11 találat a(z) külföldi adóalany cimkére

Külföldi adóalany magyarországi bejelentkezés szabályai Kérdés

Külföldi adóalanynak nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Magyar kft. nem európai uniós országban bejegyzett kft.-nek nyújt online oktatási szolgáltatást. Az áfa besorolását szeretném tudni.

Külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás áfamegítélése Kérdés

Egy magyar adóalany EU-n és EU-n kívül adóalanytól vesz igénybe kulturális szolgáltatást (koncert). A koncert helye Magyarország. Az áfa megítélése szempontjából milyen számlát fogadhat be a magyar adóalany? Milyen bevallási és fizetési kötelezettsége van a magyar adóalanynak? Előfordulhat belépőjegyes és nem belépőjegyes koncert is. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Áfás számla Kérdés

Nagykereskedelmi tevékenységet folytató cég vagyunk, csak adószámmal rendelkező vevőt szolgálunk ki. Vevőnk egy magyar állampolgárságú magánszemély, aki érvényes osztrák adószámmal rendelkezik. Vásárláskor áfás számlát állítottunk ki az osztrák címre, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy kiviszi a vásárolt árut az országból. Kérdés: helyesen állítottuk ki a számlát? Válaszukat előre is köszönjük. Maróthiné. Merida Kft

Külföldi kft.-tag adóazonosító jel igénylése Kérdés

A következő kérdésem lenne: Kft. külföldi tagjának kötelező, hogy magyarországi bejegyzett lakcíme legyen, és kötelező adóazonosító jelet igényelnie? A NAV szerint igen. Ha igen, melyik törvényben van ez leírva? Köszönöm!

Cégautóadó, külföldi bérbevevő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, cégautóadóval kapcsolatos kérdésemre kérem, hogy szíveskedjen tájékoztatást adni: Kisadózást választó, gépjármű-kölcsönzési tevékenységet végző egyéni vállalkozó a saját, valamint a használatában lévő személygépjárműveket külföldi (osztrák, német) vállalkozóknak, illetve külföldi magánszemélyeknek is bérbe adja néhány napos, hetes időszakra. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben kell-e cégautóadót fizetni, illetve, amennyiben szükséges, akkor kit terhel az adófizetési kötelezettség? A szíves válaszadását előre is köszönöm: Strausz Tibor, Adózóna-előfizető

Osztalék adózása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Osztalékfizetés témakörben szeretnék segítséget kérni. Magyarországi székhelyű kft., melynek 100 százalékban ukrán külföldi vállalat a tulajdonosa, a 2014. évi beszámolójának elfogadásakor osztalékot hagyott jóvá, adózás utáni eredményéből. 2015. évben szeretné kifizetni ukrán külföldi (vállalat) tulajdonosának a osztalékot. 1. Kell-e az osztalék után adót fizetnie Magyarországon az osztalékkifizetőnek, az osztalék jogosultjának? 2. Ha kell adót fizetni, azt milyen adónemre kell bevallani, illetve milyen bevalláson? Tisztelettel: Kaiser Erika Eco-Design Kft

Pénzbeli nyeremény külföldi állampolgár részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy multinacionális cég Magyarországon nyereményjátékot hirdetett, melyet egy külföldi állampolgár (EU-s egyetemista) nyert meg. Pénz a nyeremény. Ennek az adózása hogyan történik? A nyertesnek nincs adóazonosító száma. Nem sszerencsejátékról van szó. Üdvözlettel: Ildikó

Külföldi magánszemély osztaléka Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Svájci állampolgár tulajdonos osztalékot vett fel magyarországi társaságtól 2013-ban és 2014-ben is. A kifizetésig nem adta át az illetőségigazolását, ezért a magyar szja-t a társaság levonta és befizette, a magánszemély pedig 2013-ra szja-bevallást adott be. Most hozott illetőségigazolást Svájcból mind a 2013., mind a 2014. évre. Haszonhúzói nyilatkozatot adott. Kérdéseim: – A 2013-as évi személyi jövedelemadóját hol és milyen nyomtatványon tudja visszaigényelni az adóhivataltól (Art. 4. számú melléklet 5. pont)? – Kell-e adót vonni az osztalékból, van-e erre valamilyen előírás? Az egyezmény szövege úgy szól, hogy az az ország, ahol az osztalék keletkezett is megadóztathatja az osztalékot, de ez az adó nem lehet több mint 15 százalék. Ez azt jelenti, hogy akkor a 15 százalékot le kell vonni? – A kettős adóztatási egyezmény 2013 októberében változott, attól kezdve 15 százalék a maximum levonandó adó. Mire vonatkozik ez a magasabb adókulcs (a korábbi 10 százalék volt), az ezen időpont után történt kifizetésekre, vagy csak az ezen időpont után jóváhagyott osztalékokra? – Hogyan kell a 2013. évi 1353-as bevallást önellenőrizni? Abban az egyezmény alapján levont 15 százalékos szja-t kell, és ha igen, hogyan szerepeltetni? – A 2014-es kifizetéseket a társaság önellenőrzéssel helyesbítheti, és visszafizetheti az adókülönbséget a tulajdonosnak, vagy csak az illetőségigazolás átvételét követő kifizetéseknél lehet érvényesíteni az egyezményt? Tisztelettel.

Külföldi állampolgár – Kamatadó Kérdés

Külföldi állampolgárnak (aki magyarországi adószámmal nem rendelkezik) történő kifizetés esetén a biztosítónak a kamatadó-levonás tekintetében hogyan kell helyesen eljárnia? Jól gondolom, hogy először is vizsgálni kell az ügyfél illetőségét , illetve, hogy a kifizetés szempontjából haszonhúzónak minősül-e? Jól gondolom, hogy a külföldi illetőséggel rendelkező ügyfelek esetében a két ország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján történik az adóztatás? Mi van abban az esetben, ha a szükséges iratok (hiteles magyar nyelvű fordítással illetőségigazolás, haszonhúzói nyilatkozat) ezek nem állnak rendelkezésre a kifizetés időpontjában? A két ország közötti megállapodás hiányában a belföldi szabályok szerinti adómértéket kell alkalmazni? Jól tudom, hogy az az Art. 7. számú melléklet szerinti adatszolgáltatásra a biztosító nem kötelezett? A 2013. augusztus 1-jétől érvényes 6 százalékos kamatadót terhelő eho esetében hogyan kell eljárni (szintén külföldi állampolgár esetében)? Esetleg kérhetek egy példát egy német/román illetőségű állampolgár esetére a kamatjövedelmet terhelő szja, eho tekintetében? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Áfafizetés és bevallás: kell-e magyar adószám? Cikk

Külföldi adóalanyokkal való gazdasági kapcsolatok vizsgálata esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy egy ügylet során kinek, hogyan és milyen adószám alatt kell az áfát megfizetnie és bevallania. Kell-e magyar adószámot igényelni, ha csak egyszeri termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás miatt lenne szükség az adószámra? Mi a helyzet a fordítottan adózó szolgáltatásokkal? Egyáltalán, hol van leírva, hogy mikor kell adószámot igényelni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close