12 találat a(z) külföldi utazás cimkére

PCR teszt kiküldetéskor Kérdés

Külföldi utazási költségtérítés – levonható általános forgalmi adó Kérdés

A külföldi utazásokról, a kötelező és a harmadik oltásról is szó volt a mai kormányinfón Cikk

A negyedik hullám még nem jelent meg Magyarországon, vizsgálják a harmadik oltás és egyes területeken a kötelező oltás lehetőségét is – egyebek közt ezek voltak a mai kormányinfó témái, írja a hvg.hu.

A külföldi utazásokhoz kapcsolódó adó- és vámszabályokra figyelmeztet a NAV Cikk

Érdemes a külföldi nyaralás előtt tájékozódni az adó- és vámszabályokról, a szükséges engedélyekről, hogy az utazók megóvják magukat a felesleges adminisztrációtól vagy a pluszköltségektől – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egy felmérés szerint a pénzhiány a legnagyobb akadálya a magyarok nyári külföldi utazásainak Cikk

A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négyéjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást, és az utazástól nem a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, hanem a pénzhiány tartja vissza leginkább a megkérdezetteket – derül ki a K&H Biztos jövő felméréséből, amelyet pénteken ismertettek az MTI-vel.

Adózási kihívásokkal is járnak a nemzetközi üzleti utak Cikk

A munkáltatók jellemzően tisztában vannak azzal, hogy munkavállalóik különböző adórendszerek között utaznak, azonban az esetlegesen felmerülő adóadminisztrációs és bérszámfejtési kérdéseket a cégek jelentős része nem vagy csak részben kezeli – derül ki a Deloitte üzleti utazásokat vizsgáló felmérésből. A téma rengeteg vállalkozást érint, a kutatásban megkérdezett társaságok 95 százalékánál vesznek részt a munkavállalók különböző nemzetközi üzleti utazásokon.

Külföldi utazás elszámolása, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Munkaviszonyban lévő ügyvezetők külföldi úttal kapcsolatos költségeit számolták el a vállalkozásnál. A számlák utazási iroda által kiállított számlákat, repülőjegyeket, harmadik országbeli gépkocsikölcsönzés díjait tartalmazzák. Kérdésem az, hogy ha a társaság költségként elszámolja ezen számlákat, milyen adózási vonzata van ezeknek a kifizetéseknek? 2. Amennyiben az ügyvezetők teljes összegben megtérítik a vállalkozásnak ezen kifizetések ellenértékét, abban az esetben milyen módon, milyen áfakulcsokkal kell részükre kiszámlázni, illetve kötelező-e kiszámlázni ezen tételeket? Köszönöm a segítségüket.

Külföldi költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű cég ügyvezetője családjával (ahol a feleség munkaviszonyban van a társasággal) átmenetileg külföldre költözik, hogy az üzleti kapcsolatokat megerősítse, illetve új piacokat kutasson fel. Az utazások során a szállásról, utazási költségekről a cég nevére szóló számlát kérnek, és céges bankszámláról fizetnek. Mivel kiskorú gyermekük is velük van, a számlák tartalmazzák a gyermekre jutó összegeket is. A társaság a kiva hatálya alá tartozik jelenleg. Mi lenne a helyes elszámolás ebben az esetben: természetbeni juttatásként kell kezelni a gyermekre jutó összeget, vagy elég lenne megtéríteni a szülőknek a társaság felé ezt az összeget? Válaszát köszönöm!

Egyesület törvényszerű működése II. Kérdés

Kedves Szakértő! Köszönöm szépen kérdésem első részére adott válaszát. Az egyesület egyetlen tevékenykedő tagja (aki az ismeretterjesztési szolgáltatást értékesíti) semmilyen díjazásban nem részesül, sem mint munkavállaló, sem mint megbízási szerződéses. Az egyesület bankszámlájáról magáncélúnak tűnő kiadásokra költ, amelyek egy része nem ellentételeződik költségszámlával (szemüveg, a tagok különböző, az alaptevékenységhez nem köthető kiadásai (például nyelvtanfolyam, könyvek), szórakoztatási célú elektronikai eszközök, tankolások, repülőjegyek – külföldi utak (amelyek álltólag egyesületi utak, de a dokumentáció hiányzik hozzá), illetve más tagoknak (akik egyben családtagok) utal összegeket. Helytelenül ezeket a kiadásokat a bankszámláról csak a pénztárba tudom vezetni, bár tudom, hogy ez helytelen. Amióta áfakörös is lett, a felsorolt költségek áfáját is le kívánja vonni. Ön szerint hol lehet meghúzni a határt a törvényes és a törvénynek nem megfelelő működés között? Könyvelőként ezért a működésért és a kívánt áfalevonásért nem kívánom a felelősséget vállalni. Kérem szépen a tanácsát.

Külföldi utazás Kérdés

Tisztelt szakértő! Társas vállalkozó ügyfelem biztosítás közvetítési szolgáltatást nyújt egy bróker cégnek. A bróker által kitűzött célfeladat (versenykiírás) teljesítése esetén ügyfelem bónuszjutalékban részesül, mely összegről számlát állít ki a bróker cégnek. A bróker cég New York-ban szakmai képzést szervez, melynek részvételi díjáról,az utazást szervező utazási iroda ügyfelem nevére állítja ki a számlát, melynek ellenértékét (bónusz számlából) engedményezéssel a bróker cég fizeti meg az utazási irodának. Az utazási iroda számlája 6330 idegenforgalmi szolgáltatás 2 millió forint, közleményként az időponton kívül "úticél: USA New York/ Biztosítás- és Értékesítés – szakmai képzés" szerepel, a szállás, utazás ellátás költségeit a számla nem részletezi. Az utazáson az ügyfelem kft. tagja vett részt. A két számlában áfa nem szerepel. Kérdésem arra vonatkozik, hogy társasági adóban, szja-ban milyen elszámolási lehetőségek, kötelezettségek jelentkeznek, felmerül-e a természetbeni juttatás, reprezentáció kérdése? Köszönöm válaszát! Zsigmond László

Külföldi utazás költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi témában. Ügyfelem számos alkalommal jár külföldre céges autóval, ahol a tankolások, illetve az autópályamatrica-vásárlás alkalmával csak blokkot vagy nyugtát kap. A bizonylatokon nem tüntetik fel sem a cég nevét, sem a székhelyét. Hasonló probléma, hogy az étkezések alkalmával sem kapnak névre szóló számlát. Szeretném kérdezni, hogy a fenti esetekben ezek a költségek milyen módon számolhatók el? Amennyiben ezek a költségek ilyen formában nem elszámolhatók, milyen egyéb lehetőségünk van a költségek elszámolására? Hogyan járnánk el helyesen a költségek elszámolásának, bizonylatolásának tekintetében? Köszönöm szépen válaszát, Bakonyi Eszter

Üzleti partner külfdöldi utazásának költsége Kérdés

Ha egy kft. ügyvezetője a bizonyítottan üzleti célú külföldi utazására marketingcélból magával viszi egy partner cég képviselőjét, ennek a személynek az utazási és szállásköltsége elszámolható-e a kft. részéről, illetve milyen adó- és járulékterhek mellett?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes melletti táppénz

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Rezsitámogatás kkv-k számára

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs