37 találat a(z) közszféra cimkére

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022 Kérdés

Béremelést és érdekegyeztetést követelnek az állami szférában dolgozók Cikk

Az állami szférában dolgozók – közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, rendvédelmi és a szociális ágazatban dolgozók, valamint az állami vállalatok alkalmazottai – a fluktuáció megállítása érdekében béremelést és érdekegyeztetést követelnek – hangzott el több szakszervezet közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Nyugdíjkorlát közszférás megbízottként Kérdés

Változnának a szabadság és a felmentés szabályai a közszféra egy részében Cikk

Az országgyűlés elé benyújtásra került a T/9677. számú törvényjavaslat, mely – számos egyéb kérdés mellett – szabályozást tartalmaz bizonyos közszférában dolgozó munkavállalók szabadságával, illetve jogviszonyának megszüntetésével összefüggésben. A tervezett változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

Külföldi számla továbbszámlázása Kérdés

Romániában kiállított szálláshely, étkezés, ital számláját szeretnénk továbbszámlázni a magyarországi feleknek, akik ott voltak. Nem kívánunk ezért semmilyen célú pluszdíjat felszámítani, csak az eredeti számla kerül felosztásra. Kérdés kell-e áfát feltüntetni a továbbszámlázás során vagy áfakörön kívüli lesz? Tehát kapunk egy számlát a Romániai törvények szerint és mi milyen áfatartalommal számlázzuk tovább? Közszférában tevékenykedő szervezetről van szó 2-es adószámmal.

Munkahelyi zaklatás miatt távozott tisztségéből a szlovén kulturális miniszter Cikk

Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn elfogadta Dejan Presicek kulturális miniszter lemondását, aki munkahelyi zaklatás és hivatali visszaélés miatt távozott a tárca éléről – közölte a helyi sajtó.

Túlórázástól tartanak a közszférában dolgozók is Cikk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elutasítja a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, mert az a munkavállalói érdekképviselet szerint szétzilálja az államigazgatás szervezetét, és felszámolja a maradék jogi garanciákat a kormánytisztviselők munkaviszonyában – közölte a SZEF.

Ezt követeli a szakszervezet a közszférában elbocsátandók érdekében Cikk

Szakszerű, jogszerű és humánus létszámleépítést vár el a kormánytól Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Álláspontja szerint a modernizációra valóban szükség lenne, ami feladatcsökkenést, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést és jelentős hatáskör-decentralizálást jelentene. Ezeket követően lehetne a létszámcsökkentést végrehajtani a tíz éve befagyasztott közszolgálati bérek 50 százalékos emelésével összekötve – írja az érdekképviselet MTI-OS közleményében.

Több ezer ember küldenek el a közszférából Cikk

A kormány „a minisztériumoknál foglalkoztatottak körében a feladatok folyamatos és magas színvonalú fenntartása mellett összesen 2600 munkakörre kiterjedő létszámcsökkentést rendel el” – idézi a hvg.hu a hétfő este megjelent kormányhatározatot..

Több ezer közszférában dolgozót küldenek el, még nem tudni, kiket Cikk

Összesen 6810 álláshely szűnik meg a közzférában, de ezek jelentős része jelenleg is betöltetlen. Az elbocsátandó munkavállalók létszámáról nincsenek pontos számok, a becslés elég tág határok között mozog, 2-4 ezer embert érinthet a lépés – írja a Magyar Idők. Tanácsadók, valamint külön programiroda segíti azokat, akiknek megszűnik az állásuk.

Jön a falusi csok, felmondólevél érkezhet közszolgáknak Cikk

Döntött a kormány az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó Magyar falu program koncepciójáról – közölte a Miniszterelnökség vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nyugdíjas foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a 2018. július 26-ai törvénymódosítás a nyugdíjas foglalkoztatással kapcsolatban kiterjed-e a közszférában dolgozókra? Amennyiben nem, milyen jogszabály tiltja ezt? Tisztelettel: Temesvári Éva

Nyugdíj melletti munkavégzés Kérdés

Egy tanár 2019. április 29-én tölti be a rá irányadó nyugdíj korhatárt. Tovább szeretne tanítani nemcsak az év végéig, hanem még egy pár évig (előre láthatóan legalább a 2020/2021 tanév végéig). Természetesen szeretne nyugdíjat és mellette jövedelmet is kapni. A megyei nyugdíj kirendeltségen azt a tájékoztatást adták, hogy csak megbízási jogviszonyban dolgozhat tovább, hogy mind a két jövedelmet megkapja. Kérdés: 1.) Milyen dátummal menjen nyugdíjba, hogy a "sétáló" idejét és nyári szabadságát is megkaphassa (pénzben)? 2.) Kötelező-e a közszférában a betöltés időpontjában nyugdíjba vonulni? 3.) Milyen jogviszonyú szerződést kössön a tanár? 4.) Megbízási jogviszonyban jár-e a nyárra jövedelem? 5.) Automatikusan számolják-e a 0,5 százalékot, vagy igényelni kell? 6.) Az előző években nagyon alacsony volt a jövedelem (minimálbér közeli), ha nem megy nyugdíjba, és ezt megteheti, jobban jár-e ha marad? Jelentősen növeli-e a nyugdíj összegét, ha most tanári 2-ben 300 ezer forint felett van a jövedelme? Köszönöm

Létszámcsökkentés jön a közszférában? Cikk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) visszautasítja a létszámcsökkentés lehetőségét a közszférában – közölte a szakszervezeti konföderáció kedden.

Tömeges leépítés kezdődik a közszférában? Cikk

Csoportos létszámleépítést hajthat végre a közszférában a választások után a kormány. Legalábbis erre lehet következtetni abból a "Létszámleépítések megelőzése és kezelése" elnevezésű uniós pályázatból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium nyert meg – írja a Magyar Nemzet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs