63 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Külföldi kiküldetés és munkáltatói szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink egy részét tartósan kiküldenénk külföldi munkavégzésre. Szabályos lehet olyan szabályzat, mely alapján ők ez időre nem kapnának cafeteriát, de a kiküldetési díjuk nagyobb lenne, mint azoké, akik nem tartós kiküldetés alapján dolgoznak időnként külföldön? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi kiküldetés esetén (Lengyelország) egy fő dolgozóra mennyi a kiküldetési díj, és azt milyen járulékos költségek terhelik? A cég dolgozói gépeket, berendezéseket visznek ki külföldre, amiket ott összeszerelnek, majd jönnek vissza. Ez kb. egy-két hetes kinti tartozkodást jelentene. Köszönöm előre is a válaszukat. Üdv: Anita

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Egy kft. külföldi kiküldetésben lévő munkavállalója részére autót bérelt külföldön, az autóbérlés után költségként elszámoltuk a bérleti díjat. A bérleti időszak: 2016.10.09-2016.10.12. Melyik hónapra keletkezett cégautóadó-fizetési kötelezettségünk? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó: a külföldön bérelt gépkocsi után is fizetni kell! Cikk

Cégautóadót kell fizetniük a vállalkozásoknak a külföldi kiküldetés alatt akár csak egyetlen napra bérelt gépkocsi után is, ha a bérleti díjat költségként kívánják elszámolni. Aki nem gondoskodik már a helyszínen a bérelt személygépkocsi teljesítményét és környezetvédelmi besorolását igazoló papírok beszerzéséről, gondba kerülhet az elszámoláskor, az adófizetés elmulasztása pedig büntetést von maga után – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Kiküldetés fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az Szja tv-ben megváltozott kiküldetés fogalmával kapcsolatos. A jövőben kiküldetés: a munkáltató által elrendelt hivatali, üzleti utazás. Kérdésem azzal kapcsolatos, ha olyan munkavállaló megy hivatali, üzleti utazásra, akik a cég telephelyén kívül, a cég üzleti partnereinél is végezhetnek munkát és szerződés szerint részükre napidíj jár, akkor külföldi kiküldetés esetén figyelembe vehető igazolás nélkül elszámolható költségként a napidíj 30%-a? Válaszát ez úton is köszönöm.

Külföldi kiküldetési díj munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy, ha nemzetközi árufuvarozásban külföldre járő sofőrnek szeretnénk napidíjat fizetni, kevesebbet mint az adható 60 euró, akkor azt számszerűen kell a munkaszerződésében rögzítenünk, vagy elegendő, ha úgy számoljuk el a bérét, hogy azt is tartalmazza? Ha rögzíteni kell a szerződésben, akkor milyen formában kell leírni? Németországban is jár, ott a bruttó bérét leosztva, amennyivel kevesebb a 8,5 eurónál, annyival kell kiegészíteni az óránkénti bruttó bérét arra az időszakra, amennyit Németországban tartozkodik? Válaszát köszönöm.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Központi költségvetési intézményünk munkatársai több napos külföldi kiküldetésen (konferencián, szakmai rendezvényen) vesznek részt. A napidíjhoz és egyéb kifizetéshoz kapcsolódik kérdésem. Közalkalmazotti jogviszonyban lévő munkavállalóinkra melyik szabályozás, rendelet érvényes a napidíjra vonatkozóan? Maximálva van az adható napi összeg nagysága? A külföldi napidíj összege is étkezéshez kapcsolódik, vagy egyéb költségre is adható, felhasználható (igazolás nélküli 30 százalékos költséget figyelembe véve, számlás kiadásokat helyesen kezelve). A külföldön való tartózkodás, munkavégzés során – a bérükön és az esetleges napidíjon felül – jár-e valamilyen egyéb kifizetés még számukra (pótlék, készenléti díj, túlóra, kiegészítés), amit a munkáltatónak még ki kell fizetnie? Amennyiben intézményi személygépkocsival, gépkocsivezető szállítja őket, neki szabályosan mit kell kifizetni? Fáradozását, segítségét megköszönve, várom szíves válaszát! Üdvözlettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk jelentős exportforgalmat bonyolít, ami miatt szükségessé vált, hogy a munkavállalóink külföldre utazzanak az üzleti partnereinkhez tárgyalásra, megrendelések lebonyolítására és egyéb hivatalos ügyekben. Kérdésem, hogy helyes-e az az eljárás, amely szerint a munkavállalók 1 napra 30 eurót kapnak, ebből 15 euró bizonylat nélkül elszámolható adómentesen napidíjként, 15 euróval pedig a cég nevére kiállított számlákkal (szálloda, utazás...stb.) elszámolnak?

Külföldi kiküldetés/szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem munkavállalóját egy szakmai rendezvényre külföldi kiküldetésre küldi. A rendezvény 4 napos, de a munkavállaló két hétig marad külföldön, a többi napra szabadságot vesz ki. A szállásról kiállított számla a két hetes időtartalmat foglalja magában és a repülőjegy is úgy lett véve, hogy a kiküldetés és szabadság időtartalmát is magában foglalja. Azt szeretném megtudni, hogy mi számolható el költségként, és mit kell kifizettetni a munkavállalóval vagy ha a munkáltató nem fizetteti ki a magánhasználat költségét, akkor munkabérként milyen összeget kell leadózni? A repülőjegy árát hogyan kell megosztani, mivel ha csak szakmai lett volna a kiküldetés akkor is ki kellett volna fizetni az egész összeget. Ráadásul volt már rá példa, hogy a kiküldetés azért tartalmazott szabadságot is, mert a charter járat sokkal olcsóbb volt. Köszönettel: Kauker Zsoltné

Külföldi kiküldetés: mikor adómentes az utasbiztosítás? Cikk

Milyen adófizetési kötelezettség terheli a külföldi kiküldetésben lévő munkavállaló részére kötött utasbiztosítást – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Külföldi kiküldetés – szállásköltség, munkabér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Külföldi kiküldetés esetén, amennyiben a munkavállalók szállásköltsége a bizonylaton a munkavállaló nevére szól, nem pedig a munkáltató nevére az adómentesen elszámolható? Iletve a kiküldetés ideje alatt (azokra a napokra) az itthon kapott munkabér során átlagbért kell számolni a munkavállaló részére, és, ha igen, akkor ennek az elszámolása hogyan történik? Köszönöm előre is válaszukat.

Külföldi kiküldetés - utasbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2016-ban előreláthatóan többször is külföldi kiküldetésen fog részt venni. Vállalkozásunk úgy döntött, hogy egész évre szóló utasbiztosítást köt a számára. Milyen adófizetési kötelezettséggel jár ez mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről? (A biztosítás összege körülbelül 45 ezer forint.) Köszönöm válaszát.

Napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi vagy belföldi kiküldetés esetén a napidíj alapja a munkavállaló napi bruttó bére? Ennek a 30 százalékát kell viszonyítani a 15 euróhoz külföldi kiküldetés esetén? Köszönöm!

Külföldi kiküldetés napidíjának kifizetése külföldi pénznemben Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem munkavállalóját havonta általában két-három napra külföldön történő munkavégzésre kötelezi. Azt szeretném megtudni, hogy a külföldi napidíjat külföldi pénznemben kifizetheti-e a munkavállaló részére? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Külföldi kiküldetéskor kell-e úti jelentést készíteni? Cikk

Külföldi kiküldetés költségeinek elszámolásához kötelezően szükséges-e az úti jelentés megléte? Abban az esetben, ha a vállalkozás vezetője a kiutazó, kinek kell beszámolnia az úti jelentéssel? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close