feloldható-e fejlesztési tartalék külföldi ingatlan vásárlására, fejlesztési tartalék terhére beszerzett eszköz vonatkozásában előír-e a Tao tv. meghatározott ideig tartó tartási kötelezettséget, ugyanazon beruházás tekintetében feloldható-e a fejlesztési tartalék, és igénybe vehető-e a kkv-k beruházási adóalap-kedvezménye, valamint, hogy lehet-e önellenőrzéssel módosítani az alapbevallásban megadott fejlesztésitartalék-összeget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyeden lévő kismama szabadságelszámolása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Teljes munkaidő vagy részmunkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tényleges tulajdonosi nyilvántartó rendszer használata

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs