239 találat a(z) különadó cimkére

Adók befizetése Esemény

Különadó 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köztulajdonban álló társaságunknál munkavállalónk munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással került megszüntetésre, munkakörre való alkalmatlanná válás miatt. A munkaviszony megszűnésére tekintettel kifizetett végkielégítés, valamint a felmentési idő munkavégzési kötelezettséggel nem járó részére fizetett illetmény összege meghaladta a 3,5 millió forintot, ezért 75 százalékos különadó került megállapításra. Ez alapján az utolsó ténylegesen munkában töltött napon (2016. 01. 14.) a munkavállaló számlájára utaltuk az összeget. A volt munkavállalónk részére azonban elmondása szerint rehabilitációs ellátás kerül majd megállapításra a munkaviszony megszűnését követő naptól (2016. 04. 19.). A 2010. évi XC. 9. § (1) alapján a munkaviszony megszűnésére tekintettel szerzett jövedelmét nem vehettük volna különadóalapnak? Kell-e ezt a munkáltató oldaláról rendezni, újraszámfejteni az illetményét? Vagy a magánszemély intézi azt az adóhatósággal? Mivel igazolja a munkáltató felé a volt munkavállaló, hogy valóban rehabilitációs ellátást állapítottak meg neki 2016. 04. 20-ától? Ha a rehabilitációs ellátás megállapításának napja igazoltan nem 2016. 04. 20., hanem egy későbbi dátum, például 2016. 04. 23., abban az esetben a 2010. XC. 9. § (1) alapján helyesen jártunk el a különadó megállapításával? Válaszát előre is köszönöm!

Tőkeemelés új taggal Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. jelenleg két magánszemély taggal működik, az üzletrészek aránya 48-52 százalék, a jegyzett tőke 2,5 millió forint. Harmadik magánszemély szeretne új tagként belépni 4,1 millió forint befizetésével. A kft. saját tőkéje jelenleg 732 466 eFt. Kérdésem lenne, hogy az új tagként belépő magánszemélynek keletkezik-e szja- és esetlegesen ehofizetési kötelezettsége a szokásos piaci érték rá jutó része (455 008 eFt) és a befizetett 4,1 millió forint közötti különbözetre? Három telefonos NAV-válasz szerint az szja 77/a paragrafusra tekintettel 15 százalékos különadó-fizetési kötelezettség keletkezik. Válaszukat előre is köszönöm.

Ilyen károkkal járnak a különadók Cikk

2013 óta hárommal nőtt a különadók száma, így összesen 15 különadó van hatályban Magyarországon, melyek a társasági adóval nagyjából azonos mértékű bevételt jelentenek. „A különadók állandósultak és egyre nagyobb szereppel bírnak a magyar adórendszerben. Nem várható ezek jövőbeli kivezetése sem” – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. „Ugyanakkor kérdés, hogy nem veszélyeztetik-e eredeti céljuk teljesülését azzal, hogy hatásukra csökken a beruházások mértéke, lassul a növekedés, ami végső soron az adóbevételek csökkenéséhez vezethet.”

Távolléti díj különadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott idejű munkaviszony (2015. 01. 01-2017. 12. 31.) munkaszerződésének azonnali hatállyal való megszüntetése esetén (2016. 02. 09) a 12 havi távolléti díjra vonatkozik-e a 75 százalékos különadó 3,5 millió forint felett? Köszönettel.

Bevallási határidő Esemény

Extra adó a hétvégi árusításra − écából nincs hiány Cikk

Nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetet a lengyel pénzügyminisztérium, a tárca honlapján megjelent tervezet szerint a különadó progresszív lenne, a hétvégi árusításra pluszterheket róna Lengyelországban, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.

Különadót terveznek a britek is Cikk

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) a következő öt évben különadó kivetését tervezi a kórházak kávézóiban és automatáiban megvásárolható cukrozott ételekre és italokra – számolt be róla hétfőn a brit sajtó.

Különadó a menekültválság miatt − döntöttek a németek Cikk

Elutasították a német kormánypártok Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter felvetését a menekültválság kezelésére szolgáló különadó bevezetéséről, és világossá tették, hogy Németországban nem lesz ilyen adó – írták vasárnapi német lapok.

Katás vállalkozó és az áfa Kérdés

Egy katás vállalkozó átlépte a 6 milió forint értékhatárt november hónapban. Kiszámlázta a bevételt. Körülbelül 1,3 millió forintot még nem kapott meg, mert azt átutalással rendezik. Ez a katatörvény alapján 2015. évben megszerzett bevételnek számít, ha 2016. év elején kerül a bankszámlájára? A 40 százalékos különadót a 2015. évre meg kell fizetnie, ha nem kapta meg még a szolgáltatás ellenértékét 2015. december 31-éig? 2015 novemberétől bejelentkezik az áfakörbe, és 2 évig nem jelentkezhet ki. A két évbe a 2015. is beleszámít vagy két teljes adóévet kell ezen érteni?

Újabb adócsökkentés jön Cikk

Az egyházi, valamint a különadókról szóló törvénymódosításokhoz, de a polgári törvénykönyvhöz, illetve a közbeszerzési szabályokhoz kapcsolódóan is változtatásokat kezdeményezett csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Adók befizetése Esemény

Nagy pofont kapott a NAV a Kúriától Cikk

Az adóhatóság felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához egy jogerős bírósági ítélettel szemben, amely új eljárásra kötelezte a hivatalt azt követően, hogy az érdemi ellenőrzés nélkül elutasította az adózó önellenőrzési kérelmét.

Brüsszel támadja, Pankucsi védi a különadókat Cikk

Magyarország szeretné megvédeni a dohányipari egészségügyi hozzájárulást, illetve az élelmiszerlánc felügyeleti díjat, ezért a brüsszeli Bizottság még ezen a héten meg is kapja a magyar hivatalos álláspontot és választ a felvetéseire – jelentette be Pankucsi Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Varga a letiltott különadókról Cikk

A magyar álláspont szerint nem ütközik uniós szabályba az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulás – reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön arra, hogy az Európai Bizottság az ügyben vizsgálatot indított, és annak lezárásáig megtiltotta a progresszív kulcsok alkalmazását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs